Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Herregud

I korthet: amerikanska myndigheter samarbetar på ett ingående och långtgående sätt med de största internetföretagen.

För att citera mig själv: ”What if the principles that guide Google’s behavior with our data, were to change?”

Man ska ta det varsamt med reaktionerna på en så här stor nyhet, men… samtiden kan ha fått sig ett Watergate. Hade de här stora företagen menat allvar med sin omsorg om ”user privacy” hade det här varit läckt och känt för längesedan. Om detta stämmer i detaljer, så har alltså Microsoft (eller mer specifikt Hotmail) jobbat så här i SEX ÅR. Utan att någon har larmat.

* Vi själva beter oss aningslöst.

* Teknikjättarna ger oss verktygen att vara aningslösa storskaligt.

* Staten utnyttjar dessa två fenomen till ett tredje: en potentiellt otroligt obehaglig och kränkande storskalig övervakning.

***

UPPDATERING: Man ska inte jobba när man är ledig, men så gjorde jag det ändå.

5 Kommentarer

 1. Markus "LAKE" Berglund den 7 juni, 2013 kl 12:35

  Brukar du inte klaga på oss andra när vi säger att statlig övervakning är värre än från privata företag? 2. Andreas Ekström den 7 juni, 2013 kl 01:12

  Nej, det tror jag inte? Det vill säga, jag tror inte att man kan säga det generellt. Det är illa på var sitt sätt: staten på grund av den enorma makten, företagen på grund av att vi inte har valt dem och saknar demokratisk insyn i dem. Och på fler sätt ändå… 3. Markus "LAKE" Berglund den 7 juni, 2013 kl 03:02

  Förlåt, jag har nog blandat ihop det med det du vanligtvis kritiserar Piratpartiet för.

  Nyansering är aldrig fel. Men jag tycker som liberal Centerpartist personligen att statlig övervakning alltid är värre. Mest beroende på våldsmonopolet och att det ofta är omöjligt att ”välja bort” statlig övervakning.

  Hax sammanfattar det ganska bra:

  ” ─ I dag måste vi fundera på vad vi säger i telefon, vad vi skriver i våra e-postmeddelanden och vilka vi kommunicerar med – eftersom allt hålls tillgängligt för staten. Våra resor registreras. Vi måste vara medvetna om att Skattemyndigheten sitter och granskar våra statusuppdateringar på Facebook. Vi måste förhålla oss till att hela våra liv, vår sociala trygghet och vår hälsa är utelämnade till politiska beslut och till politikernas humör och dagsform.”

  http://henrikalexandersson.blogspot.se/2013/06/pa-vagen-mot-traldom.html 4. Don't be Evil den 7 juni, 2013 kl 04:55

  Facebooks hantering av dataintegritet och personlig integritet har jag alltid uppfattat som skakig, de verkar alltid beredda att exponera det ena och det andra i dataväg för den som kan betala. Både trafik-/metadata och mer direkt, dessutom gör de det svårt för användare som vill gärda in sina data, kontrollera att saker inte sprids utanför en nära vänkrets eller kunna radera delar av sin profil definitivt (så att det som fanns där också försvinner ur alla FB:s interna register, under huven). Men det har nog också att göra med att FB:s affärsidé är mera direkt parasitär (ursäkta! 😉 ) än t ex Googles och Microsofts´. De lägger så att säga inget eget till det vi matar in, inga substantiella egna program, redigeringsfunktioner eller liknande, de är ”bara” ett sätt att ordna upp data, hitta andra – och att sälja det vidare.

  Så när Google, Apple och Microsoft nu är med i den här sörjan så är det mer stötande än att FB är det. Jag måste säga att jag hade väntat mig mer av Google och t o m av Mickey från Redmond.

  Det kanske är dags att gå över till egna e-postklienter typ Eudora eller Thunderbird för en del mejl man vill ha privat? men å andra sidan, nog kan det tänkas bli avlyssnat där också? Det här är ju Internet. I grunden sitter förstås inte NSA/FBI och deras partners i andra länder och avlyssnar var och en av oss, den statistiska chansen att bli spanad på för den vanlige Svensson eller t om medel-Abdullah i Egypten eller Kuwait (eller England) måste vara helt minimal, men det är ju möjligheten att hamna där, ljugandet och bristen på garantier som gör att det luktar så illa. 5. Fredrik den 8 juni, 2013 kl 10:38

  LAKE, staten och kapitalet sitter ju i samma båt. När globala företag har möjlighet att samla på sig den här mängden data så finns det inte en chans i världen att de stater vars grund företagen i sista hand vilar på inte skulle lägga vantarna på denna information. Otroligt naivt att tro att Google, Facebook m.fl. skulle ha ryggrad när det verkligen gäller. Vi såg redan i samband med Wikileaks (när flera stora företag, ex. Amazon om jag inte minns fel, såg till att det inte gick att stödja Wikileaks med pengar) att i samma sekund regeringen i USA ropar terrorist så är det ajöss med rättssäkerhet och integritet. Det är en fullständigt horribel utveckling men sannolikt en utveckling som inte går att stoppa. Den stora majoriteten bryr sig inte eftersom den har ”rent mjöl i påsen”.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.