Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Linda Skugges egoism

13 november, 2006 | 0 Kommentarer

Jag är inte bland dem som sågar Skugge. Att såga Linda Skugge är världens tröttaste, tråkigaste, bittraste och mest förutsägbara genre.

Den senaste tiden har Linda Skugge ifrågasatt saker som statlig garantilön för konstnärer och stora skattefinansierade stipendier och författarfondens utbetalningar till sökande författare.

Det är bra.

Sådant ska man ifrågasätta. Eller ännu hellre granska, som Markus Wilhelmson gjorde i ett kanske lite raljant men som vanligt mycket skickligt genomfört reportage i söndagens DN.

Det som återstår nu är de goda argument som ska visa Linda Skugge och den gissningsvis betydande del av svenska folket som tycker som hon att hon har fel. Eller åtminstone inte ser hela bilden. Eller åtminstone inte har rätt i allt.

Saken är att ingen skriver sådana texter.

I stället skriver de skribenter som kan förväntas ta sig an den här debatten på sitt vanliga sätt: med blinkningar till redan införstådda, med för stor kärlek till en snygg formulering. Inte som de borde, nämligen pedagogiskt och polemiserande.

Det påminner mycket om debatten om upphovsrätt. Sådana som är anhängare av idén om en stark upphovsrätt – sådana som jag, till exempel – lyckades i det längsta inte hantera debatten om upphovsrättens betydelse på ett särskilt bra sätt.

Vi tog upphovsrätten för given.

Vi trodde att den inte behövde förklaras.

Vi trodde att den inte behövde försvaras.

Vi trodde att ifrågasättarna var färre än vad de var.

Och vi som nu tror att det kan finnas stora poänger för ett samhälle att hjälpa en del icke kommersiellt självbärande kulturyttringar att existera har en del att bevisa.

Han har ju redan vunnit the big J

11 november, 2006 | 0 Kommentarer

Peter Kadhammars briljans ska vi inte tala om, för den talar för sig själv.

***

I dag signerar jag böcker på Akademibokhandeln Gleerups i Lund klockan 12. Och i morgon bitti klockan 9.30 deltar jag i någon sorts pappadiskussion i TV4. (Av mina fifteen minutes bedömer jag att det nu har gått 14.45.)

Mobbningen fortsätter

10 november, 2006 | 0 Kommentarer

För en tid sedan skrev jag detta i tidningen Journalisten (läs sista tredjedelen). Men mobbningen fortsätter så klart ändå på Resumés sajt.

Måltavla: alla som vill något eller gör något eller har kvalificerat sig för något.

Mobbare: anonyma bittra hasbeens eller neverwillbes.

I det här fallet är offret Anja Gatu, som omskrivs eftersom hon enligt ett obekräftat rykte är het kandidat att bli ny sportkrönikör på Sydsvenskan.

Det är oerhört låg nivå bland kommentarerna. Och det är bara för Resumés utgivare att agera, om han vill det.

Det tror jag nu tyvärr inte att han vill.

Blandade känslor

9 november, 2006 | 0 Kommentarer

Så har nomineringarna till Stora Journalistpriset kommit.

Det är med stor glädje som jag ser att Sydsvenskans medarbetare i Asien, Ola Wong, är nominerad för ett radioreportage. Han är bra i nästan allt han gör.

Men glädjen tas verkligen ner av att han är nominerad tillsammans med Thella Johnson, som gjorde vad som i efterhand ser ut som ett rent bluffreportage i Mediemagasinet om Sydsvenskans rapportering kring Margareta Winbergs agerande vad det gäller tveksamma anställningsförhållanden vid ambassaden i Brasilien.

Bakgrunden i den historien finns här, på Sydsvenskans kulturblogg.

I övrigt: i år är det Zarembas tur i berättarklassen. Helt självklart. Och kanske kan den gnetige old school-liraren Nils Funcke få pokalen för sitt Freivalds-avslöjande. Det är lite fint på något vis, med någon som gör hantverket och därmed verkligen lyckas slå in en dörr.

Med Anna Lindhs goda minne

8 november, 2006 | 0 Kommentarer

I dag kom nyheten äntligen:

Sverige har fällts av FN:s människorättskommitté. Läs mer här.

Kalla Faktas avslöjande är ett verkligt världsscoop. Men så var det inte först, inte i Sverige i alla fall. Eftersom andra svenska nyhetsredaktioner låg så långt efter så valde man att spela ner hela saken i det längsta, i stället för att hänga på. Man orkade inte. Man ville inte. Man kunde inte.

Det var en kollektiv felbedömning av jätteformat. Branschen är ännu förlägen.

Men nu finns chansen att värdera rätt. Det är bara att toppa torsdagens tidningar med nyheten från FN.

Makulatur

8 november, 2006 | 0 Kommentarer

Gratistidningarna dränker Malmö och Lund. Kolportörerna vandrar ledsna i dimman. En av dem försöker ibland slänga ner en tidning i min cykelkorg. Ibland låter jag honom göra det.

Och kvaliteten? Den är… inte så hög.

Tidningen City har annonserat efter chefredaktörer till editionerna i Malmö och Göteborg. Jag hörde från säker källa att Mikael Nestius skött en del av anställningsintervjuerna – via telefon. Det säger allt, precis allt, om seriositeten i den satsningen.

Värdiga vinnare

6 november, 2006 | 0 Kommentarer

Det var höst och 1998. Vi satt i bilen på väg hem från Österlen, Marcus och jag och våra respektive.

Men det var som om pojkarna satt i en egen bubbla. En fotbollsbubbla av surhet.

AIK hade vunnit SM-guld. Vi unnade inte AIK det. Jag minns känslan väl, så här åtta år senare, och förstår på min lättnad efter slutsignalerna i går att den skulle ha varit likadan i år.

AIK, med sina fula dräkter och sina vidriga ligistfans – vilken oerhörd lättnad att de inte vann guld.

(Rikard Norling, däremot. Där har vi en förbundskapten!)

Sluta stör mig

4 november, 2006 | 0 Kommentarer

Kan för övrigt berätta att vi nyligen handlade på Konsum. De hade – singelvecka. Handla med röd korg om du är fri att ragga på. Lite helt sanna skyltar:

”Uppäggad? Två kartonger för 20 kr.”

”Het på gröten? Två grötkorvar för 20 kr.”

Och så jävla vidare. Men nu är det så här, att allt jag ber är att Konsum keeps the fuck out of my life. Ge mig mina kycklingfiléer och håll käften.

Som en liten senkommen hyllning…

2 november, 2006 | 0 Kommentarer

…testar jag att leka lite med Youtube för första gången. Alla som tjänar tolv miljarder på hederligt arbete är värda en hyllning. Vad sägs om en av Bryan Adams bäst bevarade hemligheter? Han är bättre än Beatles, och ni tror att jag skojar.

Jarnebring et consortes

31 oktober, 2006 | 0 Kommentarer

Jag skulle ge mycket för att få veta vilket snille som ligger bakom det här och det här. Två fantastiska namnbloggar. Ni måste bara kolla in dem. Verkligheten överträffar alltid Jan Berglin.