Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Så glad, så glad

12 april, 2006 | 0 Kommentarer

Har just fått veta att min intervju med Anthony Bourdain kommer med i antologin Goda Nyheter! Denna antologi samlar årets bästa journalistik i en pocketbok. Cirka 25 texter kom med – och fler än 1 000 hade skickats in. Jag är så glad, så glad. (Men ännu så länge är man en Goda Nyheter-småhandlare, om man jämför med mina kolleger Niklas Orrenius och Katia Wagner. De är helt överlägsna i denna antologis nu femåriga historia. De har båda varit med i alla utom en, och det finns det mig veterligen ingen som slår. Sydsvenskan äger.)

Expressen, alltid Expressen

10 april, 2006 | 0 Kommentarer

Expressens utgivare Otto Sjöberg fick två lätta matcher i helgen. Journalister som står stadigt i en mer rumsren journalistik (eller vad man nu ska kalla det, medarbetare på DN och P1) har inte riktigt redskap för att komma åt eller ens förhålla sig till en person som Otto Sjöberg.

I lördagens DN och i Ekots lördagsintervju var Sjöberg huvudperson. Lätt parerade han alla frågor; möjligen fick han det lite jobbigare hos Ekot. Indignationsformuleringar av modellen ”Vad skulle kunna få dig att avgå?” eller ”Är det inte fråga om nyckelhålsjournalistik?” är helt verkningslösa i sammanhanget, och en påminnelse om att även etablerade och rutinerade utfrågare kan behöva se över sin verktygslåda då och då.

***

Men så var det ju när Studio Ett försökte vara lite tuffa mot Ebba von Sydow också. Hon framstod som samtalets klart mest intelligenta deltagare.

***

Allra sist: frid över Hans Linné. Jag jobbade som redigerare på Expressens sportredaktion 1997, och Linné var snabbast av dem alla, hungrigast, piggast, mest beredd att jobba. Det lilla, lilla jag hade med honom att göra gav bara roliga minnen. Mats Olsson skriver här om redaktör Linné. Stycket om Polen, passusen om att han inte har någon att fråga längre. Stycket om när Linné blir morfar. Så himla fint.

När FT inte betyder Falköpings Tidning

8 april, 2006 | 0 Kommentarer

Har efter en tids tvekande bestämt mig för att börja prenumerera på Financial Times som jag brukar läsa när vi hälsar på hos svärfar i Belgien. Den är allt annat än en internationell Dagens Industri; luras icke av det rosa pappret. FT är en initierad, rapp och internationell nyhetstidning som skriver lika bra om mat som om musik och Nasdaq. Avgörande för beslutet att signa upp blev ännu en vettlöst bra helgtidning i mars med en enorm feature på Bill och Melinda Gates välgörenhetsstiftelse. De lägger mer pengar på världshälsa varje år än WHO. Eat that, antikapitalister!

***

Och bäst i melodifestivalen? Patrik Isaksson, får jag nog säga.

Radio syd och radio väst

6 april, 2006 | 0 Kommentarer

Ibland har jag föreläst på den journalistiska grundkursen hos Radio AF i Lund, den ofta prisbelönta – och rightfully so! – studentradion. En gång delade jag föreläsningsutrymme med den sympatiske Torbjörn Esping som arbetar på Sveriges Radio i Malmö. Han talade om hur svårt det är att bli känd i radio. Att bli folkkär, att ha en egen röst.

Det har slagit mig hur rätt han har – men så finns det ett undantag, en berättarröst i Sveriges Radio som inte liknar någon annan. Thomas Nordegren, Washington. Hans nu kanske rätt gamla berättelse om hur den nationalistiske rörmokaren vägrade att fixa hans varmvatten efter en kort och artig diskussion om politik är en av de bästa berättelser jag har hört i radio på länge.

Dagens fyrling

4 april, 2006 | 0 Kommentarer

Ett skratt: Margret Atladottirs intervju med Pharrell Williams i februarinumret av Rodeo, som jag hittade på ett fik. Har ingen aning om vem killen är – säkert ännu en iskall och ointressant samtida musiker – men intervjun var rolig. Helt egen i ton och stil, vilket kräver mod.

***

Lämnade text till min andra Journalisten-krönika härom dagen. Precis som vid det första försöket var det en källa till rejäl skrivångest. Journalisten är en i branschen omtyckt tidning, den läses av nästan alla kolleger, och få är så krävande och kräsna som journalister. Känslan av att inte ha fått till texten riktigt så bra som jag vill är lika pickande och tuggande och huggande som förra gången. Den känslan förstärktes onekligen av att mitt första försök fick total bakläxa av redaktören. Inaktuellt ämne, skriv något annat, sa hon. Hon hade nog rätt. Jag skrev något annat. Och det finns nu att läsa här.

***

Vi blev påkörda. Men vi mår bra.

***

Känns ju härligt att allsvenskan är igång igen och att VIFANINTEKANSLÅETTGÄNGJÄVLALALLAREFRÅNSMÅLAND!!! Fan vad jag hatar fotboll.

Fikoman

2 april, 2006 | 0 Kommentarer

Jag har nu suttit växelvis hemma och på fik och skrivit på ett bokmanus under en månad.

Men faktum är att jag inte tycker så mycket om att hänga på fik.

Jag skulle vilja tycka om att hänga på fik, kanske ungefär så här mycket. Det verkar rätt… mysigt liksom. Men hur det blir när jag har fått min hink med After Eight-latte eller vad jag nu väljer för något hälsosamt, så blir jag snart uttråkad och rastlös. Det enda som funkar är att sitta med datorn uppe och randa lite. Skriver detta sittande på en sorts balkong på Gateau i Stockholm – trettio spänn för te, hahahahahahaha, getthefuckoooooutahere! – och tittar ut över barnvagnarna. En massa söta barn som får mig att längta hem.

***

Spontan känsla, förresten, av att inte ha bloggat här en hel lång månad: semester. Långledigt, en stämning av Seinfeld-repris. Men också saknad. Det här är ju mitt lilla hem på nätet! En nästan geografisk hemmaplats. Jag vill skriva här.

Johan Larssons nya bloggtjänst

26 mars, 2006 | 0 Kommentarer

Jag har placerat min blogg i Lund på bloggkartan.se.

En månads paus

28 februari, 2006 | 0 Kommentarer

Hej, vet ni vad? Jag har fått kontrakt på en bok! Så nu måste den skrivas klart, bortom de provkapitel som förlaget har fattat tycke för. Det måste göras fort och det måste göras bra.

Därför pausar Nya ordlekar under mars månad, då jag kommer att vara tjänstledig, men kommer igen som vanligt i april. Ses då!

Omvärldsbevakad

26 februari, 2006 | 0 Kommentarer

Företaget Observer ägnar sig åt omvärldsbevakning. Det betyder att de läser tidningar och tittar på tv och surfar på nätet för att ta reda på vilka strömningar som finns i samhället på olika sätt – uppdragsgivarna är företag som av olika skäl vill veta sådant.

Jag har nyss häpet upptäckt att jag är med på Observers visserligen ganska omfångsrika lista över svenskspråkiga bloggar som bevakas.

Det känns inte bara bra.

Precis som med min andra blogg har jag genom den här bloggen fått en textuppmärksamhet som inte står i proportion till hur pass anspråksfull eller ambitiös min egen satsning har varit. Jag skriver ju mest på kul. Om det skulle kännas jobbigt skulle jag lägga av. Att någon gör någon sorts samhällsanalys där detta ingår känns… ja, som a brave new world. Så läs reportaget om vad som händer med en människa som blir statsminister i gårdagens Sydsvenskan i stället. För det har jag ansträngt mig för att åstadskomma, och jag blir gladare om det blir läst i stället.

Visdomsord på upplagedagen

24 februari, 2006 | 0 Kommentarer

Ericsson arbetade under tiden för sammanslagningen med Sony efter en devis som någon i tidningsbranschen borde ha kommit på först:

”What brought us here will not keep us here.”

Det är så bra sagt att det får räcka där för i dag.

***

Bara ett länktips också: Kolla de vackra reseromantiska bilderna från tiden mellan 19 februari och 22 februari på The Jet Set Junta om du någonsin identifierat dig som det minsta anglofil.