Sommar

Jag har samlat på mig en liten hög P1 och lagt i min podd, för resor och promenader. Bland annat har jag, långt efter originalsändningarna, lyssnat på några ”Sommar” i strängt urval.

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons, till exempel, från 2007. Jag undrar om de någonsin har skrivit ett bättre manus. Och Mathias Dahlgren, kockgeniet, som väl förmodligen var hela grunden för den i sommar återkommande kritiken av progammet: folk kommer bara dit och berättar sina framgångssagor enligt modellen ”det var tufft, men nu har det vänt”. Jag gillade Mathias Dahlgrens program ändå. Han är ju faktiskt på sätt och vis att betrakta som en av vår tids största svenska konstnärer. Han kan gott få vara lite vass i kanterna.

Peter Englunds program handlade om minnet. Som en essä, fast med blod i. Jonas Björkmans handlade om livet på tennisbanorna, exakt så som man tror att det ska vara i Jonas Björkmans värld. (Han spelade Sven Ingvars. Han berättade om hur Peter Lundgren lurade honom att han var Björn Borg en gång på telefon.)

Jag ser fram emot att Sveriges Radio lägger ut samtliga sändningar i programmets femtioåriga historia på webben. Vilken enorm skatt! Och när det görs tänker jag börja med Tage Danielssons improvisationsprogram, det som han tvingades svänga ihop på ett dygn när Hans Alfredson dagen före, i sitt direktsända program, snodde och använde Tages manus.

0 svar på “Sommar

  1. Väldigt bra att man kan ladda hem sommarprogrammen också efter att säsongen är slut.

    Undrar om Anna Anka kommer att få sommarprata nästa sommar? Den tidning som städslar henne som krönikör skulle nog kunna sägas ha gjort årets värvarkupp. Till och med en amerikansk väninna reagerade när jag berättade om programmet: ”Damn, that was insane. I can’t take people who act as if they’re the only ones on the planet”.

  2. Nour El Refai från årets sommar var väldigt bra. F&F är underhållande, men oj vad grabbigt det är. Var en kvinna ens nämnd i programmet? Ja, men då var det nån de låg med en natt eller nån de hånglade med i förbifarten.

  3. Har inte hört Nour faktiskt, men eftersom jag var i Syrien med henne så är jag förstås lite extra nyfiken. Hon blir en betydande röst framöver, tror jag. F&F – absolut. De beskriver ju i princip något slags muckarfirande med en pluton som visst bara hade två värnpliktiga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *