Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Pressmeddelande

23 oktober, 2006 | 1 Kommentar

Statsrådsberedningen, 23 oktober 2025

Regeringen meddelar att Andreas Ekström, 50, har utsetts till opolitiskt statsråd. Han tillträder snarast som chef för kulturdepartementet. Han är sedan 1990-talets slut journalist på Sydsvenskan i Malmö.

”Det faktum att Andreas Ekström inte har en partitillhörighet är ovanligt, men eftersom kulturministern efter riksdagens unika uppgörelse kan sägas ha alla partiers uppdrag att genomföra kulturpolitiken så är det snarast en styrka”, kommenterar statsminister Johanna Möllerström (m).

Presskonferens med anledning av utnämningen hålls inom kort. Andreas Ekström kommer då att utförligt redogöra för varje detalj i sin privatekonomi från 1988 då han vaktade ett duvslag för grannarna, familjen Åsberg, under en vecka. För detta mottog han 50 kronor samt en påse vingummin. Detta gjorde han utan att deklarera för inkomsten.

”Jag ber oförbehållsamt om ursäkt för det. Jag var bara tretton år och behövde pengarna”, säger Andreas Ekström.

”Jag lovar att lägga alla kort på bordet i samband med presskonferensen.”

Andreas Ekströms uttalande från presskonferensen publiceras i morgon i tidningen Journalisten, och redan i kväll på sagda tidnings webbplats.

Namn

21 oktober, 2006 | 0 Kommentarer

Jag är lite fascinerad av namn på alla möjliga sätt. Jag vet till exempel att det finns 70 personer i Sverige som heter Andreas Ekström, men att jag är ensam om just min namnkombination med andranamn och allt.

Dessvärre finns en Andreas Ekström som lär arbeta för något av de där partierna vars sympatisörer gärna talar om att ”repatriera” folk som inte har rätt blod. Det finns också en doktorand i Lund som heter det. Han står i telefonkatalogen, men det gör inte jag. (Det betyder att han ibland får min post och mina samtal. Stackars jävel.)

Men min favorit av namnear (hur skriver man namne i obestämd form plural, anyone?) är nog ändå boxningspromotorn Andy Ekström! Han fanns visserligen bara på film – men han spelades av den legendariske Åke Grönberg. Kolla här bara.

Har just fått veta…

19 oktober, 2006 | 0 Kommentarer

…att Pressens opinionsnämnd friar DN för publiceringen av Carin Evanders kritik av sin fars roman. Bakgrund här, för dig som inte har följt fallet.

En hemläxa

17 oktober, 2006 | 0 Kommentarer

Det här är första och förmodligen sista gången jag publicerar samma text på båda mina bloggar.

Jag tror att det har med någon sorts anticynism att göra, det här som jag strax ska skriva om. Ni vet, så som det alltid blir direkt efter valet, oavsett vem som vann: Nu är det hösttermin. Nu har vi slagit in böckerna i fint papper. Nu ska vi göra om och göra rätt.

Jag skulle vilja be er alla som läser detta att gå in på Donationsregistrets sajt och enkelt anmäla er. Och era barn.

Det är gjort på några sekunder.

Man skriver i sitt personnummer och kryssar i om man har något förbehåll. Sedan får man automatiskt en bekräftelse med posten. Man kan ändra sig lika lätt, när man vill.

Gör det nu.

Det är viktigt.

Det kostar inget.

Det går snabbt.

Det är en genuint god handling.

Rädda någon annans liv om katastrofen drabbar dig. Här är länken igen.

För hur stor skulle rekryteringsbasen annars vara?

15 oktober, 2006 | 0 Kommentarer

Per Gudmundson, lite av en svensk blogglegend faktiskt, är tillbaka. Och helt otroligt läsvärd. Jag är väldigt förtjust både i själva formuleringen och i betydelsen av följande:

”Jag tillhör dem som av riksdag och regering kräver total laglydnad. De ska lyda lagen, eller ändra lagen, punkt. Allt annat är en skymf mot demokratin och rättsstaten. Men jag kräver inte ett fläckfritt förlutet för den som ämnar bli politiker. Bara de lever i enlighet med rättssystemet efter tillträdet så är jag nöjd.”

Boksignering i Malmö i dag

14 oktober, 2006 | 0 Kommentarer

Vid tvåtiden i dag signerar jag min bok hos Akademibokhandeln Södertull på gågatan i Malmö. I Lund gick det bra, men nu är det Malmö, och avståndet mellan dessa städer är jordens omkrets minus 18 kilometer, det vet alla. Tanken på den yttersta förnedringen (att INGEN kommer) jagar mig denna morgon.

Amazon grace

13 oktober, 2006 | 0 Kommentarer

Jag var mycket förtjust i bilar när jag var liten. ”Jag kan köra alla bilar” av Karin Nyman var en lika kär bok som ”Pojken med de 100 bilarna” av Inger och Lasse Sandberg. Jag gillade nästan alla bilar. Men just Volvo Amazon kände jag aldrig något särskilt för.

Jag vet inte riktigt varför, och jag vet inte varför jag just har ändrat mig. Nu tycker jag att det är en av de finaste gamla bilar man kan tänka sig. Jag fattar inte varför Volvo lanserar modell efter modell utan att ha gett en ny Amazon en ordentlig chans. Den som säger att det fanns ”en del linjer” från Amazonen i S80-bilen borde ta sig en funderare på hur högt han eller hon sätter sina livsmål. Vi vill ha en riktig Amazon!

***

Såg ni förresten att Allers köper Spray? Den gamla världen kan än. (Förslag på synerginamn: Sprallers.)

Carin Evanders rätt

11 oktober, 2006 | 1 Kommentar

Det har redan sagts en del i ämnet, av Bo Strömstedt bland andra, men jag sållar mig ändå till de häpnas skara:

Vad i hela världen har fått den normalt så försiktige och genomtänkte pressombudsmannen Olle Stenholm att rekommendera Pressens Opinionsnämnd att klandra Dagens Nyheter för att man låtit författaren Per Gunnar Evanders dotter polemisera med innehållet i hans senaste roman?

Olle Stenholm ger här i korta ordalag sin syn på saken. Men hans syn på genre som en absolut kassaskåpssäker skiljelinje är bara teoretiskt helt rimlig. Här har vi ett exempel som visar att det ”normala” synsättet inte helt fungerar, inte är applicerbart i varje läge. Hans slutsats, att det skulle vara fel att publicera Carin Evanders text, förvånar. Jag tycker att den är orimlig.

Det är inte känt när Pressens Opinionsnämnd tar upp fallet. Men vi är många som väntar intresserat.

***

Isobel Hadley-Kamptz skriver tänkvärt och återhållet förbannat om mobbningen av den knappt ens tillträdda kulturministern.

Kommersiella noteringar

9 oktober, 2006 | 0 Kommentarer

* Jag älskar musikbutiken Jams sätt att marknadsföra sig – med originalseriestrippar! Jag följer snart ”Death Kittens” lika slaviskt som Rocky och Kalle & Hobbe.

* Jag hatar (nej, ordet är inte för starkt, det är noga övervägt) Flygbussarna. I Malmö/Lund har de i kraft av totalt monopol ökat priset från 60 kronor till 95 kronor på fem-sex år. Och så kör de med ”Alltid billigast till flyget” som payoff. Låt mig då tala om, era satans trähattar, att ni nu har gjort det billigare för mig att ta bilen ut till Sturup och ställa den på den svindyra parkeringen över natt när jag gör en kortare resa till Stockholm. Och då räknar jag generöst på värdeminskning per mil på bilen. Att rutten nu dessutom är omdragen så att det tar mig 45 minuter ut med bussen att jämföra med 25 minuter tidigare gör att jag får lust att bitas.

***

Om ni vill kan ni kolla veckans författare hos Bokus. Om inte annat fick jag chansen att ge några bra boktips!

Det ofokuserade tyckandet

7 oktober, 2006 | 0 Kommentarer

Tiden måste komma då den osignerade ledaren slutligen försvinner ur svensk press. Tanken på att det skulle kunna finnas någon sorts kollektiv åsikt ter sig allt märkligare, så som den offentliga debatten har utvecklats.

Därför är det så konstigt och onödigt att den ännu inte ettåriga Fokus valde att ha en osignerad ledare – först i tidningen, dessutom.

Varje vecka får vi nu ett omslag på ett tydligt tema, som förra veckans, om amning. Här ska avslöjas, kartläggas, berättas, säger omslaget.

Men först måste man passera Gå och inkassera redaktörernas sakpolitiska ståndpunkt i den fråga man några sidor senare lovar att objektivt hantera.

Det blir ju kalkon.

Fokus skulle kunna rädda det hela något genom att ta en anglosaxisk sväng på det hela och lägga ledaren sist: ”first news – then views”. Det skulle mejka mer sens.

Men allra vettigast, när man har satsat på en dålig idé, är förstås att bara lämna den utan vidare.

***

Visst måste Carl Bildt vara den första ministern som har en blogg då han tillträder? (Han har faktiskt till och med tillfälligtvis två.) Och så hemsidan förstås. Ska bli spännande att se om han fortsätter. Det blir i så fall den mest uppenbara ”policy-making” den svenska bloggosfären hittills sett.