Ackord

Ibland spelar jag saker, till exempel med Cover Story, bandet som inte längre kan kallas Bonnierkoncernens hårdast arbetande, dels eftersom vi inte arbetar lika hårt som vi brukade, dels eftersom Trelleborgs Allehanda och därmed vår trumslagare inte längre ingår i koncernen.

Nå. När saker ska spelas ska saker plankas. Det vill säga: man måste lära sig de sånger man vill spela. Så man lyssnar på dem och försöker lista ut hur det hela är sammanfogat, och så spela ungefär likadant. Ibland är det lätt (Gessle, Springsteen), ibland är det lite svårare än man först tror (Bryan Adams, Beatles, div melodifestival) och ibland är det skitsvårt – men då spelar vi det ju inte alls. Så klart.

Så när man sitter där vid pianot eller med gitarren och försöker hitta harmonier händer det att man blir lite frustrerad. Det bästa då är att ringa Maria Lindmark. Men om man inte känner henne, så kan man googla i stället, och kolla på någon av nätets största samlingssajter för ackord.

Det bör man inte göra. De är nämligen så sanslöst usla att det blir parodiskt. Allt är plankat med grova förenklingar, ofta inte i originaltonart, och felen sprider sig sedan från sajt till sajt.

Här en affärsidé som ingen kommer att orka förverkliga: Skapa en tilläggstjänst till Spotify, med texter och ackordanalys till musiken. Kalla den Spotify Dubbelpremium eller vad fan som helst. Och se till att det som står där är rätt.

Världen är full av medelmåttiga musikanter som är beredda att lägga tusentals kronor på utrustning som är långt bättre än de behöver. De kan nog vara beredda att slanta upp en hundring eller två för korrekta ackord också.

0 svar på “Ackord

 1. Det är sant, det har jag ofta haft nytta av när det gäller frågor om fingersättning och sånt. Men även där önskar man ju ett fett SYSTEM liksom…

 2. Hej !

  Just detta håller jag på att utveckla.
  Och lite till. Faktiskt.

  Har vunnit pris för min affärsidé och är nyligen nominerad i ännu en affärsidétävling.

  På måndag 14 maj ska jag pitcha för en jury i Göteborg och där sitter både branschexperter, investerare och andra VIP:are.

  Mitt bolag heter Aqordo och jag har en nästan färdigutvecklad iPad-app som bl.a. är en digital notpärm med inbyggd musiklärare. Denna app kopplar jag dessutom till min portal & molntjänst som kan betecknas som ”spotify för noter”.

  Självklart kommer korrekt ackordanalys samt texter vara med där.

  Och funktionaliteter i appen resp portalen är t.ex:

  Transponera.
  Byta text till annat språk.
  Med mera…

  Mina kunder står och hoppar av glädje när jag presenterar det jag REDAN har i min fungerande prototyp (en app för iPad med tillhörande webbtjänster: webbshop för noter, personligt onlinenotarkiv, m.m.)

  Nu söker jag bl.a. betatestare för en kommande testperiod (juli+aug) för att kunna släppa ett färdigt Aqordo_Basic-koncept den 1 okt 2012!

  På mån 14 maj tar jag ett stort steg framåt…

  Mvh

  William Renco
  VD Aqordo

  http://www.minc.se (Incubator)
  http://www.aqordo.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *