Livet utan sociala medier

För nån månad sedan försatte jag mina konton på Facebook, Instagram och Twitter i osynligt läge. På LinkedIn kan man tyvärr inte göra så, men man kan ju logga ur.

Jag kan sakna att följa min hysteriskt roliga svägerskas Instastories, och det hände att jag fick bra länktips via Twitter. I några fall märker jag att jag tänker: undrar hur det står till med X nu för tiden, varpå jag skickar ett mejl eller ett sms och kollar läget, det är jättetrevligt.

Men – i övrigt är livet bättre utan. Det blev också naturligt för mig att plocka bort en del personer från min vänlista på Facebook. (Men aldrig ”aggressivt”, jag tar bara bort individer som jag alls inte känner eller som jag känner så lite att någon löpande framtida kontakt känns helt osannolik. Eller möjligen sådana som själva är så uppenbart inaktiva att de inte ens klarar grundläggande kommunikation den vägen. Skulle det vara någon som känner att det var konstigt att bli avvännad: jag bönar och ber om att ni i så fall hör av er, så jag får chansen att tänka om. Jag kanske råkade trycka för snabbt när jag gick igenom listan, och jag menade verkligen verkligen INTE att kommunicera ”du är en dumbom som jag inte gillar” – för hade det varit så så hade jag i så fall sagt det rakt och direkt. Jag föredrar det; ryggrad är en sådan bristvara i vårt sociala samspel.)

Jag förlorar säkert en del omvärldsbevakning och marknadsföringsmöjligheter, och definitivt massor av läsare. Men friden i att i stället skriva här, där det ser snyggt ut och där jag kan länka som jag vill och där det inte finns någon fånig emoji för er att trycka på, gör att jag känner mig mer ifred med mina tankar. Vill ni kommunicera med mig om textens innehåll måste ni orka skriva en kommentar. Och det är det, som ni ser, nästan ingen som gör. Jag skulle gissa att nästan ingen läser heller. Det skapar ett underbart lugn och en liksom egen internet-existens igen.

Det enda jag vet är att jag håller mig borta till slutet på augusti. Och att jag inte kommer att tillåta några sociala medier på min mobil någonsin igen.

Sedan återkommer jag säkert, men enbart via datorn, och mer sporadiskt. Nu ska jag läsa ”Tio skäl att genast radera dina sociala medier” av Jaron Lanier.

Ett svar på “Livet utan sociala medier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *