Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Om vargen

27 september, 2019 | 0 Kommentarer

Ni som läser mig vet att jag talar mig varm om Lars Berges bok om ”Vargattacken” på Kolmården. Nu finns vårt samtal i samband med en prisutdelning tillgängligt på Spotify. Medverkar gör också bland andra min briljanta förlagskollega, författaren Helena Granström. Men först och främst: unna er att läsa Lars Berges bok.

Finland

26 september, 2019 | 0 Kommentarer

Fick härom dagen medverka i den svenska delen av finska YLE i en kort intervju, i samband med att Googles Sundar Pichai besökte Finland.

Ja, det är ju bara att lyssna

25 september, 2019 | 0 Kommentarer

In Palanga

24 september, 2019 | 0 Kommentarer

Small Talk in Lithuania, what is that all about? I’ll tell you: They create the Tipping Point conference. It is an incredibly ambitious seminar, held in Palanga, just on the Baltic. And all in all one of the most friendly and well-organized events I have had the pleasure of attending in my years as a speaker. The levels of questions was excellent, and the determination to make Lithuania a digitally modern society is impressive. After having spent some time down in the old town of Palanga – immensely beautiful, a peculiar architectonial mix between east and west, old and new – I left determined to make it back. And as always, sort of surprised about how close it is; a quick one hour hop from Copenhagen.

Apparently, I looked a bit like this on stage. I’ll see you again!

Tidernas comeback

23 september, 2019 | 0 Kommentarer

Var på fantastisk födelsedagsfest. Ett av talen återgav hur jubilaren en gång gick på stan med en cigg i mungipan och sin son hängande i en Babybjörn. En välmenande dam kom fram och påpekade det olämpliga i detta. Jubilaren blinkande inte ens:

”Det är lugnt. Det är inte mitt barn.”

Ett nytt avsked

22 september, 2019 | 0 Kommentarer

I morgon leder jag mitt livs tredje begravning i rollen som borgerlig officiant. Det är en märklig känsla att se fram emot ett sådant tillfälle, men jag märker att jag gör det: Det skänker en känsla av djup mening att få vara med när anhöriga och vänner tar farväl av en älskad bortgången.

Nu har jag gjort i ordning mitt griftetal och min tunna pärm med de papper jag behöver, och tror att allt ska vara på plats. Sedan kommer jag till kapellet i mycket god tid, kanske 45 minuter före, och ser till att jag har vatten vid min plats. Jag tittar en ordentlig stund på kista och blommor och kort. När ceremonin är klar och besökarna har lämnat, så går jag tillbaka till kistan och böjer huvudet lite och säger ett tack.

Detta förstås för min egen skull; jag tror ju att döda människor verkligen är borta. Men jag tror också att vi ordnar den här sortens ceremonier lika mycket av respekt för dem som är kvar, och för oss själva. Det är viktigt för mig att uttala mitt lilla tack, för det blir ett slags enkel påminnelse om det allvar och den omsorg som ska genomsyra relationen till våra nära.

Böghatarpartiet

21 september, 2019 | 2 Kommentarer

Att SD får en enda röst av en enda anständig människa… Läs om partiets solida avsky mot personer som – igen, surprise surprise! – inte passar in i partiets trånga syn på vad som är normalt och godkänt.

Fullt minne

20 september, 2019 | 0 Kommentarer

Telefonen säger till: lagringsutrymmet nästan fullt. Det är bilder och små filmklipp som dominerar. Rensar lite. Inser att det jag har bilder på är familjen och mat och vänner. En del platser och en del jobbminnen, men mest detta: familjen och mat och vänner. Tittar tillbaka på mitt 2019 och kan inte förstå att jag har fått vara med om allt som jag har varit med om. Så många roliga dagar. Tänker att detta kanske är förklaringen till lugnet jag känner inför min vacklande hälsa. Skulle mitt liv ta slut för tidigt så har jag ändå levt hela.

Men jag vill gärna fortsätta, för jag vill ha mer av familjen, mer mat och mer av mina vänner. Det är meningen med livet, det vet ni va? Att ha meningsfulla relationer, att försöka lämna saker lite bättre än man fann dem och så att äta fantastisk mat, gärna i sällskap. Jag vet inte vad mer det kan finnas.

The Funky Operator är borta

19 september, 2019 | 2 Kommentarer

Manusförfattaren och musikern Hans Ingemansson har dött, läser jag i en TT-notis. Och eftersom jag älskade hans sätt att spela orgel så blir jag så himla less när TT och andra medier kallar honom ”pianist och låtskrivare” i The Creeps. Det var Robert Jelinek som skrev låtarna, till att börja med. Men framför allt: The Creeps lät som de gjorde på grund av Hans Ingemanssons orgelsound.

Han spelade på en Hammond B3 och en Hammond L100. Jag kan tycka att den tröttaste notisskrivare som landet kan uppbringa borde kunna förstå skillnaden på begreppen organist, pianist, keyboardist och klaviaturspelare. 

Någon av de där orglarna hade Hans Ingemansson stående på gigantiska gångjärn, så att han kunde tippa dem framåt. Han kan vara den enda klaviaturspelare jag någonsin sett som har varit hundra procent cool på scen.

Vi som har koll och respekt nog att sammanfatta hans gärning som musiker får väl nynna introt till ”Ooh – I like it” och fundera på hur det hade låtit utan Hans Ingemansson.

Going north

17 september, 2019 | 0 Kommentarer

Just got off the stage here in Cape Town, South Africa, after an exciting couple of days with a keynote presentation at the Gartner Symposium in front of a huge crowd, and informal talks with journalists, activists, business leaders and tech specialists.

As I am waiting to head north again this afternoon, I am contemplating a discussion I had with an impressive gentleman working for the government, hired by former prime minister Thabo Mbeki. We talked about ambition, social inequality and greed. South Africa has the highest Gini coefficient in the world. It just can’t continue like that. What is integrity, and what is morality? Which is which? When can we afford to be persons of integrity and high ethical standards, and when can we not?

This will take some time.

But for now, to the people I did meet – thank you so much. You have made a difference in my life this very morning.