Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Excellent excellent excellent

13 oktober, 2019 | 0 Kommentarer

Because Rebecca Solnit.

En stunds akademisk tillgänglighet

12 oktober, 2019 | 0 Kommentarer

Det här seminariet ledde jag på Bokmässan, det var kul!

Saker hon gör

11 oktober, 2019 | 10 Kommentarer

Läser tidningen så koncentrerat att det uppstår tre sekunders fördröjning när man söker kontakt med henne, som om hon var en korrespondent som stod tyst och stirrade in i kameran och väntade på att ljud ska komma igenom. Packar. Håller koll på livets detaljer. Gillar det som hon gillar det, allt från opera till halsband till kryddningar. Te. Lever obekymrad om småttigheter i andra människor och andras eventuella åsikter. Är mamma. Slår in paket som en konstnär. Skriver texter som utmärks av pedagogisk klarhet. Plockar isär mina, och mig. Talar med oöverträffad energi, oöverträffat krisp. Sjunger med visst vibrato. Nudelsoppor. Tänker efter före. Kämpar med att prioritera sin tid och läser mindre än hon egentligen vill. Har en nära relation till sin mor, sin far och sin syster. Följer under 23 år och utan en sekunds tvekan min familj och min släkt på precis alla sätt med en enorm smidighet och mognad. Missar aldrig en deadline och har en ängels tålamod när hon preppar sina scenjobb, jag vet, för jag sitter i samma arbetsrum. Hanterar bara de problem hon är säker på att hon har, och går bara över broar när hon är framme vid dem, och genererar därmed enorm avund hos mig. Är så makalöst game, säger så otroligt sällan nej till en kul idé. Pratar för mycket när hon tillrättavisar barnen för att hon vill förklara varför hon gör det. Använder alltid många ord, folk blir trötta av intensiteten ibland, men hon anser att hon har goda skäl oftast, och andra gånger sparkar hon på sig själv när hon tycker att hon har tagit upp för mycket syre. Tränar eftersom hon har bestämt sig för det. Har en solid integritet och viker inte undan. Lever med en kroniker utan att vara rädd. Använder fortfarande sina tjugoåriga slitna clamdiggers och de är så fina på henne tycker jag. Har oerhört låga krav på vad en lunch måste vara, men väldigt mycket högre krav på en middag. Använder sin hjärna som om den bestod av tusentals färgglada postit-lappar på en whiteboard, med pilar och associationer, och så går allt jämnt upp till slut. Berikas och plågas av sina höga ambitioner. Tänder levande ljus och drar på sig mitt absoluta raseri om hon glömmer att släcka dem. Tuggar fradga av vansinnig ilska inför vetenskaplig dumhet.

Och fyller 44! I dag!

Resultaten snackar

8 oktober, 2019 | 0 Kommentarer

Läser att Zlatan Ibrahimovic har synpunkter på den etniskt-kulturella sammansättningen i fotbollslandslaget under Janne Anderssons tid. 

Utöver det faktum att Alexander Isak och Robin Quaison är givna anfallare så innehåller den senaste truppen också Ken Sema och Riccardo Gagliolo och Muamer Tankovic och John Guidetti. Nya och gamla, som inte heter Svensson. Jimmy Durmaz är dock inte med den här gången. 

Ska dessa spelare räknas som lite… halvsvenska? Är det efternamnen? Är det hudfärgen? Är det attityden? Jag undrar lite försiktigt vad Zlatan menar och hur han definierar. Det är hur som helst tydligt att han i intervjun i Expressen tycker att Janne Andersson, i sin första trupp åtminstone, borde ha tagit ut någon spelare med mer ickesvensk bakgrund, av symboliska skäl. Det är rätt häpnadsväckande, får jag säga.

Och ett vet jag: 

Resultaten snackar. Sverige med Zlatan Ibrahimovic i laget gick aldrig till kvartsfinal i VM. Jag tror nog att vi kan vara rätt lugna med att Janne Andersson är bäst skickad att bedöma hur vi vinner. Och jag för min del finner tanken på att Janne Andersson skulle vara lite smygrasist för… tja, skrattretande?

På fotbollscup

6 oktober, 2019 | 0 Kommentarer

Min son spelar fotboll. Jag brukar cykla med honom till träningen, som pågår i en och en halv timme, och så cykla hem igen, och sedan hämta honom. Annars får man stå där utomhus och frysa ihjäl.

I går stod jag utomhus och frös ihjäl. Så här var det: 

Samling tjugo i jävla åtta på en parkeringsplats, bilar och barn och föräldrar. Sedan till Lödde. Lätt 400 bilar, jag överdriver inte, parkeringsvakter, skyltar, Swish för parkering, korv och sådana där hemska burgare med pressat slaktavfall, ett antal omklädningsrum, skor, kläder, benskydd. 

Min sons lag har en underbar tränare. Absolut underbar. Att hon orkar som hon gör. Att ge instruktioner till ett sådant gäng är som att försöka dressera katter. Och OJ vad de bleksiktiga akademikerungarna från Lund – som ungefär heter Sixten och Östen och Torsten och Karsten – får stryk av Neo och Teo från Dösjebro! Grabbar som är fem kilo tyngre, förstår spelets grunder och talar riktig skånska. Det var magnifikt att se på så många sätt. Och alla som var där verkade älska det. Barnen var jättefina mot varandra. Jag gick upp halv sju men blev ändå stressad, kanske för att jag sa åt mig själv att göra en sallad Niçoise att ta med. Tanken på alternativen motiverade mig. Jag gjorde också en termos rooibos. Så mycket jag kunde var jag inne i omklädningsrummen i min vinterjacka, men frös ändå som en hund. 

När jag kom hem duschade jag i tjugo minuter och smorde in mina fötter med något som luktade gran och lavendel som jag har fått på ett flyg någon gång. Ett sådant främlingsskap, kombinerat med sådan tacksamhet gentemot föreningssverige, det var märkligt trångt inuti huvudet denna dag.

Det stora mörkret…

4 oktober, 2019 | 0 Kommentarer

…som sänker sig över en efter ett par dagar med roliga gig: man upptäcker att smörrebrödsstället på Stockholms central har ersatts av fucking Urban Deli. Man har två härligt snacksaliga fintanter bredvid sig på tåget, och en kille som pratar om sin ”GD” hela tiden framför en. ”Jag tänkte bara återkoppla…” Han talar också stockholmska, och jag har inget emot stockholmska, men när stockholmska talas av en dryg eller hänsynslös person blir den heeelt outhärdlig.

Men! Solen skiner, tåget åker söderut med god fart, snart får jag en kramputt av den minste och i morgon är det samling tjugo i åtta för matcher i Lödde! Frisk luft hela dagen! Ska hämta upp vinterjackan samt eventuellt grädda pizza och slakta ett lamm till frukost.

A whole pile

3 oktober, 2019 | 0 Kommentarer

A client bought an amazing 325 copies of ”On Finding” to give away to the crowd when I see them soon. Blown away. But also amazing: DHL picked the boxes up and delivered them the very next day. Via a sorting station in Leipzig, Germany. Which wasn’t exactly on the way. Oh the mysteries of logistics!

But nevermind that: follow their lead, get not only your personal copy, but order a whole pile of them for your staff or your guests or your clients. Get in touch, and I will sweet talk the publishing house to get you a great discount!

UPS yours, UPS

30 september, 2019 | 0 Kommentarer

Do you want to hear another horror story about the world’s possibly worst company? That is unable to deliver, unable to knock on doors, unable to track parcels, unable to call regular cell phones, unable to give consistent answers?

I didn’t think so.

You already know. Everybody knows. Here is something we don’t know though:

For how long will the delivery business be broken?

All in from the Brits

28 september, 2019 | 0 Kommentarer

Yesterday, I spent THREE hours with a British web based magazine and pod channel. They interviewed me for tv, and took so many pictures of me that the flashes from the camera now physically has bleached my skin to finally being completely transparent.

They were seven people on the team, one of them a make up artist. Some of them came from England only for this. They rented a humongeous studio.

It was fun of course, but also fascinating. With the right sponsors, you can still create ambitions media products.

Sånt man hittar på LinkedIn

27 september, 2019 | 0 Kommentarer