Om Gratis

Den ”riktiga” boksläppsdagen för boken Gratis? närmar sig. Läs mer om förläggaren Tobias Nielséns tankar kring boken här!

På bokens sajt finns nu en del textutdrag, bland annat en bit ur min egen text. Jag känner mig lite tveksam till att länka till den; jag vill hellre att texten ska läsas i sin helhet. Jag känner att dess poänger inte går fram något vidare med mindre än att man läser hela. (Vilket forskaren Emma Stenström har gjort…)

Nu tänkte jag orientera er lite om vad som finns i den här boken, som förstås också kan köpas via boksajten.

* Ett lysande konsthistoriskt stycke av Anders Rydell kring frågan om vad som är äkta och vad som är original. (Rekommenderad bredvidläsning: Carl-Johan Vallgrens ”Kunzelmann & Kunzelmann”.)

* Ett slags formexperiment av Isobel, som syftar till att visa hur ingen tänkande människa är en ö, och hur svårt upphovsmannabegreppet ibland kan bli. (Samtidigt är texten såpass egensinnigt gjord att den genom sin blotta existens effektivt undanröjer alla eventuella påståenden om att det skulle vara svårt att definiera verkshöjd eller upphovsmannaskap.)

* Martin Walfisz skriver om sitt liv som dataspelsutvecklare. Då och då förekommer påståenden om att illegal kopiering aldrig någonsin kan vara skadlig för någon som helst verksamhet. Den som tror att det är på det viset kan börja med att läsa Martins text.

* Forskaren Daniel Johansson, som imponerade så på mig i samband med lanseringsseminariet i Almedalen (min rapport från det tillfället finns här), är genuint framåtsyftande och kommer till flera slutsatser som i mina ögon känns enormt övertygande. Missa inte.

Dessutom förekommer texter av Sara Öhrvall, Linda Skugge, Jan Rosén, Martin Rolinski, Joakim Båge och Andrea Renda. Ska bli spännande att se om boken alls recenseras – jag tycker mig märka att antologier har svårare att slå sig in på kultursidorna, och en anledning kan kanske vara att det är svårt att skriva en bra text om en antologi. Det blir mycket formuleringar av typen ”intressant är” och ”bra är också” och ”mer problematisk är”. Det är mycket som ska hinnas med på lite text, och det blir inte jättemycket utrymme för kritikern att formulera något eget. Vi får se den åttonde!

Jag ‰r medfˆrfattare till Gratis? Om kvalitet, pengar och skapandets villkor

0 svar på “Om Gratis

  1. Tack Gunilla, jag vet inte vad som har hänt med länken till Emma, men hon uttryckte sig i kortfattat uppskattande ordalag, kan man väl säga.

    Maria: Tack för länken, roligt att det i alla fall blivit något redan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *