Vargattacken

Under Almedalsveckan ska jag i allt väsentligt göra glass. Men också gå på några mingel, delta i en diskussion och utföra ett litet juryarbete.

Det jag ser allra mest fram emot är dock ett seminarium som hålls i anslutning till att Lars Berge synnerligen välförtjänt tar emot bokförlaget Natur och kulturs debattbokspris, det som tidigare hette Johan Hansson-priset, på en kvarts miljon kronor.

Han får det för ”Vargattacken”, en absolut suverän journalistisk skildring om vad som egentligen hände när en djurskötare dödades av vargar på Kolmårdens djurpark. Att han – med hjälp av en solid polisutredning – har lyckats bena ut och beskriva vad som hände är imponerande i sig. Men det som lyfter boken är den kulturhistoriska forskningen. Berge visar med elegant gradvishet hur Kolmårdens entreprenörer visar sig vara amatörer ut i fingerspetsarna. Kanske kan man kalla dem entusiaster med viss erfarenhet, men utan vetenskaplig grund för sina idéer, och på kollisionskurs med andra sakkunniga världen över. Det är isande läsning, om naivitet och en närmast andlig uppfattning om hur djur fungerar, som ytterst ledde till en ung medarbetares fruktansvärda död.

Vi ska presentera och diskutera boken, och vi får sällskap på scenen av min förlagskollega, den alltid lika språkligt krispiga Helena Granström, och den hyllade naturfotografen Staffan Widstrand. Varmt välkomna om ni råkar vara i närheten. Och för allt i världen: om ni ska läsa en svensk fackbok i år, ta ”Vargattacken”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *