Ändra ditt bokmärke!

Thursday 6 November, 2008 kl. 12:00 Permalänk

Från och med nu läser man mig inte på http://andreasekstrom.se/wordpress, vilket jag ser att rätt många av er gör – det där “wordpress” måste bort för att ni ska hamna på min nya sajt. Välkomna dit! Klicka här.

Senare i dag…

Wednesday 5 November, 2008 kl. 10:54 Permalänk

…räknar jag med att kunna presentera den här sajten i ny kostym. Change we can believe in!

Kurbad

Wednesday 5 November, 2008 kl. 2:00 Permalänk

Jag har bestämt mig för att ge mig själv en chans att förändra ett slags dödläge vad det gäller bokprojekt. Det gör jag på följande vis:

Varje kväll mellan klockan 21 och 22 sitter jag i vårt arbetsrum och arbetar med något i mappen ”Bok och texter” i min dator. Nätuppkoppling är inte tillåten. November månad, till att börja med. I december berättar jag hur det gick. Trettio timmar av stirrande är mitt worst case, men någon del av mig vill gärna tro att trettio timmar av stirrande åtminstone har ett slags terapeutiskt värde.

I’m an asshole

Tuesday 4 November, 2008 kl. 2:00 Permalänk

Jag brukar vara rätt bra på namn. Namn och ansikten i kombination, inte minst. Det finns till och med människor som säger att jag har ett ”helt sjukt bra” minne. Jag vet inte om det stämmer. Men jag vet att jag vid två tillfällen, 2004 och 2008, har presenterat mig för en ny kollega inte två, utan tre gånger.

Det hela är en neslig sidoeffekt av min önskan att inte vara en dryg typ som inte har vett att presentera sig alternativt tycker att andra automatiskt ska veta vem jag är. Men effekten om jag inte lyckas minnas blir den motsatta, eller värre.

Jag ska skärpa mig. På något sätt. Tills vidare genom att kontemplera över några visdomsord av min gamle favorit Denis Leary.

Bra drag…

Monday 3 November, 2008 kl. 16:24 Permalänk

…på vår USA-valsblogg just nu.

Grejer vi gillar

Monday 3 November, 2008 kl. 2:00 Permalänk

Via Olle Lidbom, som faktiskt är något av navet i svensk inommedial under radarn-kommunikation, hittar jag extremt roliga Stuff journalists like. Kul för branschfolk, kanske inte för andra.

Det här inlägget sponsras av Blogg AB

Sunday 2 November, 2008 kl. 2:00 Permalänk

Hos Deepedition beskrivs hur en svensk kommun sponsrar ett rockband.

Det är intressant för dem som är intresserade av kommunal marknadsföring. Men ännu mer intressant för oss som är nyfikna på vad upphovsrättsbrotten kan betyda för musiker.

Det tycks mig självklart att alla musiker i fortsättningen kommer att få arbeta mer med att spela live och mindre med att spela in saker, vilket minskar deras nyproduktion. Kompositörer som inte själva är artister kommer att få det mycket knivigare. Eftersom mikrobetalningarna som tidigare gav dem försörjning nu förnekas dem av personer som tycker att dessa kreatörers arbete ska lönas med noll kronor, så behövs nya intäktsmodeller även för dem.

Det verkar alldeles självklart att vi kommer att se mer konst med produktplaceringar, och mer konst som tillverkas med kommersiella hänsyn (men då inte masskommersiella, demokratikommersiella, utan sponsorkommersiella, storbolagskommersiella).

Fallet i Dalarna kan kanske placeras in i mitten på den här skalan – men är mest intressant som ett tecken på ett paradigmskifte. Läs och tänk.

Launch

Saturday 1 November, 2008 kl. 2:00 Permalänk

Inom kort blir det nu launch av nytt utseende på den här sajten. Olof W har skickat skisser efter att ha fått uppdraget ”gör tvärtom mot hur det ser ut nu”. Jag vet inte hur ni definierar ”tvärtom”, men tro mig, likt är det inte. Det är färg och färg och så en hel del färg på det. Plus en enkel och smått genial logga med mina initialbokstäver.

Live just nu

Friday 31 October, 2008 kl. 12:31 Permalänk

Just nu har vi en spännande föreläsningsdag om webbrelaterade grejer, som ni kan följa i direktsändning via Bambuser.

Från ett piratsamtal

Friday 31 October, 2008 kl. 2:00 Permalänk

Tidpunkten då vi behöver en granskning av politikern Rick Falkvinge närmar sig. Alla som aspirerar på plats i parlament ska förstås få svara på frågor om varför. Jag ska återkomma till det. Så länge rekommenderar jag Jens Liljestrands referat från ett intressant piratmöte som jag själv otroligt gärna hade varit på om jag hade haft möjlighet.

Flytta på er!

Thursday 30 October, 2008 kl. 14:29 Permalänk

Bara en enda gång har Sydsvenskan vunnit Stora Journalistpriset. (Det är inte för att vi inte har förtjänat det vid fler tillfällen, utan för att vi inte i första hand är ett riksmedium. Basta.)

I år kan det hur som helst vara dags igen – nomineringarna kom just, och Jens Mikkelsen och Johan Wessman borde ha alla chanser att vinna med sitt lysande genomförda avslöjande om fifflarna i HSB Skåne.

Fantastiskt!

Biskopsord

Thursday 30 October, 2008 kl. 2:00 Permalänk

Den så kallade ”rektorsdebatten” fortsätter i dagens Sydsvenskan med en lysande text av biskop Antje Jackelén. Missa inte det, ni som är intresserade. (Tidigare texter i ämnet hittar ni i länklistan vid den här artikeln.)

Vem ska få extra allt?

Wednesday 29 October, 2008 kl. 2:00 Permalänk

Åsa Sjöström är fotograf på Sydsvenskan, och rimligen en av landets skickligaste, hur man än mäter. Den som eventuellt tvivlar på den utsagan kan söka bot här, där hennes osannolika bildspel från gränsen mellan USA och Mexiko finns. Se det i lugn och ro, även om det bara tar tre minuter, och ta på lurarna när du gör det.

***

Ny krönika i Journalisten, denna gång om kanske ibland lite förbisedd journalistisk korruption.

***

I Stockholm senast träffade jag nya Bang-redaktören Sonja Schwarzenberger. Intervjun på webben är drygt 5 000 tecken. När jag hade skrivit klart den fick jag besked om att vi hade plats i papperstidningen för kanske 60 procent av det. Då gjorde jag som jag har gjort ibland på sistone: körde lång version på webben och nedstruken version i pappret.

Rätt eller fel? Man kan fundera på olika sätt. Pappersläsaren betalar, och borde därför få det mesta och bästa – så är det lätt att tänka. Men pappersläsaren betalar inte för mängd, pappersläsaren betalar för att någon ska göra ett urval, sammanställa en dygnskrönika. Fullt rimligt alltså, med en kortare version i tryck.

Tolv röstande

Tuesday 28 October, 2008 kl. 2:00 Permalänk

Nya intäktsmodeller – aah, tråkigt ord för intressant grej – kommer att bli helt avgörande i det förmodligen redan förlorade slaget om den ekonomiska upphovsrätten. För dig som ställer frågan ”hurdå?” kan det vara läge att läsa Time Magazines korta artikel om crowdfunding.

Och, förstås, fundera på om det är översättbart till något eget projekt. Om jag – som har gnällt över min bokångest här nu i flera månader – listar mina bästa idéer och ber er som läser välja åt mig, samt investera en hundralapp var i projektet mot förekomst i tacklistan, vad händer då? (Jag gissar: Ni röstar på det skönlitterära alternativet och tolv av er satsar pengar; en majoritet av dessa tolv är då dessutom släkt med mig.)

Men i andra, mer relevanta fall? Finns det exempel på hur svenska band har finansierat utgivning av musik på just det här sättet? Tipsa mig gärna med kommentarsfunktionen.

Änglar

Monday 27 October, 2008 kl. 2:00 Permalänk

Gårdagens artikel om kristofobi har lett till en del reaktioner. I mejlkorgen hittar jag fem heja på-brev av olika slag, två arga och ett par som är varken eller. (Sådana är alltid de mest intressanta.) Till det lite kommentarer på den här bloggen och på annat håll.

I bloggosfären tycks det som en snubbe blev så arg att han i går startade en blogg för att kunna säga emot. You go, säger jag! (Men bloggnamnet, låter inte det lite… eh.. homoerotik på något sätt?)

Sedan hände en grej till. Jag har vittnen.

Tidigt på söndagsmorgonen vaknade jag ur en fin dröm: Jag drömde att mitt fotbollslag IFK Göteborg, också kända som Änglarna, skulle slå Elfsborg med 5-2 i kvällens match. Alla mål skulle vara gjorda inom 19 minuter, drömde jag också. Skämtsamt skickade jag detta till två kompisar, som ett sms, flera timmar före matchen.

Som slutade 5-2.

Som slutade 5-2!!!

Gud talar till mig genom Änglarna. Det låter ju på det hela taget rimligt.