Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Direkt från och om hemmastudion

18 februari, 2021 | 0 Kommentarer

Episode 22

15 februari, 2021 | 0 Kommentarer

Online, igen

14 februari, 2021 | 0 Kommentarer

Krönika om gamla människor, vaccin och internet.

Influencers i uniform

11 februari, 2021 | 0 Kommentarer

Krönika i dag om Tunna blå linjen, poliser och sociala medier.

Episode 21

8 februari, 2021 | 0 Kommentarer

I will continue, whenever I feel like it!

Donatorn, mottagaren och hemligheten

7 februari, 2021 | 0 Kommentarer

Donatorn, mottagaren och hemligheten. Så heter min första föreläsning hos Voyd. Den släpptes för sådär fyra minuter sedan och kanalen hittar man här.

; ; ; ;

6 februari, 2021 | 0 Kommentarer

Vissa läsarbrev – detta till chefredaktören – blir man gladare av än andra.

Eftersom det är semikolonets dag i dag, den 6 februari, så känns det på sin plats att publicera texten igen också, som alltså var layoutad i form av ett stort semikolon över hela kulturdelens förstasida – genial idé av Olof Åkerlund.

***

I dag är det semikolonets dag, vilket inte många känner till; bara ett fåtal förstår ju att uppskatta det här vackra skiljetecknet vars exakta regelstipulerade användning tycks dunkel även för dem som trots allt vet vad det är – en möjlighet att utan punkt skilja fullständiga satser från varandra och ändå hålla på den formella grammatiken, ett sätt att pausa med tydlig syftning framåt, kort sagt: en metod för att skapa precis rätt paus för precis rätt tillfälle, vilket dess förespråkare förstås begriper och omfamnar i stor omfattning; utan dem ingen semikolonets dag, utan dem inget högtidlighållande av den italienske typografen Aldo Manuizo som för 494 år sedan i dag gick hädan – han är detta teckens uppfinnare – och knappast hade han väl anat att tankstrecket skulle komma att bli en näst intill fullgod ersättare, vilket däremot möjligen Vilhelm Moberg förstod; i sin klassiska barndomsskildring ”Sänkt sedebetyg” lät han skollärare Mård beskriva verktygslådan med skiljetecken så här: ”Dä finns tre stöcken skeljetecken här i världen: Dä lella, dä halvstora och dä stora. Di kallas komma, semmikolen och ponkt. Vid komma ska ni styra er lite, bara lite – så lång tid bara som det tar att blinka en gång. Vid semmikolen ska ni stanna dubbelt så lång tid – eller två blinkningar. Men vid ponkten ska ni styra er och ge er god tid medan ni drar ett helt andetag ur bröstet. Kom ihåg dä, barn, så länge ni lever!”

Ett plus ett är lika med

4 februari, 2021 | 0 Kommentarer

Slår till med en bokrecension i dag. David Sumpter heter författaren.

404

3 februari, 2021 | 1 Kommentar

En storstädning brukar alltid ge något mer än renhet och ordning. I dag ett slags förnyad chock över något jag redan visste.

Jag har nämligen ägnat några timmar åt att städa min dator och mina bokmärken, som jag ändå har god systematik i. (Vad trodde ni, herregud.) Och det är framför allt bokmärkena som drabbar, jag har öppnat alla i sjok för att se om de ska slängas eller sparas. Och här kommer det som gör mig illa berörd:

Det mesta som är äldre än sex-sju år består av ingenting. Döda länkar. Vi har som digitalt samhälle misslyckats något så fruktansvärt med att spara helt vanliga tidningsartiklar i helt vanliga dagstidningar på ett systematiskt sätt som håller, bortom plattformsbyten och systemuppgraderingar. Det är inte bara opraktiskt, det är historiskt oansvarigt.

Debatt i Lund i kväll

1 februari, 2021 | 0 Kommentarer

I kväll leder jag Debatt i Lund. Direktsänt klockan sju, och senare på Youtube och i Kunskapskanalen i Sveriges Television. Det blir första gången jag har kostym på mig på nästan ett år!