Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Kongo-Olle

15 september, 2006 | 0 Kommentarer

Jag växte upp i norra Halland, men i trakterna jag stammar från, slättlandet i Västergötland, trängs berättelserna med varann.

Det var här Dan Korn vandrade när han samlade material till sin otroliga bok ”De som aldrig sett havet”. Det var här som Kongo-Olle hade sin märkliga butik.

Kongo-Olle är säkert död nu. Jag har bara hört historierna. Han fick sitt smeknamn eftersom han planerade (men aldrig förverkligade) ett sågverksbygge i det mörkaste Afrika. Det är lite som Steve van Zandt i E Street Band som kallades ”Miami Steve”, inte för att han kom därifrån – utan för att han hade varit där.

En gång var min farfar i Kongo-Olles butik där allsköns bråte trängdes med dyrgripar.

Då stannade ett par skumma tjockisar med västar och motorcyklar utanför. Stolpade in och sa:

”Haru några bajonetter?”

Kongo-Olle skakade på huvudet.

”Inga bajonetter.”

MC-tjockisarna gick ut och brände iväg. Då lyfte Kongo-Olle på ett skynke, visade farfar sin stora samling bajonetter och plirade när han frågade:

”Gjorde jag rätt?”

***

Det har blivit rätt mycket reaktioner på min senaste krönika i Journalisten. Se här och här. Och en del på ett inlägg jag skrev härförleden, om problemen med finansiering för bloggare. Se här.

Inte så illa på Manilla

13 september, 2006 | 0 Kommentarer

Jo, för några veckor sedan var jag på det där mytomspunna Manillaminglet. Inte mycket att skriva hem om. Men maten var god, och huset var som gjort för ändamålet.

Till nästa år borde de hyra en hoppborg. Ett bollhav, kanske. Tänk er Jonas Thente och Jacques Werup i en bur. Ojojoj.

Lösmustaschen på

11 september, 2006 | 0 Kommentarer

För ett mycket mycket stort skratt rekommenderar jag denna lilla text på Sydsvenskans kulturblogg. Karin Johansson har med den skrivit årets hittills roligaste valrörelsekommentar. Och med humor som vapen – det är så underskattat som journalistiskt redskap, humor! – placerat något i rätt fack. Givit det rätt proportioner.

Mer läsning

9 september, 2006 | 0 Kommentarer

Zadie Smiths ”White teeth”, Stig Claessons kåserisamling ”Liv och kärlek” och Ian McEwans ”Saturday” finns också bland de i sommar lästa böckerna.

* Smith är bland det bästa samtida jag har läst. Vilken prestation. Vilken berättelse. En enorm saga som förklarar saker för mig, visar mig platser jag inte sett. Och den lilla utvikningen runt medelklassen… vilket mord! Precis som med Philip Roths ”Everyman” grubblar jag över dess översättbarhet. Jag vet att Erik Andersson fick beröm för hur han gjorde med ”Vita tänder”, men ändå. Kan det verkligen vara möjligt att plocka detta över en språkgräns?

* McEwans bok är bra nu, eftersom den fångar en tid. Jag tror inte den omtalas om tio år.

* Slas och jag hittade inte varann. För mig är kåserigenren död. Det finns inget mer litterärt eller journalistiskt omodernt än osignerade putslustigheter på tidningspapper. Att de i det här fallet var signerade och mindre putslustiga än många andra kåserier hjälpte inte.

Läsning

7 september, 2006 | 0 Kommentarer

Det har varit en lässommar. En extrem sommar, jag har inte läst så mycket på kort tid sedan jag var tonåring. Detta, bland annat:

* Johanna Nilsson är en briljant författare. Jag stannar i var tredje mening i ”De i utkanten älskande” för att den är så elegant skriven, roligt påkommen, intensivt betydelsebärande. ”Konsten att vara Ela” är nästan lika bra och jag är väldigt nyfiken på vad hon skriver på just nu.

* Visst var Jonathan Franzens hajpade ”Tillrättalägganden” väldigt bra. Ett stort konstverk, liksom. Men ändå blev det lite som att få smaka på en annan familjs mytiskt omtalade ritualmat. Detta är gammelfasters vinbärssaft, den är magisk. Jasådu. För er kanske. Så väldigt omtalad som den här boken är… och så var det ändå inte mer än så? Jag hade förväntat mig att få mitt liv skakat i grunden eller så.

* Anna Gavaldas novellsamling får mig att verkligen önska att jag ska få en chans att intervjua henne någon gång. Tidigare har jag läst ”Jag älskade honom” med stor behållning.

* Truman Capote recenserar jag i nästa nummer av tidskriften Scoop, och det handlar då förstås om den nya svenskspråkiga utgåvan av ”Med kallt blod”. Ur recensionen:

”Capotes rigorösa research är visserligen känd, hans banbrytande metodik likaså. Men denna bok ska läsas som litteratur, inte som journalistik, och det förvånar mig att den av så många anses journalistisk i sitt upplägg.

I själva verket saknar den ju många av journalistikens grundläggande signum: intervjufrågan, intervjusvaret, den formella faktabakgrunden. Faktum är, vilket förvånar mig, att den dessutom är skriven med ett väldolt subjekt.

Capote själv skymtar aldrig fram mellan raderna. Inte en endaste reflektion. Inte något som avslöjar hans egen närvaro.

Är inte det bra då?

Ja och nej. Det är bra för berättelsen. Capote stör inte. Men samtidigt: Varje observant påverkar observationens slutresultat. Genom att så effektivt låta oss glömma sin närvaro blir Capotes berättelse bedräglig i den meningen. För saken är ju att människorna i Kansas såg Capote när han var där. De talade med honom. De visste att han skulle skriva om dem. De visste att de skulle bli tolkade, porträtterade, omskrivna. Det i sig problematiserar direkt autenticiteten, det vet alla som gjort reportage från minsta simskoleavslutning där tioåriga barn studsar runt och ropar fota mig, fota mig.”

* Lauren Weisbergers redaktionsroman ”Djävulen bär Prada” var givetvis drömläsning för mig som för alla redaktionsjunkies. Får nog ta och se filmen; Meryl Streep i rollen som den psykopatiska despoten till chefredaktör låter på förhand som årets casting.

Hjälp min svägerska!

6 september, 2006 | 0 Kommentarer

(Och så säger folk att kommatering kvittar. Tänk om jag hade satt ett kommatecken efter hjälp där i rubriken!)

Hur som helst. Min briljanta svägerska Hannah sadlar om och börjar nu sin tillvaro som frilansjournalist i Stockholm. Hon söker därför en plats på ett frilanskontor – gärna tillsammans med personer i samma bransch.

”Belöning utlovas i form av jättemuffin”, skriver hon i ett mejl till mig, och jag misstänker att hon åsyftar en muffin från Stockholms muffinsfabrik vid Skanstull, och… ja, de är värda ansträngningen, helt enkelt. Mejla till hjalphannah@andreasekstrom.se om du har eller känner till en plats, så vidaresänder jag till henne!

Skitkultur

5 september, 2006 | 1 Kommentar

Vi kommer att få en skitkultur.

Fildelningsbeteendet kommer att ge oss en skitkultur.

Titta på alla medier där nyttjaren inte betalar: de är nedlusade med oprecis reklam, de är sponsrade av tveksamma avsändare, de är extremt mainstream. De saknar egna idéer, de är nästan aldrig bättre än användarbetalda medier.

Precis så kommer det att bli med andra kulturyttringar också.

Bara den som har råd kommer att kunna skapa musik som han eller hon vill. Bara den som har råd kan ge fan i annonsörer, kan ge fan i att ha reklam på sin hemsida, kan ge fan i att ha enorma reklamskyltar uppsatta på sina spelningar.

De fattar inte det, förstås, upphovsrättsfienderna.

Vi kommer att få en kultur där bara de rika kan ha integritet, de rika och så amatörerna så klart, som har sin försörjning från annat håll. Och vad händer med en författare eller en kompositör som kan ägna två timmar om dagen i stället för åtta åt sitt skapande?

Hon eller han blir självklart sämre.

***

För min senaste krönika i tidningen Journalisten, som kommer ut i dag, har jag fått betalt. Säg ni om ni tror att den blev bättre av det. Säkert är det ju inte.

Kadison, my man

3 september, 2006 | 0 Kommentarer

Joshua Kadison har varit soundtracket till min sommar. Via joshuakadison.com kan man nu ladda ner det mesta av hans musik gratis. Han som många andra har gett upp försöken att stoppa den illegala nedladdningen, och får nu försöka klara sig som musiker på andra sätt. Jag hoppas att han i alla fall har mycket spelningar live.

Den bästa skivan är den första, ”Painted Desert Serenade” (och den kan ni också troligen ganska lätt hitta och köpa på vanligt sätt) men nästan allt annat är bra också. ”The Venice Beach Sessions” är enkla och underbara inspelningar, gjorda med bara sång och flygel. Det låter som om han sitter i en gammal skolsal och spelar, och det är den jag har lyssnat på allra mest.

Boksignering i dag

2 september, 2006 | 0 Kommentarer

Ni som finns i Lund med omnejd är välkomna till Akademibokhandeln Gleerups vid Stortorget klockan 13, då jag signerar min bok. (Kom åtminstone och peka finger, så jag slipper sitta där helt ensam…)

Gud hör inte bön

1 september, 2006 | 0 Kommentarer

I tider då religiösa förvillelser lägger hinder i vägen för forskning – embryonala stamceller, tänker jag närmast på – är det alltid läge för ifrågasättanden av religionens okränkbarhet.

New York Times berättar om en studie som visar att böner till diverse gudar inte hjälper den som är sjuk. Inte ett smack.

Varje liten sådan nyhet spelar roll.