Radioprat och tidningsprat

Jag har alltid velat prata i radio. Men det brukar bara bli att jag får prata FÖR radion, Radio AF i Lund alltså. Jag brukar föreläsa på deras journalistikutbildning ibland, och i eftermiddag ska jag träffa ett gäng representanter för Sveriges studentradioorganisationer – de har ett slags årsmöte i Lund. Så i eftermiddag ska vi prata journalistik i universitetsvärlden. Det är snart två år sedan jag ägnade mig åt det, men något får man väl hoppas att jag minns i alla fall.

***

Häromdagen fick jag besök av studenten Kajsa Carlsson från journalistprogrammet, den tvååriga påbyggnaden för folk med akademisk grund i andra ämnen, vid Lunds universitet. Hon intervjuade mig om vad bloggtekniken har betytt för de etablerade massmedierna, och ställde många frågor om mina egna bloggprojekt. Resultatet ska publiceras i den tidning som utbildningens studenter producerar under våren.

Ska bli intressant att se hur Kajsa får ihop det. Som ”vanligt” när jag blir intervjuad – har hänt ett väldigt litet antal gånger – tänker jag i förväg att jag ska vara ett bra intervjuobjekt och uttrycka mig i raka och sansade och citatvänliga pratminus. Ready to print, liksom, prat on demand. Men i stället blir det mitt vanliga hackigt snabba flödesprat med tolv stickspår och knöliga referenser. I bästa fall kommer jag ihåg vartåt jag syftade när jag började. Ofta inte. Om de lägger ut intervjun på webben ska jag länka.

***

Viktiga frågor ställes här.