S som sossar

Det kommer att finnas en enorm förståelse för varje politiskt initiativ att höja landstingsskatten de närmsta åren. Samtidigt: stark reaktion mot privat vård, friskolor och utförsäljningar (96 procent röstade emot om energin i Hbg, helt otroligt!).

Vilket guldläge att vara S. Det vill säga: om S var intresserat av traditionell socialdemokratisk politik. Det verkar ju si och så med det. Och kompetensen både bland ministrar och topptjänstemän uppfattas som låg. Att åka på så mycket stryk i lagrådet? Då kan man ju inte hantverket. 

Men vår utskällde statsminister behåller makten, har krossat sin koalitionspartner, splittrat oppositionen och styrt över en superstabil ekonomi. Kanske kan man försiktigt ana att han kommer att uppvärderas i framtiden. Han skrev några sorgeord över PO Enquist på Instagram. Stavade fel på författarens efternamn, skrev gränslöst platt att han ”definitivt” kommer att lämna ett tomrum. Mina inälvor går sönder av sådan tafflighet. Men han är motsatsen till en karismatisk politiker, och jag tror kanske inte att karismatiska politiker är vad världen behöver mest av allt just nu.

Reinfeldt gjorde vad han kunde för att dölja sin utstrålning, men det gick inte alltid. Naturligt briljant talare som han är. Är Åkesson karismatisk? Nej, han är den tråkigaste jäveln som har gått i ett par skor. Utmärkt, så vinner man val i Sverige. Ingvar Carlsson hålls mycket högt. Han var ju fascinerande grå på ytan. 

Så… kanske vinner Löfven ett val till, och tragglar sig vidare. Alla klagar, men det mesta går egentligen ganska bra – och allt fler ropar på stensäkra sossereformer. Det är en intressant tid, detta. Hade jag varit sosse nu hade jag gjort sossarna så grå som möjligt. Betonat ordning och reda och förvaltningskultur och diarienummer och långbänkar och kompromisser.

Jag hade gått hur långt som helst med min makeover: jag hade gjort Bosse Ringholm till minister igen. ”Nej, vi är inte så jävla roliga, ni kan väl titta på TV4 om det är tråkigt, vi ska faktiskt ändra typsnitten på Fiskeriverkets handlingar den här veckan och Bosse har räknat ut att det kommer att spara en bra peng som vi kan ha till vårdskolaomsorg.”

Massor av människor skulle rösta på det. Grå tråkig stabilitet i en tid som man har upplevt som starkt föränderlig och hotfull. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *