Lunds saluhall

Lundabor: ta hand om er saluhall! Jag bor jättenära, har varit pappaledig i totalt två och ett halvt år, jobbar ofta hemma och är extremt matintresserad. Handlar där ständigt. TRO MIG när jag nu tipsar om vad ni särskilt ska stötta där:

• Vi börjar vid ingången från Mårtenstorget, och tar direkt höger. Där har vi Gateau. Deras bästa bröd heter just Gateau. Testa! De gör också fantastiska små tårtor. (De stavar ofta prinsesstårta med c, men man måste ju inte köpa just dem.)

• Några steg till och vi är framme vid Viet Cuisine, vars phó, alltså nudelsoppa, blir min lunch säkert en gång i veckan. Otroligt stabila och rika buljonger.

• Sen har vi Wasabi på vänster hand – ett av Lunds tre bästa sushiställen. Alltid redo att ordna specialare för dem som behöver.

• Vidare förbi norra ingången – Petersborgs gårdsbutik! Ta lite tid på dig där, de har fantastiska skånska saker. Senap, inläggningar, söt och salt och syrligt. Och mjölk från Wapnö i Halland. Plus: Monika som jobbar där har rosa snickarbyxor.

• Tre steg till och vi är framme vid den verkliga klassikern: Holmgrens, Lunds enda högklassiga charkuterist sedan Widerbergs stängde. De har egen tillverkning, bland annat en suverän lökkorv, och en bra leverpastej. Och stort stort kontaktnät bland uppfödare. De tar hem vadhelst; i morgon hämtar jag EXAKT det lamm jag önskar för att göra egen korv. Här finns också färdigrätter av en särskild typ: härliga grytor och långkok. Du tar hem, värmer, och så kokar du potatis själv.

• In mot mitten finns också Ahlgrens, alla sorters högoktanigt godis, men särskilt bra choklad. Gräddbullar, marsipanstänger, lakrits av bästa sort… Du hittar något du gillar, och något du inte visste att du ville ha.

• Så har vi grillmästarna på Farm Shack, och här vill jag rekommendera två saker: Köp deras vakuumförpackade brisket, och följ tillagningsanvisningarna. Och så pepparmajonnäsen, OMFG, jag vill äta den med SKED.

Framåt nu mot Malmstens fisk, som dels har en strålande lunchservering, dels en generös saludisk. Här är personalen kunnig, och är du öppen för förslag ska du fråga vad som är bra för dagen. Det finns stenbit några veckor till, för den som vill testa en klassisk stenbitssoppa!

Mitt emot Malmstens har vi Vegeriet. Deras lasagne är i toppklass, men titta också på deras lilla men noga utvalda utbud av udda konserver.

Sedan på hörnet finns Gröna deli – smørrebrød av toppklass, och en riktigt svingod mangosmoothie. Och den som heter något med blåbärsrazzamatazz ska ni inte missa heller.

Nu går vi förbi ingången mot Filmstaden, och där finns veganska Minú, som jag dessvärre inte vet något om. Vi passerar sedan Thai Way, som inte är dåligt, men som heller inte lockar just mig.

Och då har vi gått varvet runt och är hos Osthuset. Heeeelt suveränt utbud, och personal som insisterar på att man smakar och väljer efter säsong och kvalitet för tillfället. Har fått mig att hitta många sorter jag inte ens visste fanns.

Till detta finns en restaurangdel, burgare, italienskt, persiskt och till det bistro av fransk typ.

Nu är det ni som tar och spritar händerna och går dit i morgon. De öppnar vid tio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *