Lunda – typsnitt från förr

Ni vet väl vad Rapidus är? Sedan tjugo år har nyhetstjänsten som Jan Wifstrand äger och driver förmedlat näringslivsnyheter på svenska och danska från båda sidorna sundet. Rapidusprenumeranterna är så lojala att många av dem inte ens säger ”jag prenumererar på Rapidus”, de säger ”jag är medlem i Rapidus”. De uppfattar scenarrangemangen som kärnan – och det kan man förstå. Rapidus har alltid lagt stort fokus på detta, i olika former, och i sin prenumerantstock byggt vad man på ren svenska måste kalla en community.

I går fick jag för första gången vara med i ett sådant scenarragemang. Rapidus ordnade lunch på Edison Park i Lund, och där ställde Jan Wifstrand frågor om läget i Lund till mig och till Carin Brenner, som är universitetets övermarskalk. Googla det, coolare jobb finns sannolikt inte. Jan hade som vanligt förberett sig och oss minutiöst, och vi hann prata om allt från materialforskning till spårvagnar, kommungränser, arkitektur och ironiska handbollsapplåder.

Och tack-presenten vi fick var något alldeles extra.

Formgivaren Karl-Erik Forsberg (känd för otaliga loggor och typsnitt, Sveriges Radios till exempel) ritade en gång i tiden ett typsnitt som heter Lunda. Det är i dag undangömt och bortglömt, men har i en lätt moderniserad form räddats till eftervärlden av formgivaren Stefan Hattenbach i Stockholm. Carin och jag fick varsitt USB-minne med detta typsnitt. Helt helt fantastiskt. Bästa och roligaste present för scenframträdande jag nånsin har fått. Titta på bilderna, så får ni se hur vi såg ut från den lilla scenen (maniskt glad i mitt fall) och förstås hur detta säregna typsnitt tar sig ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *