Antikvariat

Kulturnatt i Lund i morgon lördag. Jag ingår i ett slags talarmaraton på nedläggande Olins antikvariat på Klostergatan klockan 21. Min rubrik är ”Omoderna grejer – fem minuter om ansvar, etik och upphovsrätt”, så ni förstår att jag inte kommer att säga något som ni inte redan har läst här… Men det kan kanske vara kul ändå? Det finns dessutom andra bra talare, vilket syns här, i programmet, och Olins skänker bort alla sina böcker.

***

Häromdagen fyndade jag i just sådana sammanhang: För femton kronor fick jag en i princip obläddrad utgåva av Ing-Marie Erikssons klassiker ”Märit”. Jag har inga överhängande planer på att läsa den, men jag vill ha den i hyllan.

Varför?

Den är den enda svenska roman som fått författaren fälld för förtal. Delar av historien om detta märkliga fall kan man läsa här.

***

I går: En publikskara som man får kalla liten men naggande god – totalt sju individer. Varav två bibliotekarier… Vi hade en mysig kväll, och talade mycket om och med en av besökarna, en ung ensamstående tvåbarnsmamma som bara genom några repliker fick oss att se en häftig livshistoria och mycket egensinnighet. Det är så roligt, fortfarande, att höra människors livsberättelser i just det här sammanhanget.

0 svar på “Antikvariat

  1. ”människors livsberättelser” – jag avundas dig det och jag saknar åren som pressfotograf då man hela dagarna fick möta människor och höra deras historier – det är lyxigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *