Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

YLE

20 februari, 2020 | 0 Kommentarer

Får vara med och säga några ord om riktade skatter i YLE i Finland, jag är med med start 20:40.

Shopping

18 februari, 2020 | 0 Kommentarer

One thing about waiting for a new liver: I am uncertain of my future body shape. Will I gain or lose weight? When my spleen shrinks back to normal, will that make a difference? I have enough clothes, that’s for damn sure – but I am certainly not getting any new ones right now.

The pig

15 februari, 2020 | 0 Kommentarer

This is a wonderful piece about food, heritage and ambivalence. Read it. I can relate, I think, in parts. But also – I am a true globalist, I am happy eating any sort of food, any time of day, I am not allergic to anything and like almost everything.

That loving and unproblematic relationship to foods is one of the biggest blessings in my life.

I don’t think I will fundamentally change as a person if I stop eating the lamb that my cousin so skillfully is raising on a family farm where he is the fourth generation. I would miss doing it, I enjoy it, I love that the tradition continues – but would it really change me if I decided to from now on only eat the amazing fruit and vegetables they also produce there?

No.

But nevertheless. Read that piece, it’s great.

Gurkmeja

14 februari, 2020 | 0 Kommentarer

Goda vänner i USA har fått svarta nyheter om sitt barns hälsa, cancern i hjärnan är tillbaka och det ser svårt ut med behandlingsalternativ.

En person i den gemensamma vänkretsen tipsar vänligt om en webbcharlatan som med gurkmeja och peppiga seminarier hjälper människor att bli fria från cancer.

Det är så fruktansvärt. Föräldrarna har riktiga problem just nu. En jävla kryddburk och lite positivt tänkande kommer inte att hjälpa deras barn. Att utsätta föräldrar i den situationen för välmenta ”tips” av den sorten är att göra aktiv och direkt skada.

Och det leder mig till en annan sak: Jag har sluppit sånt där, i allt väsentligt. Kanske totalt fem gånger att vänliga personer har sagt något om något kosttillskott eller vad det kan vara. Jag tillbakavisar det genast, tackar för omsorgen och säger att jag känner mig trygg med skolmedicinen. Men min flumstubin har brunnit kortare, jag känner det tydligt.

Influensahumor

13 februari, 2020 | 0 Kommentarer

Läs alltid smarta Marie Pettersson i Sydsvenskan!

Diane Warren!

11 februari, 2020 | 0 Kommentarer

Why is the Polar Music Prize to songwriter Dianne Warren something that professionals of all kind should talk about? Because her career is about thoughtful work, not about some sort of vague artistic magic.

She has worked harder than anyone, constantly reinventing herself, putting her ego aside when needed, trusting her experience and yet always being open to new influences. She is a role model for anyone who thinks about how to be a better professional – no matter the profession.

Now if you’ll excuse me, I’ll be blasting this for the rest of the afternoon:

Grobianer

10 februari, 2020 | 0 Kommentarer

Sverigedemokraternas genomruttenhet manifesterar sig ständigt på nya sätt. Detta är ovanligt slående.

From around the world

9 februari, 2020 | 0 Kommentarer

My son has his birthday party today. Eleven great kids playing like crazy. Their parents are from Sweden, Iceland, Denmark, Croatia, Iran, Lebanon, Iraq, Hungary and India.

If you think globalization is something you can stop, you belong in the past.

Nu snackar vi skräck

8 februari, 2020 | 0 Kommentarer

Betalar Stim för musiken i ”Min nästa lever”. Någon på kundtjänst där måste ha varit lite trött, för föreställningen har bytt namn på fakturan:

NU snackar vi skräckföreställning!

En nivå att stilla bedja om

7 februari, 2020 | 0 Kommentarer

Jag skrev en liten spalt om hela Zlatan-grejen häromdagen. Jag fick ett tjugotal reaktioner, och man kan säga att de som håller med mig om grundtesen (att MFF är en våt filt över staden och journalistiken och näringslivet) vann med 11-9.

De som inte höll med var i några fall intressanta och välartikulerade.

I några fall… not so much.

Men så är det. Sport väcker känslor, det är som det ska vara. Det var roligt att brevväxla lite med läsekretsen om grundfrågorna:

Varför drar just fotbollen till sig sådana där problem?

Och varför tror en del MFF-folk att de äger en man som representerade klubben för tjugo år sedan?

Det är inga dåliga frågor.

Jag fick dessuotm tips om att lyssna på en fotbollspodd som nyhetsjägaren Daniel Berglund gör tillsammans med en fotbollsreporter som heter Noa Bachner, och lyssnar på denne Noa Bachner gör jag kanske aningen hellre än att läsa honom. 

Det var häpnadsväckande så dryga de var, de där två, i sin poddinledning.

Jag trodde liksom att nivån skulle vara högre – men de ägnade sig åt några riktigt uppenbara medvetna missförstånd om sponsring och lokaljournalistik (försåvitt de inte är dumma i huvudet, men det finns det inget som tyder på) och det vanliga sekteristiska höhöandet om kultursidor och sport.

Blir man så trängt nervös när det ställs frågor om det egna bevakningsområdet… Ja, då sitter man nog lite väl nära sitt bevakningsområde. 

Sedan ska jag förstås gärna utdefinieras som just kulturskribent – att jag började som sportreporter och till och med har jobbat som nattredigerare på Expressens sportredaktion skulle väl chocka en och annan. Men faktum är ju att jag är sportnörd. Att jag har sett så mycket fotboll att hälften verkligen skulle vara nog. Mina fotbollskunskaper är alldeles tillräckliga. 

Och mina frågor är ännu inte besvarade.

Jag har en till, förresten:

Varför behövs det inte piketpoliser när det är simtävling, skid-SM, bandy, handboll, friidrottsmästerskap, basketderby eller fälttävlan?

Fotbollen och de journalister som bevakar fotboll tar inte sina kulturproblem på allvar. Men vem vet – det kanske kommer att hända i framtiden. Jag skickar den här länken till Berglund och Bachner, utan att avse att polemisera med dem, utan bara med en enkel önskan:

Diskutera de frågor som finns i den här texten. Strunta i vem som ställde dem och var de ställdes.