Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Ingen WC-anka precis

12 april, 2007 | 0 Kommentarer

”If at first you don’t succeed, try, try and try again.
Then give up. There’s no use being a damned fool about it.”

Citatet tillskrivs WC Fields. Jag tycker att det är briljant. En sorts avvägning mellan hårt arbete och ett malmöitiskt avafan.

Tjongavallen revisited

11 april, 2007 | 0 Kommentarer

I går skrev Mathias Lühr i Expressen att Kalmar ”kan vara ett lag för Champions League”.

Om det är på den nivån vi ska lägga årets fotbollsanalyser kommer det att bli en lång säsong. (Lägg till det att IFK-fansen jag pratade med på en McDonalds i Halland efter premiären sa att Bengan såg osäker ut och jag säger er: Blåvitt kommer nia.)

Matchfakta

10 april, 2007 | 0 Kommentarer

Dagens bordtennisfajt blev två. Först stryk med 3-0. Förnedrande. Orrenius fick fruktansvärd utdelning på offensivslagen. Sedan uppföljning med en tresetare, som jag tack och lov lyckades vinna med 2-1, efter finfina 21-8 i sista.

Zadie när hon blir 50

10 april, 2007 | 0 Kommentarer

Zadie Smith är lysande jättebra, det verkar som om alla som har läst henne tycker det. Men jag tycker också, vilket kanske inte alla håller med om, att ”Vita tänder” är dubbelt så bra som ”Autografjägaren” som är dubbelt så bra som ”Om skönhet”.

När jag nu läste ”Om skönhet” blev det så att jag tog de första 300 sidorna i min inbundna svenska upplaga, och så skulle jag sedan på resa, och tog därför med mig en engelsk pocket som också fanns i huset. Jag gjorde samma övning med Capotes ”In cold blood” förra året. Spännande. Man ser saker. I det här fallet såg jag mest hur otroligt svåröversatt Zadie Smith är, eller måste vara. Ulf Gyllenhak har lyckats bra med saker som ser olösliga ut, men goofat på sådant som borde vara lättare: att fånga ett samtida språk.

Men som sagt: detta är en svåröversatt författare. Hon är tekniskt duktig – även om jag inte tycker att någon av hennes tre böcker har lyckats ta slut på ett riktigt bra sätt – och samtidigt oändligt babblig. Hon tackar några personer i sitt efterord, för att boken har blivit kortare och därmed bättre. Tanken på råmanuset skrämmer. Och tanken på hur det ska bli när Zadie Smith tar sitt stora ego och fyller femtio och slutar lyssna på råd… Hu. Vi kommer att få släktkrönikor på elva hundra sidor och persongallerier av Dostojevskijmått. Jag längtar inte dit, och om inte nästa bok får översvallande recensioner så tror jag att jag kommer att prioritera att läsa något annat.

***

Och ja, ungjävlar, som Gudmundson brukar skriva, titeln anspelar på en bok av Ed McBain.

Prinsessan Pullinutt

8 april, 2007 | 0 Kommentarer

I sann ”Läkare utan gränser/Vi vill göra världen till en plats-anda” var jag i mars med om att sätta upp sagospexet ”Prinsessan Pullinutt” på barnsjukhusen i Lund och Malmö. Jag satt med i den minimala orkestern till denna produktion. Min kompis Sebastian pluggar till läkare, och Sebastian tog helt enkelt kontakt med ett tjugotal kompisar som i de flesta fall har någon koppling till Kristianstads nation i Lund, och som i de flesta fall har varit med och satt upp denna föreställning tidigare.

”Om om någon av er inte kan, inte känner för det, inte har lust eller inte orkar, så ska jag personligen ta ett par ungar från onkologen och komma hem till er, så att ni får förklara det för dem direkt”, skrev han i sitt mejl i januari.

Ingen sa nej.

Sebastian Palmqvist heter han förresten. Så om du läser det här och är landstingsdirektör till yrket: anställ Sebbe. Du får underhållning, kompetens och ett stort (dock ej förstorat) hjärta på köpet.

Fyra tips från vinterns läshög

6 april, 2007 | 0 Kommentarer

* Per Johanssons ”Göteborg i päls”. En så himla fin bok, välförtjänt nominerad till Borås Tidnings prestigefulla debutantpris. VM i språkkänsla, och jag trodde han skulle vinna.

* Kristian Lundbergs ”Malmömannen”. Jag är egentligen så väldigt klar med att läsa deckare – men här finns något, en skildring av tiden och staden, och så det poetiska språket givetvis, som gör att ”Malmömannen” blir mycket mer än en deckare.

* Moa-Lina Croall: ”Sen tar vi Berlin”. Vi bytte böcker med varann på en uppläsning i vintras. Hennes roman är snabb och gripande och vinglig och rusig. Jag saknar ett slut på den, eller så är det bara en uppföljare jag vill ha. Men jag rekommenderar den gärna.

* Chris Andersons ”The Long Tail” kommer på svenska i vår. Läs den på engelska redan nu, är mitt råd, om du alls är intresserad av hur kulturkonsumtion och kulturekonomi kommer att utvecklas. Den är oerhört övertygande, mästerligt pedagogisk och inte det minsta tvärsäker. Jag är däremot tvärsäker: ”The Long Tail” kommer att få klassikerstatus.

Matchfakta

4 april, 2007 | 0 Kommentarer

Dagens pingislunch: Andreas Ekström-Niklas Orrenius: 3-1. Två jämna set innan min tur med nätrullarna fällde avgörandet i två raka.

Hans tajming är bara perfekt

4 april, 2007 | 0 Kommentarer

Matchfakta

3 april, 2007 | 0 Kommentarer

Vi har fått ett pingisbord hit till redaktionen. Premiärmatch i dag på lunchen med en spaghetti och köttfärssås i magen.

Niklas Orrenius-Andreas Ekström: 3-2. 21-16 i det rafflande avgörande skiljesetet. FAN.

Hej då till Ordfront

2 april, 2007 | 0 Kommentarer

Det är dags att sluta bry sig om Ordfront. Reportagevalen känns mindre rätt. Till och med rättshaverismen har börjat sakna finess, för att inte tala om satiren. Udd utan spets. Beslutet grundlades då Ordfront för en tid sedan, kanske rätt lång tid nu, fann det för gott att göra en klumpig satir över Maciej Zaremba, eftersom han gjorde reportage där för Ordfront misshagliga åsikter vädrades.

Jag känner inte Maciej närmare, men vi hälsar när vi ses, vi har ju jobbat en tid på samma redaktion. Och visst kan det finnas poänger att skoja lite med en så uppburen och om sitt eget värde medveten person som han. (Det tål han, dessutom.) Men när till och med en tidnings humor måste styras efter ett konkret eller bara upplevt politiskt kommissariat, då är det dags att lägga sin läskraft på annat.