Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Episode 21

8 februari, 2021 | 0 Kommentarer

I will continue, whenever I feel like it!

Donatorn, mottagaren och hemligheten

7 februari, 2021 | 0 Kommentarer

Donatorn, mottagaren och hemligheten. Så heter min första föreläsning hos Voyd. Den släpptes för sådär fyra minuter sedan och kanalen hittar man här.

; ; ; ;

6 februari, 2021 | 0 Kommentarer

Vissa läsarbrev – detta till chefredaktören – blir man gladare av än andra.

Eftersom det är semikolonets dag i dag, den 6 februari, så känns det på sin plats att publicera texten igen också, som alltså var layoutad i form av ett stort semikolon över hela kulturdelens förstasida – genial idé av Olof Åkerlund.

***

I dag är det semikolonets dag, vilket inte många känner till; bara ett fåtal förstår ju att uppskatta det här vackra skiljetecknet vars exakta regelstipulerade användning tycks dunkel även för dem som trots allt vet vad det är – en möjlighet att utan punkt skilja fullständiga satser från varandra och ändå hålla på den formella grammatiken, ett sätt att pausa med tydlig syftning framåt, kort sagt: en metod för att skapa precis rätt paus för precis rätt tillfälle, vilket dess förespråkare förstås begriper och omfamnar i stor omfattning; utan dem ingen semikolonets dag, utan dem inget högtidlighållande av den italienske typografen Aldo Manuizo som för 494 år sedan i dag gick hädan – han är detta teckens uppfinnare – och knappast hade han väl anat att tankstrecket skulle komma att bli en näst intill fullgod ersättare, vilket däremot möjligen Vilhelm Moberg förstod; i sin klassiska barndomsskildring ”Sänkt sedebetyg” lät han skollärare Mård beskriva verktygslådan med skiljetecken så här: ”Dä finns tre stöcken skeljetecken här i världen: Dä lella, dä halvstora och dä stora. Di kallas komma, semmikolen och ponkt. Vid komma ska ni styra er lite, bara lite – så lång tid bara som det tar att blinka en gång. Vid semmikolen ska ni stanna dubbelt så lång tid – eller två blinkningar. Men vid ponkten ska ni styra er och ge er god tid medan ni drar ett helt andetag ur bröstet. Kom ihåg dä, barn, så länge ni lever!”

Ett plus ett är lika med

4 februari, 2021 | 0 Kommentarer

Slår till med en bokrecension i dag. David Sumpter heter författaren.

404

3 februari, 2021 | 1 Kommentar

En storstädning brukar alltid ge något mer än renhet och ordning. I dag ett slags förnyad chock över något jag redan visste.

Jag har nämligen ägnat några timmar åt att städa min dator och mina bokmärken, som jag ändå har god systematik i. (Vad trodde ni, herregud.) Och det är framför allt bokmärkena som drabbar, jag har öppnat alla i sjok för att se om de ska slängas eller sparas. Och här kommer det som gör mig illa berörd:

Det mesta som är äldre än sex-sju år består av ingenting. Döda länkar. Vi har som digitalt samhälle misslyckats något så fruktansvärt med att spara helt vanliga tidningsartiklar i helt vanliga dagstidningar på ett systematiskt sätt som håller, bortom plattformsbyten och systemuppgraderingar. Det är inte bara opraktiskt, det är historiskt oansvarigt.

Debatt i Lund i kväll

1 februari, 2021 | 0 Kommentarer

I kväll leder jag Debatt i Lund. Direktsänt klockan sju, och senare på Youtube och i Kunskapskanalen i Sveriges Television. Det blir första gången jag har kostym på mig på nästan ett år!

Online, varannan lördag

30 januari, 2021 | 0 Kommentarer

Här är varannanlördagskrönikan. Prenumerera!

Hör bok här

29 januari, 2021 | 0 Kommentarer

Min bok ”Gör nu bara exakt som jag säger!” släpptes för trettio sekunder sedan som ljudbok. Gratis! Se här bara för mer information och direkt lyssning.

Episode 20

29 januari, 2021 | 0 Kommentarer

GameStop game over

28 januari, 2021 | 0 Kommentarer

Tänkte jag skulle bjussa på en superenkel förklaring till vad som händer kring GameStop-butikerna, om det är så att ni bara har vagt hört talas om den historia som kallas ”wallstreetbets”. Ett slags roligt aktieuppror från unga människor på internet, kan man säga.

1. Stora finansinstitut gissar att GameStop-kedjan kommer att göra sämre resultat eftersom den är så beroende av sina fysiska butiker.

2. De ÄGER dock inga aktier i GameStop, så det kan ju inte använda den informationen till att sälja. De kan bara… låta bli att köpa.

3. Men! Ha! Finansmarknaden erbjuder då en fiffig livsfarlig sak som heter ”blankning”. Man lånar ett gäng aktier, och säljer dem, fastän man inte äger dem. Man räknar då med att kunna köpa tillbaka dem FÖR EN LÄGRE KURS när man ska lämna tillbaka dem senare. Ni fattar? Man spekulerar alltså i att aktien ska gå NER, inte som vanligt, då man hoppas att den ska gå upp.

4. Men om man har fel, då måste man ju ändå lämna tillbaka aktierna som man har lovat. Och för att kunna det, så måste man ju köpa dem. Så har kursen i stället gått UPP, då sitter man illa till och förlorar pengar på sin spekulation.

5. Ett gäng alerta ungdomar på diskussionsforumet Reddit bestämde sig för att driva lite med de stora finansinstituten, protestera mot den rövarkapitalism som har satt deras egen generation i skiten, och noterade att särskilt en stor finansfirma som heter Melvin Capital hade blankat JÄTTEMYCKET att GameStop-kedjan skulle rasa på börsen.

6. Så de bestämde sig alla för att köpa aktier i GameStop på bred front. För att på så vis driva kursen uppåt, och försätta Melvin Capital i kris. Och tro’t eller ej: tillräckligt många tyckte att detta var tillräckligt roligt för att sätta i gång.

7. Kursen har ökat med sådär tusen procent på bara några dagar. Melvin Capital förlorar sannolikt ett miljardbelopp.Det roligaste av allt är uppbragdheten. Att VANLIGA MÄNNISKOR HAR MAGE att köpa och sälja något på börsen för att manipulera kursen!?

Haha.

Som vi säger på ren svenska ända sedan NileCity var det roligaste vi visste: Fäll ner pungen och landa.