25 000 spänn som du ska fixa fram

Här kommer ett erbjudande för dig som vill hjälpa till i Ukraina. Läs och sprid gärna, så ska vi se om vi kan göra en insats.

Information och sanning är krigets största offer, och jag vill särskilt hjälpa den fantastiska oberoende tidningen Kyiv Independent, som är helt beroende av vårt stöd utifrån. Jag kan helt gå i god för organisationens seriositet och kvalitet.

• Jag har tretton dagar i mars månad tillräckligt lediga och tillräckligt hemma i Lund för att jag ska kunna jobba i femton minuter på morgonen.

• Om du vill, så ”kommer” jag till ditt företags morgonmöte och gör en femton minuter lång digitalföreläsning om hur de största digitala utmaningarna just nu präglar kriget i Ukraina: vad som är trasigt, vad som måste lagas, och vad som måste göras om även i Sverige.

• Du betalar 25 000 kronor, och pengarna ska gå direkt till Kyiv Independent utan att alls passera mig. Jag visar hur du ska göra för att överföra på ett säkert sätt.

• Tretton dagar finns lediga. När du bokar så hittar vi en dag som fungerar för oss båda.

• För att det här ska fungera så behöver ni kanske ta i från tårna, men gör det då. Det är därifrån alla ska ta i just nu.

• Och en sista reflektion: när jag gjorde likadant i samband med flyktingkrisen 2015 skrev två personer till mig med reflektioner kring om detta inte var self-promotion. Till dem sa jag: Dra åt helvete, och öppna inte käften igen förrän ni också har dragit in ett sexsiffrigt belopp till Rädda barnen. Detta är MITT dagsverke. Det är vad jag kan. Det är vad jag – som inte kan vara sjuksköterska eller frivilligsoldat eller hackare – kan bidra med. Låt mig göra det.

Ni hjälper till. Ni får dessutom något förhoppningsvis värdefullt av mig, som en liten push.

Och det är verkligen inget som hindrar er från att bara slanta upp direkt, och välja premiumvarianten: att helt låta bli att lyssna på mig. Gör bara inte inget.

Slava ukraini!