Fyra tips från vinterns läshög

* Per Johanssons ”Göteborg i päls”. En så himla fin bok, välförtjänt nominerad till Borås Tidnings prestigefulla debutantpris. VM i språkkänsla, och jag trodde han skulle vinna.

* Kristian Lundbergs ”Malmömannen”. Jag är egentligen så väldigt klar med att läsa deckare – men här finns något, en skildring av tiden och staden, och så det poetiska språket givetvis, som gör att ”Malmömannen” blir mycket mer än en deckare.

* Moa-Lina Croall: ”Sen tar vi Berlin”. Vi bytte böcker med varann på en uppläsning i vintras. Hennes roman är snabb och gripande och vinglig och rusig. Jag saknar ett slut på den, eller så är det bara en uppföljare jag vill ha. Men jag rekommenderar den gärna.

* Chris Andersons ”The Long Tail” kommer på svenska i vår. Läs den på engelska redan nu, är mitt råd, om du alls är intresserad av hur kulturkonsumtion och kulturekonomi kommer att utvecklas. Den är oerhört övertygande, mästerligt pedagogisk och inte det minsta tvärsäker. Jag är däremot tvärsäker: ”The Long Tail” kommer att få klassikerstatus.