Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Episode 20

29 januari, 2021 | 0 Kommentarer

GameStop game over

28 januari, 2021 | 0 Kommentarer

Tänkte jag skulle bjussa på en superenkel förklaring till vad som händer kring GameStop-butikerna, om det är så att ni bara har vagt hört talas om den historia som kallas ”wallstreetbets”. Ett slags roligt aktieuppror från unga människor på internet, kan man säga.

1. Stora finansinstitut gissar att GameStop-kedjan kommer att göra sämre resultat eftersom den är så beroende av sina fysiska butiker.

2. De ÄGER dock inga aktier i GameStop, så det kan ju inte använda den informationen till att sälja. De kan bara… låta bli att köpa.

3. Men! Ha! Finansmarknaden erbjuder då en fiffig livsfarlig sak som heter ”blankning”. Man lånar ett gäng aktier, och säljer dem, fastän man inte äger dem. Man räknar då med att kunna köpa tillbaka dem FÖR EN LÄGRE KURS när man ska lämna tillbaka dem senare. Ni fattar? Man spekulerar alltså i att aktien ska gå NER, inte som vanligt, då man hoppas att den ska gå upp.

4. Men om man har fel, då måste man ju ändå lämna tillbaka aktierna som man har lovat. Och för att kunna det, så måste man ju köpa dem. Så har kursen i stället gått UPP, då sitter man illa till och förlorar pengar på sin spekulation.

5. Ett gäng alerta ungdomar på diskussionsforumet Reddit bestämde sig för att driva lite med de stora finansinstituten, protestera mot den rövarkapitalism som har satt deras egen generation i skiten, och noterade att särskilt en stor finansfirma som heter Melvin Capital hade blankat JÄTTEMYCKET att GameStop-kedjan skulle rasa på börsen.

6. Så de bestämde sig alla för att köpa aktier i GameStop på bred front. För att på så vis driva kursen uppåt, och försätta Melvin Capital i kris. Och tro’t eller ej: tillräckligt många tyckte att detta var tillräckligt roligt för att sätta i gång.

7. Kursen har ökat med sådär tusen procent på bara några dagar. Melvin Capital förlorar sannolikt ett miljardbelopp.Det roligaste av allt är uppbragdheten. Att VANLIGA MÄNNISKOR HAR MAGE att köpa och sälja något på börsen för att manipulera kursen!?

Haha.

Som vi säger på ren svenska ända sedan NileCity var det roligaste vi visste: Fäll ner pungen och landa.

Episode 19

28 januari, 2021 | 0 Kommentarer

Episode 18

27 januari, 2021 | 0 Kommentarer

Episode 17

26 januari, 2021 | 0 Kommentarer

Fråga och svar, hammare och spik

25 januari, 2021 | 2 Kommentarer

Jag har funderat på att närläsa Joel Halldorf ett tag faktiskt. I helgen fick jag skäl att komma loss, och skriver kort här.

Episode 16

25 januari, 2021 | 0 Kommentarer

Papper och ljud, jag diskriminerar inte

24 januari, 2021 | 0 Kommentarer

Lite rolig grej: Min bok ”Gör nu bara exakt som jag säger!” är nästan slut i sin tredje upplaga. Men i dag har jag spelat in större delen som ljudbok hemma i studion. Jag kommer att ge bort den via den här sidan med start i februari, och föreslår ett frivilligt swishbelopp för den som laddar ner. Och den som vill ha en fysisk bok har fortfarande chansen för en hundring, det är bara att höra av sig!

Episode 15

22 januari, 2021 | 0 Kommentarer

Episode 14

21 januari, 2021 | 2 Kommentarer

I dag: the reverse head gimmick!