Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Tipsa mig om en bra!

Jag tror att jag har bestämt mig för att börja använda diktafon. Dels för egna minnesanteckningar, dels för vissa intervjusituationer.

Ni som använder sådana dagligen: Vilket råd kan ni ge mig vad det gäller inköp? Vad behöver jag? Vad behöver jag inte? Är det till och med någon som vill rekommendera en modell?

18 Kommentarer

 1. Björn Owen Johansson den 14 augusti, 2009 kl 03:07

  Något tips har jag tyvärr inte. Men akta dig för Olympus billiga modeller. De är inte kompatibla med någonting, allra minst intervjusituationer

  Dock undrar jag hur du klarat dig utan diktafon tidigare? Antecknar du frenetiskt eller har du extremt bra minne? 2. Andreas Ekström den 14 augusti, 2009 kl 07:40

  Jag antecknar med papper och penna om jag är ute på nyhetsjobb, det har jag alltid gjort. Om jag gör en lång fråga/svar-intervju antecknar jag på datorn, och låter intervjuobjektet läsa sammanfattningen av samtalet före publicering. 3. Nils Pettersson den 14 augusti, 2009 kl 08:42

  Jag tipsar just om Olympus som jag själv använder frekvent. Men kanske då som Björn skriver, inte de billigaste modellerna. Jag har den som heter DS-40 och är supernöjd, du kan ställa in den på olika ljudkvaliteter och därmed förlänga inspelningstiden. När du laddat in i datorn kan du förstås lyssna av men också markera viktiga ställen för att snabbt hitta det igen etc.
  Enda nackdelen som jag ser det är att man bara får pc-program. Fast det kanske har ändrats sedan jag köpte.
  Men du kan ju också lyssna direkt i apparaten via hörlurar. Finns bland annat här: http://www.teknikmagasinet.se/

  Olympus VN-5500PC
  Olympus DS-40 512MB 4. Andreas Ekström den 14 augusti, 2009 kl 08:55

  Jag är ju Mac-användare, så det måste dubbelkollas först. Min syster påpekade på telefon nu på morgonen att jag ju självklart bör gå till en Apple-butik, och det är kanske lösningen. Det är dock nästan säkert inte den billiga lösningen… 5. emil den 14 augusti, 2009 kl 08:57

  håller med om DS-40, den är mkt bra 6. Anton den 14 augusti, 2009 kl 09:13

  Ta en iphone! Den är bra till mycket, även diktafoneri. 7. Anton den 14 augusti, 2009 kl 09:51

  Trots namnet funkar Olympus VN-5500PC till Mac, kan jag intyga. Jag har haft en sådan i ett år och är väldigt nöjd. Ljudupptagningen är bättre än man kan tro. Så länge man inte ska använda inspelningen till radio funkar ljudet utmärkt. 8. Lotten Bergman den 14 augusti, 2009 kl 11:42

  Ånu blire reklam: Zoom H2 Handy Recorder. Funkar (förstås) med Mac.

  http://www.zoom.co.jp/english/products/h2/ 9. Julia den 14 augusti, 2009 kl 11:46

  Jag har en olympus som inte går att koppla in, men hittade inte någon som funkar med Mac när jag letade. Det var iofs två-tre år sen.

  Jag ska hålla ögonen på detta inlägg, rapportera gärna! 10. Gunilla den 14 augusti, 2009 kl 01:03

  Hm, jag har nog inte sett någon diktafon i Applebutikerna (här i New York i alla fall), men så har jag inte letat heller.

  När jag för några år sedan diskuterade inspelningsutrustning med en Apple Store-säljare påpekade han att man ju kan spela in/lagra intervjuer på en iPod. Men hm, de har väl inga mikrofoner? Har inget minne av att han hade något annat att komma med. Egentligen borde du bara ha en mikrofon med USB-sladd och en programvara så att ljudet hamnar i datorn direkt, eller hur..?! Vet ej om det finns.

  Jag har skickat dig ett mail med några länkar jag hade i datorn — inte tips på diktafoner, men väl på relativt billiga ljudinspelningsgrunkor för radio- och studiobruk. Kanske overkill, men dock. l a Olympus LS 10 och Zoom H2. 11. TobiasG den 14 augusti, 2009 kl 01:28

  iPod Touch kan du ju köra med headset med microfon i varje fall.

  iPhone funkar säkert bra som diktafon och då får man ju lite andra trevliga finesser på köpet (som telefon, iPod etc). Nackdelen är väl att det krävs några klick varje gång man ska spela in nåt så en ”riktig” diktafon är säkert mer lättanvänd. 12. Johan Kellman Larsson den 14 augusti, 2009 kl 01:43

  Jag har en Olympus VN-1100. Jag har haft den i ung tre år och den har aldrig gjort mig besviken. En bra funktion på den är att man kan spela upp ljudet i slow motion. Det var till exempel värdefullt då jag vid ett tillfälle skulle sammanställa en inspelad intervju med en gravt bakfull, och sluddrande, Mattias Alkberg. 13. Andreas Ekström den 14 augusti, 2009 kl 01:52

  HAAAAhahahahaha! Den typen av användningsområden kan man aldrig förutse… 14. Anders Thoresson den 14 augusti, 2009 kl 03:42

  Ytterligare en röst på Olympus DS-serie. Stereomikrofonen är grym om man gör intervjuer med flera personer, att ha ljudet i stereo gör det lättare att urskilja vem som pratar. Att mikrofonen dessutom är löstagbar gör det möjligt att plugga in Olympus ”öronmikrofon” TP-7 vid telefonare.

  Bonustipset gäller suveräna Scrivener, Mac-programmet som gör skrivandet enklare på så många sätt. Som att ta hand om utskriften av intervjuerna, till exempel. Uppspelning av intervjun sköts med Cmd-Enter, utan att man behöver lämna fönstret med texten. Fler anledningar att testa Scrivener på http://anders.thoresson.net/blogg/skriv-battre-med-scrivener/.

  Och just det, Olympus-diktafonerna funkar utmärkt med Mac. Trots att Olympus själva påstod motsatsen när jag köpte. 15. Patrik den 14 augusti, 2009 kl 03:46

  En Zoom H2 skulle nog kunna komma väl till pass även för inspelning av Cover Story eller andra musikaliska alster! 16. Andreas Ekström den 14 augusti, 2009 kl 04:12

  Anders: Du menar att den kan skriva ut det inspelade på ett vettigt vis…? Det låter ju mer än bra! 17. Anders Thoresson den 14 augusti, 2009 kl 04:34

  Jag menar inte att Scrivener gör jobbet åt dig. Men att det underlättas rejält.

  Intervjuutskriften i ett fönster, den bandade intervjun i ett annat. Men du behöver aldrig byta fönster. Markör och fokus hela tiden på texten, men Cmd-Retur startar och stoppar uppspelningen.

  Finns visserligen en hel del specialprogram också, googla på ”transcribe recording” så kommer nog de flesta upp. Men eftersom Scrivener har så många andra fördelar har jag nöjt mig med att använda det som enda program.

  Och Scrivner har alltså inget med Olympus diktafoner att göra. In i Scrivener kan du stoppa vilken ljudfil som helst som din Mac kan spela upp och styra på samma sätt. 18. Gunilla den 14 augusti, 2009 kl 06:35

  Ytterligare fördelar med Scrivener:
  • det kostar bara några hundralappar
  • testperioden (som är gratis) är 30 enskilda dagar (alltså inte en 30-dagarsperiod)

  Jag har testat programmet, dock ej ännu på allvar, och kommer absolut att köpa Scrivener. Upptäckte det efter att ha läst vad ett stort antal lyriska användare skrivit.
  Vet att det finns fler entusiaster än Anders T i den svenska bloggosfären, kanske dyker de upp här så småningom.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.