Dagens grejer

Jag ogillar verkligen DN:s sätt att i dagens tidning förhålla sig till den virala succén med Khemiris fina text. Det är inte värdigt DN att ringa runt till folk och samla beröm för den egna tidningens insats.

Självklart är genomslaget värt uppmärksamhet. Men då ska man tänka som Björn Borg alltid gjorde. Borg jublade aldrig för mycket. Han bara joggade fram och tackade för matchen, även när han som ung slog mycket högre rankade spelare. ”JAG är inte förvånad att jag vann”, liksom. Alltså: hellre en liten textbit om det stora genomslaget – och så fullt fokus på nästa grymma grej bara. Visa: detta är business as usual!

***

Några har blivit sura på mig för den här nya krönikan i Journalisten. Det bryr jag mig inte alls om. Glädjen att få använda ordet ”rövbomba” i en alldeles riktig journalistisk text övertrumfar givetvis alla andra känslor.

***

Nästan alla verkar behöva en knuff för att göra sig av med onödiga prylar. Här är en sådan knuff. Själv äger jag en pastamaskin som jag aldrig har använt, men jag ska använda den en dag!

0 svar på “Dagens grejer

 1. Det gör jag med. Den är använd en gång eller kanske är det två. Det är kul och blir gott men är det värt besväret. Nej. Men vem vet jag kanske plockar fram den igen om tio år.

 2. Det kan ju också finnas andra orsaker till att Wiman inte slår hårt på trumman för att DN tagit in just den här texten av JHK. Kanske var de först emot att publicera eller ville att han skulle klippa ner den kraftigt -den har en längd som är mycket ovanlig för kulturartiklar idag, till och med när man vill dra igång en debatt.

  Sedan finns det en del saker som är rejält problmeatiska med artikeln. Greppet att retoriskt avkräva Beatrice Ask att hon och Jonas ska byta skinn och erfarenheter är klart förminskande, det ser ut som ett sätt att rycka av henne rollen som justitieminister, samtidigt vet Khemiri säkert att hon inte kan gå in och kommendera hur polisen ska jobba i en enskild fråga, då blir det nämligen ministerstyre. Och upplägget i texten vilar helt och hållet på ett nebulöst ”vi” – alla som är invandrare eller har den bakgrunden och som målas upp som förföljda och hippa, ständiga offer för en osynliggjord rasism. Etnicitet blir den verklioga inträdesbiljetten in i det hippa gänget, samtidigt som det insinueras att det bara är ’nysvenskar’ som klarar att vara generösa. När Khemiri sedan slår bort frågan om vad lagen säger med en in-blanco-gest: den gäller inte oss, inte mig, inte vprt gäng, så kommer det obeagligt nära det här inlägget av Gringoi-Carlos, där han pläderar för att det är rasistiskt att inte släppa in honom och hans polare på en högre nivå direkt i politiska partier:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/den-politiska-adeln-maste-slappa-fram-forortsborna_6406679.svd

  ”Jag har själv testat att engagera mig i ett politiskt parti och i ett otal föreningar och känt samma sak överallt: jag kan inte den här kvasidemokratiska kulturen och jag vill inte kunna den. Jag har stundtals kräkts på alla mötesordningar och beslutsvägar som ska vara demokratiska…”

  Nej, säger man ”jag vill inte begripa det där, mannen, om hur man kan driva frågor nerifrån i ett parti eller en förening” och kan köpa sig en egen plattform, då går det givetvis bra att tacka nej till demokratin annat än som uppsnabbad karriärväg. Både Rojas och Khemiri säger implicit nej till tanken att lagen och de samhälleliga spelreglerna skall vara till för alla, bör gälla alla – annars har vi ingen transparens och ingen rättsstat utan ett gudfaderssamhälle.

 3. Intressant, tack för bidraget. (Notera dock: det är ju så att DN faktiskt slår på trumman, jättemycket, och det är det jag försiktigt invänder mot i denna lilla bloggtext.)

 4. @Jacob: Hur kan du tolka Khemiri som att lagen inte ska gälla för honom? Förklara, för jag förstår verkligen inte hur en sådan tolkning är möjlig.

  Det enda Khemiri antyder är att lagen är olaglig. Vilket den rent juridiskt är.

  Dels är slumpmässiga kontroller olagliga i sig, då de bryter mot Europakonventionen och därmed svensk grundlag (källa: f.d. chefen på Utrikesdepartementets grupp för mänskliga rättigheter, http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kontroller-i-t-banan-brott-mot-folkratten_7945848.svd). Dels är kontroller som inte är slumpmässiga utan istället baserade på utseende knappast förenliga med grundlagen, som säger att alla ska ha lika rättigheter gentemot det offentliga.

  Dels – och framför allt, enligt Khemiri (och jag instämmer) – är utvisningarna i sig, alldeles oavsett arbetsmetod, olagliga. Här har han stöd i Europadomstolen, som upprepade gånger fällt svenska staten för brott mot Europakonventionen då flyktingar skickats in i tortyr eller död. Han får också stöd från FN:s tortyrkommitté, där Sverige dömts flest gånger av alla länder i hela världen för folkrättsvidriga utvisningar till tortyr.

  Snälla, förklara för mig hur ett samhälle byggt på Sveriges internationella åtaganden att respektera mänskliga rättigheter skulle vara ett ett ”gudfaderssamhälle” (det Khemiri vill uppnå) – medan ett samhälle med godtyckliga, rasistiska och folkrättsfientliga kontroller och människorättsvidriga utvisningar är en ”rättsstat” (det vi lever i idag).

 5. @Calandrella: ”Lagen är olaglig” är, för att uttrycka det rakt på sak, bara en floskel om man kastar fram det så där och inte också vill diskutera *varför*, vem som säger det och hur. På vilka grunder man hävdar att lagen är olaglig eller orätt. Och det gör Jonas egentligen aldrig i sin text. Han slår bara ut med handen och hänvisar till ett ”vi” som befinner sig i ständigt underläge under en offentligt förnekad rasism, polisvåld och fattigdom (men trots det går ”vi” vidare till Handelshögskolan, en elitbastion om något). Det där vi-et avser, skulle jag påstå, *inte* är medborgarna utan ett ihopspunnet och halvfiktivt ”miljonprograms-vi”, ungefär som Carlos Rojas snack om förortsssvenskarna som en särskild grupp som talar samma språk och delar samma erfarenheter, oavsett deras familjebakgrund, ekonomi, ursprung etc. Jag menar att både Khemiri, Rojas och många andra debattörer numera använder detta ”vi-som-är-spännande-typer-från-förorten” eller liknande för att säga att det finns speciella skäl att de inte ska behöva bry sig om de lagar som gäller för oss andra.

  Och om tanken är att polisens arbetsmetoder strider mot EU-rätten eller Europakonventionen borde du nog titta närmare på vad som förekomer i t ex England, Frankrike, Spanien – för att inte tala om Östeuropa. Att polisen får kontrollera personer som de uppfattar som stökiga, rejält berusade eller som de misstänker för brott eller medlemskap i kriminella gäng när dessa dyker upp i ett oroligt läge är garanterat inte emot t ex Europakonventionen, det förekommer överallt. Man kan ha olika uppfattningar om REVA också men jag har mycket svårt att se att det skulle strida mot några deklarationer alls om mänskliga rättigheter, och till och med enligt Europakonventionen har ett land som skrivit under fortsatt vidsträckt rätt att självt bedöma vilka slags handlingar det ser som hot mot sin säkerhet eller mot allmän ordning. Eller sin migrationslagstiftning, förresten. I motsats till vad folk ibland tror har vi inte förvandlat brottsbalken till en serie fotnoter till Europakonventionen och EU-rätten.

  ”Alla har lika rättigheter” handlar inte om att man precis alltid har oavvislig rätt att säga ”ni får inte röra vid mig eller ställa en fråga”. Lika litet som det betyder ”jag har 110% rätt att stt ställa mig och snacka i min mobil, eller med min barnvagn, just här och vägra att flytta mig en enda decimeter, även om det råkar vara en trång passage där folk måste förbi hela tiden; om du uppmanar mig att gå åt sidan så är du ohyfsad, gubbslem eller rasist”.

  Utvisningar? Khemiri syftar inte just på att verkställa utvisningar som kan leda till tortyr, förföljelse, död – och huruvida det är så i ett visst fall, det har den lokala polisen så klart mycket små chanser att bedöma när de gör sina undersökningar eller anhåller någon. Nej, han menar egentligen att det alltid är ”emot lagen” att verkställa en utvisning om den som fått sitt ärende slutbehandlat protesterar tillräckligt högt eller gömmer sig tillräckligt länge. Han skyller på polisen, delvis också på politikerna, för att de inte ger alla amnesti hela tiden. Men att det skulle vara rasistiskt eller olagligt att avvisa någon efter att deras ärende har behandlats färdigt och de inte har gilitiga skäl att bli kvar inom landets gränser har Europadomstolen aldrig sagt, och inget land i Europa – eller ens länder som Pakistan eller Niger, som tar emot mängder av flyktingar därför att de ligger nära inpå olika krishärdar – tillämpar en sådan linje. I sista hand är det alltid upp till ett land självt, och dess medborgare, hur många man tar emot och på vilka grunder.

 6. intressant diskussion. håller helt med jacob. självklart ska polisen spåra brottslingar, och det är brottsligt att befinna sig i landet utan uppehållstillstånd. samtliga 8 riksdagspartier vill ha begrändad invandring, vilket innebär att alla som vill inte kan slå sig ner i sverige. det betyder att några måste avvisas, och det finns stort demokratiskt stöd för detta. de som motsätter sig reva bör agera för att vi ska ändra vår politik och öppna gränserna, och ta denna debatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *