Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Kampanj hos Adlibris

25 september, 2006 | 0 Kommentarer

Min bok ”Hemliga pappan” säljs veckan ut hos Adlibris till ett kampanjpris. Klicka här, den som är intresserad.

Uppläsning i dag

24 september, 2006 | 0 Kommentarer

I dag gör jag en kombinerad uppläsning och boksignering i Malmö. Mycket välkomna hit till Bellevuegårdens bibliotek klockan 16 i eftermiddag!

Jag har en sådan där stark känsla av att ingen enda person kommer att komma…

Hahahahahaha

23 september, 2006 | 0 Kommentarer

Förresten. Grattis, Piratpartiet, till era 0,6 procent i valet! Och Osynliga partiet, vars politiska metod främst har varit sabotage, grattis till att ha nästan inte ha fått en enda röst! Verkligen stora folkrörelser!

Dra nu en slutsats om vad demokrati är för något. Om hur många vanliga människor som tycker som ni, och hur många som inte gör det.

Fundera gärna, för all del, också över den komplicerade frågan om vad det innebär för demokrati, debatt och samhällsutveckling att någon gör anspråk på mandat för att i representativ demokrati styra nästan allt samhället tar sig för – men bara har en enda fråga på sin agenda.

Hårda fackta

21 september, 2006 | 0 Kommentarer

Jag har fått en fin present med posten. Boken ”Din upphovsrätt och andras” av Kerstin Ahlberg. Det är Svenska journalistförbundet som ligger bakom utskicket.

Att kalla mig antifacklig vore alldeles för starkt, men jag har många gånger hittills i livet sett milt uttryckt tveksamma resultat av fackligt arbete – och förhåller mig oftast kanske åtminstone en smula avvaktande.

Men allt sådant ändras ju, bara man får förtroende för en person.

SJF:s ordförande heter Agneta Lindblom Hulthén, och är en stark och klok debattör. Inledningsvis hade jag lite svårt för hennes stil, och tyckte kanske att hennes löneanspråk (hon begärde och fick något i stil med 60 000 vill jag minnas) var i mesta laget.

Nu tycker jag att hon har visat sig värd det, helt och fullt. Den tanken slår mig när jag läser hennes förord till Kerstin Ahlbergs bok. Hon skriver rappt och glödgat, men inte halsstarrigt eller osakligt. Hon är samtida. Inte verklighets- eller teknikfientlig. Helt enkelt en bra ordförande för SJF.

Upphovsrätten är nu under ett enormt angrepp – dels från skickliga debattörer, dels från en oinformerad bred allmänhet som på grund av tekniska förändringar kunnat ändra sitt beteende och sin mediekonsumtion. Vi som tror att en stark upphovsrätt (om än moderniserad) är en förutsättning för en framtida stark kultur måste ta diskussionerna.

Därför är SJF:s initiativ med att distribuera ”Din upphovsrätt och andras” rakt igenom lysande.

Två sorters kaxighet

19 september, 2006 | 0 Kommentarer

”For better or for worse, by the way. AJ Liebling, one of my heroes, used to say that he could write better than anyone who wrote faster, and faster than anyone who could write better. I’m one nine-hundredth as good as Liebling, but that principle may slightly apply.”

New Yorkers redaktör David Remnick, intervjuad i The Observer. Får jag också skriva under på det, på min lilla niohundradedel?

***

Zlatan Ibrahimovic är ju alldeles uppenbart inte så snäll, inte så generös, inte så öppen, inte så intellektuellt analytisk. Vem är förvånad över att han nobbar landslaget nu? Och hur ska han klara sig efter karriären?

Jag älskar honom som spelare. Målet borta mot Ungern etc etc. Men när jag ser Zlatans ögon ser jag bara en skolgårdsmobbare.

Söndagsnoteringar

17 september, 2006 | 0 Kommentarer

Såg ”Idol” för första gången en kväll. Oavsiktligt. Det är så otroligt synd om människorna. Och i dag ska de rösta, människorna! (Jag har redan gjort det, och nej, jag säger inte på vad. Men lika lite på kommunister som på nazister, inte på religiösa, inte på enfrågepartier.)

***

Han är hård i formuleringarna, Rapiduschefen Thomas Frostberg. Men jag kan inte se att han har fel på någon enda punkt.

***

En halvlam gästkrönika om huvudrakning hos Manolo får häpnadsväckande mycket läsarrespons…

Kongo-Olle

15 september, 2006 | 0 Kommentarer

Jag växte upp i norra Halland, men i trakterna jag stammar från, slättlandet i Västergötland, trängs berättelserna med varann.

Det var här Dan Korn vandrade när han samlade material till sin otroliga bok ”De som aldrig sett havet”. Det var här som Kongo-Olle hade sin märkliga butik.

Kongo-Olle är säkert död nu. Jag har bara hört historierna. Han fick sitt smeknamn eftersom han planerade (men aldrig förverkligade) ett sågverksbygge i det mörkaste Afrika. Det är lite som Steve van Zandt i E Street Band som kallades ”Miami Steve”, inte för att han kom därifrån – utan för att han hade varit där.

En gång var min farfar i Kongo-Olles butik där allsköns bråte trängdes med dyrgripar.

Då stannade ett par skumma tjockisar med västar och motorcyklar utanför. Stolpade in och sa:

”Haru några bajonetter?”

Kongo-Olle skakade på huvudet.

”Inga bajonetter.”

MC-tjockisarna gick ut och brände iväg. Då lyfte Kongo-Olle på ett skynke, visade farfar sin stora samling bajonetter och plirade när han frågade:

”Gjorde jag rätt?”

***

Det har blivit rätt mycket reaktioner på min senaste krönika i Journalisten. Se här och här. Och en del på ett inlägg jag skrev härförleden, om problemen med finansiering för bloggare. Se här.

Inte så illa på Manilla

13 september, 2006 | 0 Kommentarer

Jo, för några veckor sedan var jag på det där mytomspunna Manillaminglet. Inte mycket att skriva hem om. Men maten var god, och huset var som gjort för ändamålet.

Till nästa år borde de hyra en hoppborg. Ett bollhav, kanske. Tänk er Jonas Thente och Jacques Werup i en bur. Ojojoj.

Lösmustaschen på

11 september, 2006 | 0 Kommentarer

För ett mycket mycket stort skratt rekommenderar jag denna lilla text på Sydsvenskans kulturblogg. Karin Johansson har med den skrivit årets hittills roligaste valrörelsekommentar. Och med humor som vapen – det är så underskattat som journalistiskt redskap, humor! – placerat något i rätt fack. Givit det rätt proportioner.

Mer läsning

9 september, 2006 | 0 Kommentarer

Zadie Smiths ”White teeth”, Stig Claessons kåserisamling ”Liv och kärlek” och Ian McEwans ”Saturday” finns också bland de i sommar lästa böckerna.

* Smith är bland det bästa samtida jag har läst. Vilken prestation. Vilken berättelse. En enorm saga som förklarar saker för mig, visar mig platser jag inte sett. Och den lilla utvikningen runt medelklassen… vilket mord! Precis som med Philip Roths ”Everyman” grubblar jag över dess översättbarhet. Jag vet att Erik Andersson fick beröm för hur han gjorde med ”Vita tänder”, men ändå. Kan det verkligen vara möjligt att plocka detta över en språkgräns?

* McEwans bok är bra nu, eftersom den fångar en tid. Jag tror inte den omtalas om tio år.

* Slas och jag hittade inte varann. För mig är kåserigenren död. Det finns inget mer litterärt eller journalistiskt omodernt än osignerade putslustigheter på tidningspapper. Att de i det här fallet var signerade och mindre putslustiga än många andra kåserier hjälpte inte.