Mitt livs bästa måltid

Hattarna? Jag vet inte. Jag vet verkligen inte.

Vilken måltid är mitt livs bästa?

Frågan är omöjlig, jag får den ibland, jag ställer den ofta.

Jag har bestämt mig för ett svar. Det är inte på grund av att maten var den godaste nånsin, även om den var fantastisk. Utan på grund av hela måltidens tillkomst.

Vi åkte sju vänner som känner varann sedan decennier till Mallorca hösten 2015 för att fira våra 40-årsdagar. Vi lämnade barnen hemma, och hade tillgång till ett storartat hus som tillhör en av vännernas bror. 

Vi var inne i Artà och handlade vid lunchtid. Vi hade inte bestämt vad vi skulle göra till middag, bara att vi skulle göra ”en massa goa grejer”. Så vi lassade på. Jag köpte dorados, denna perfekta grillfisk som oftast kallas havsabborre på svenska. Stora färska räkor. Majs och massor av andra grönsaker. Jag minns inte ens hälften, men jag minns att jag i vagnen till slut la den största gullök jag hade sett i hela mitt liv.

Framåt eftermiddagen började vi kollektivt, inte uppstyrt, att laga maten. Löken ställde jag i ugnen på lite grovsalt och bakade på låg värme i ett par timmar. Jag stod länge vid den magnifika murade grillen och försökte göra mitt bästa; jag är ingen mästerlig grillkock på något sätt.

Som genom magi blev det mesta klart samtidigt. Saker kom från ugnen, kylen, skafferiet och grillen. Musslor med vitlök och vitt vin i ett enormt tråg. Vi satt i en kväll som blev natt och åt och pratade om det som har varit och det som komma skall. Marcus, Sara, Anastazia, Magnus, Anders, Lisa och jag. Mitt livs bästa måltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *