Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Detta Lund

I dag debuterar jag som Sydsvenskans Lundakrönikör. Publicering varje söndag från och med nu. Krönikan blir inte mysigt kåserande, utan mer aktualitetskommenterande. Utom kanske just i dag, då jag försöker presentera mig lite vänligt och trevligt så där.

Det här uppdraget har varit aktuellt för mig i olika omgångar sedan 2005, men jag har alltid slingrat mig, och alltid av samma skäl: Det finns ett mått av offentlighet i hemstaden genom tidningens lokalsidor som inte alls är likadan som offentlighet via kultursidan, eller via Twitter, eller via den här sajten. Och att ständigt bli identifierad med yrket är inget jag någonsin har önskat mig eller eftersträvat, tvärt emot vad mitt linslusiga beteende ibland kan antyda. Vi får väl se hur det känns om ett tag.

I augusti återvänder jag till mitt jobb efter pappaledigheten, och kommer även i fortsättningen att vara knuten till Sydsvenskans kulturredaktion. Min internetkrönika i bilagan Näringsliv på lördagar fortsätter också som vanligt.

***

Detta Lund? Ja, det var vinjetten som Sydsvenskans legendariske Lundachef Jan Mårtensson använde för sin veckokrönika. Min krönika har ingen vinjett, jag tycker att vinjetter ofta känns lite 1900-tal.

4 Kommentarer

 1. Piraten den 26 maj, 2013 kl 10:41

  ”Min krönika har ingen vinjett, jag tycker att vinjetter ofta känns lite 1900-tal.” Ungefär som Lund då. 🙂 2. Andreas Ekström den 26 maj, 2013 kl 11:11

  Medeltid eller framtid – det gäller att kombinera båda… 3. Bagheera den 26 maj, 2013 kl 03:54

  Dagens Malmö vill ju å andra sidan helst glömma att det fanns någonting alls där före 1990. Utom namnet Malmö då, ett bra varumärke. 😉

  Apropå kulturella krönikor: Karin Arbsjös text om Beyoncé i helgen var bedrövlig, alldeles för lång, svullnande fanboyaktig och utan ett enda försök att komma bakom idolens eget peptalk eller de uppenbara motsägelserna i BK:s musik och karriär. Dessutom tycktes hon omedvetet bekräfta klichén att det bara är yngre tjejer som diggar Bevvan.

  Arbsjö är mycket för intelligent för att sätta sitt namn under en sådan text, sen kan man i och för sig se det som bara ett snabbknäck som väl till stor del gjordes under dagarna före och närmast efter ESC-finalen. Och det värsta är att vi förmodligen får se ännu mer i den stilen när SDS gör ännu en åtstramning.

  Bengt Eriksson twittrade i veckan att det är uppenbart att Sydans ägare och gudfäder (dvs Bonnierkoncenrens större aktieägare och chefer) inte vill ha en kvalitetstidning i Skåne. Jag håller med. 4. Andreas Ekström den 28 maj, 2013 kl 06:53

  Om man ska nyansera det lite: Ägarna vill ha en tidning som bär sig, och som sedan, när den genererar sina årliga fem procent på omsättningen i vinst, ska vara så bra som det bara går. I den ordningen.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.