Anders vinner…

…dagens papperspuffliga. Överlägset!

Jag kan bara säga: Dags att shoppa! Ibland måste man förstå att någon har en högre avsikt med sina riktade budskap…

0 svar på “Anders vinner…

 1. Hej. Jag läste din text om upphovsrätt, men hittade ingen kommentars-funktion, så den kommer här istället.

  Jag vill erbjuda en infallsvinkel som ofta verkar glömmas bort. Det är att det borde vara en rättighet att inte behöva köpa grisen i säcken. Det är det fildelning har betytt för mig. Jag anser att kulturskapare har rätt till ekonomisk ersättning. Och jag äger en sjuhelsikes massa DVD;er och böcker. Men jag likställer nedladdning med att prova ett par Jeans i en provhytt i klädaffären. Det finns ingen som hävdat att jag ska köpa ett klädesplagg utan att ha testat det först. Nedladdningen har ökat min kulturkonsumption, utan nedladdning hade jag inte vetat hur mycket bra som finns, och min DVD-samling hade nog inte ens uppgått till 20 filmer. Idag är den närmare femhundra. (Jag ska erkänna att de riktigt stora företagen nog förlorat pengar på min nedladdning, på sätt och vis, men å andra sidan så slutade jag ladda ner deras saker för mycket länge sedan när jag insåg att de ytterst sällan har något intressant att erbjuda om man gämför med allt annat som finns därute.)

  Men en sak som gör mig förbryllad, det är ju bara undersökningar som finansieras av de stora företagen som säger att man över huvud taget förlorar pengar på nedladdning. De oberoende undersökningarna, bland annat den omtalade undersökningen som Roger Wallis var med och genomförde, säger ju alla att nedladdningarna i regel ökar intäkterna, vilket tyder på att tillräckligt många är som jag för att det ska bli svårt att förstå motståndet som finns mot piratkopieringen. De stora aktörerna kan jag förstå att de inte gillar att deras monopol bryts i och med att folk genom Internet hittar andra alternativ som de hellre spenderar pengar på. Men små aktörer som du borde välkomna denna utveckling.

  Sen vill jag slå ett slag för talangen som faktiskt har fått sitt genombrott genom att med hjälp av Internet förbigå de stora aktörerna och slå igenom. Det finns inget bättre exempel på det än Energia, som började med Star Wreck. http://www.starwreck.com/ Och som sedan startade sidan Wreckamovie för att hjälpa andra att förverkliga sina filmprojekt. http://www.wreckamovie.com/ Och idag håller på att filma en högbudgetproduktion http://www.ironsky.net/ med den etablerade författaren Johanna Sinisalo som medskribent, författare till den hyllade Troll, a love story och vad jag förstått även manusförfattare till ett par prisbelönade tv-serier. (Den svenska översättningen av Troll, a love story bör dock skys som pesten enligt en finsk SF-fan som läst den på både Finska och Svenska fick jag förklarat för mig på det senaste mötet med SF-bokklubben, men den finns på engelska med, själv håller jag på och läser den Engelska utgåvan. Hade tur, trodde inte ens det fanns en Svensk översättning när jag köpte den.)

  Öhm. Jag tappade bort vad tusan det var jag skrev om. Justina Robson är i alla fall en författare som skriver underbar SF, hon kommer dessutom att närvara vid nästa svenska litterära SF-con i Göteborg i sommar. Hennes bok Silver Screen som handlar om AI och huruvida en skapad varelse bör erkännas som människa och därmed vara skyddad av FNs mänskliga rättigheter. Boken har ett djup som inte är så ovanligt i SF men ett känslodjup som är desto mera ovanligt. Rekommenderas varmt.

 2. Ursäkta att jag förvirrade mig på slutet, fastade inför ett blodprov, var därmed inte helt på topp. Dåligt med blodsocker typ.

  Men allt det jag skrev är saker jag kan skriva under på och skulle upprepa, fast utan att ramla ur ämnet, om jag skrev ett nytt inlägg i debatten.

  Och Silver screen ÄR en mycket bra bok, även om den inte har speciellt mycket med sammanhanget att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *