Avgå, alla

Jag antar att jag bara behöver lite semester. Men just nu? Just precis nu? Just precis nu anser jag att alla måste avgå.

Charles Krauthammer måste dock inte avgå, han kommenterar politik i USA, och har sammanfattat vad många andra har sagt före och efter honom: Högern tror att vänstern är dum, vänstern tror att högern är ond.

Krauthammer skulle komma till Sverige just nu, och se att det ena verkligen inte utesluter det andra.

Förr fanns en tung tradition av bildning och ansvar till vänster. Vi kunde ha en kulturminister med Bengt Göranssons intellektuella tyngd, en grå eminens av Odd Engströms klass. Och det fanns ibland ett slags värdighet i konservatismen, en sorts tyngd som åtminstone ibland grundade sig i evidensbaserade åsikter. I dag är tongivande konservativa i stället gläfsiga, bjäfsiga bandhundar, som tar över utrymmet från de vettiga röster som trots allt finns högerut.

Rebecca Weidmo Uvell, till exempel. Hon är (oftast) inte en av de vettiga röster som finns högerut. Finns det någon borgerlig debattör som skadar sin egen sak mer än hon? Som genom sitt sätt att debattera lika effektivt måste få folk att instinktivt välja motsatt åsikt? Vid två tillfällen har jag Twitterdiskuterat med henne, och det var som att prata med en vägg, nej värre, en vägg som ägnade sig åt medvetna missförstånd och åt att lägga åsikter och påståenden i min mun. (Hon var så säker på att hon hade rätt om en persons politiska hemvist att hon underkände personens egna uttalanden om detta.)

Men oj, så stort sällskapet hon har är. Vem gör mer skada för marknadsekonomin än Björn Wahlroos? Vem gör mer skada för skolfrågorna än Jan Björklund? Vem gör mer skada för Miljöpartiet än Åsa Romson? Åh, just det: hela den vänsterflummande säkerhetspolitiken måste också avgå. Alla dessa förbannade galningar som tror att Putin kan hållas på avstånd med samtalsterapi. Avgå! Så att vi andra antingen kan ha ett försvar eller gå med i Nato.

Och så har vi stollarna, de dummaste av de dumma, i näthatarföljet runt SD. Jag skrev två lite småsyrliga tweetar om en ekonom som arbetar heltid med att räkna ut att invandring alltid är dåligt. Då skrev en av hatsajterna en hetsartikel om mig, samlade exempel på när jag hade sagt att någon var ”idiot” eller ”rasist”, och ville försöka utmåla mig som en lika god kålsupare etcetera.

Det blir alltså på nivån att jag måste förklara skillnaden och kontexten för de här personerna som om de var mycket små barn. Som inte har fått mellanmål, och därför på grund av sitt blodsocker inte är mottagliga. ”En rasist är en person som är rasist, alla som röstar på SD är däremot inte nödvändigtvis rasister”, ja, ni fattar, på den nivån. Det tog ett dygn att tvätta mig ren från det nätbajs som sedan vällde över mig. Sådan ser den blåbruna svansen ut, vilket det är viktigt att ni som läser detta men inte rör er i offentligheten vet. De är många, de är arga, och de har mycket tid – jag antar att de inte jobbar så mycket, jag vet inte.

Det är nog inte så lyckat att kalla SD fascistiskt – men det finns en betydande likhet mellan fascismen och SD:s fotfolk: viljan att ta över det offentliga rummet, och skrämma och håna andra som också befinner sig där. Då var det gatorna, nu är det internet. Det är klart att jag drar mig för att publicera något alls som är kritiskt mot de här personerna och de här fenomenen. Jag är inte gjord av betong.

Ni som tror att detta är en liten del av en undervegetation, ni har inte förstått någonting. Detta är en partikultur, med nöd och näppe nedhållen av en toppstyrande partielit.

Och just när man har hämtat sig väller den in, den oändliga enfalden från vänster, en vänster som vägrar att på ett seriöst sätt diskutera det smala men talande fenomen som Neo-redaktören Paulina Neuding har skrivit om på sistone: oro och störningar på landets bibliotek. Det är ju för fan inte en högerfråga, bara för att Paulina Neuding lyfter den! Det är en fråga för alla! Men den irriterande debattvänstern sitter still och orkar inte dela en text om saken, trots att den är sval, korrekt och fri från andra teser än den enda självklara: biblioteken ska ha det stöd och skydd de behöver, punkt slut. Jag blir galen.

SJ måste avgå för att man tar in müsli från Saltå kvarn, vars syfte är att finansiera antroposofiska önskedrömmar om att vaccin inte behövs, vilket leder till att barn helt i onödan drabbas av mässlingen. Nu. I Sverige. Idioter! IDIOTER!!!

Kristdemokraten Morgan Emgardsson i Surahammar bör också avgå med det snaraste. För han säger på fullaste allvar att den som tillåter regnbågsflaggan utanför kommunhuset också måste godkänna att man hissar nazistiska hakkorsflaggor – det vill säga, tillåter man ett så måste man tillåta ett annat. Det är ju inte sant i sig, alldeles oavsett vansinnet i jämförelsen. Jag har inte ord för dig, Morgan, och det ska du vara tacksam för.

Erik Hamrén? Enklast blir väl att han avgår vid egen kortlinje eftersom VI ÄNDÅ INTE HAR NÅGRA BACKAR DÄR.

Alla medier måste också avgå, särskilt Svenska Dagbladet. Där har man nu infört en ny journalistisk form, där den haussade reportern och krönikören Carolina Neurath kör en sväng i bil med sina intervjuobjekt.

Varför kör hon bil? Åh, enkelt: för att Volvo sponsrar satsningen och vill få exponering för sin bil.

Varför hon intervjuar Volvoägaren Christer Gardell i det första avsnittet? Åh, enkelt: det var en fristående redaktionell bedömning, där man helt enkelt valde en intressant person att intervjua.

Sellouts.

Ni borde kanske förlåtas, eftersom ni inte förstår vad ni gör: ni raserar trovärdighet som har tagit decennier att bygga upp. (SvD försvarar sig på Twitter med att påpeka att det är skillnad på Volvo i Sverige och Volvo i Kina. Det är ju två olika bolag. En detalj som i sammanhanget förändrar… exakt ingenting. Det handlar om varumärket Volvo, som Gardell naturligtvis har mycket stort intresse av att prata upp över hela linjen.)

Mitt i allt chattar jag med en kompis, en tjej som adopterades från Asien för många år sedan. Hon planerar en härlig spahelg med sin pojkvän, som bor på annan ort. ”Vi har ju alltid det logistiska problemet att vi måste komma dit exakt samtidigt. Annars tror personalen bara att jag är hora”, skrev hon i chatten. Liksom i förbigående. Helt van, efter drygt fyrtio år av att vara en småväxt söt asiatisk kvinna i Sverige. Avgå, förbannade jävla alla.

Svensk hiphop måste också avgå, liksom all annan hiphop, men den kan få ett avgångsvederlag på grund av den här:

Men som sagt. Jag behöver kanske bara lite semester.

50 svar på “Avgå, alla

 1. Kram, ja, du behöver nog semester, men det är friskt att vara arg på dumheter. Pia

 2. Du behöver ingen semester. Du behöver skriva mer! Sånt här! Heja! (sällan jag läser en text som får mig att småskratta när jag gör bokföringen…jag menar ska göra bokföringen)

 3. håller med om allt, utom din semester (fast kanske den också). Bara en stilla undran: när alla dessa monster har avgått, villka monster får vi då, istället? Vidrigare, eller mindre vidriga? Vad tror du?

 4. Världen är på många sätt bättre än på länge. Faktiskt. Det beror på vart man tittar. Så… jag är hoppfull! 🙂

 5. Varför skulle Gardell vara intresserad av att marknadsföra Volvo personvagnar när det företaget ägs av kinesiska intressen , Gardells ägande i Volvo AB som tillverkar lastbilar har inget med Volvo personvagnar att göra – avgå själv

 6. sticker man ut hakan på detta sätt i det offentliga rummet vad tror du att det ska hända då? ska vi alla som tycker att du är substanslös bara vara tysta? nä du Andreas Ekström vi kommer aldrig att vara tysta. Va du lojal mot Systemet men kom inte och kasta din dynga på oss..vi vet bättre efter att ha läst alla negativa rapporter som du uppenbart inte vill läsa..ditt problem inte vårt

 7. Helt överens! Vill bara tillägga att det är många lokala småpåvar som också bör avgå – utan någon som helst som helst ekonomisk ersättning – så här innan semestern. 😉

 8. Mats: För att all reklam för varumärket Volvo är bra för Gardell. Det är helt självklart. Och du kan omöjligen inte förstå det.

  Dennis: Du kände dig träffad när jag beskrev den blåbruna näthatarsvansen? Fundera lite över det!

 9. Vilket dravel. Om man ska gnälla finns det viktigare saker att gnälla över än ovanstående. Dessutom finns det i stort sett ingen höger i Sverige och jämförelsen ned fascism som du trots allt inte helt kan hålla dig från är långsökt och okunnig. Bättre kan du.

 10. Du, Apan. Om man ska gnälla över vad folk gnäller över så finns det viktigare saker att gnälla över än mitt gnäll. Kram!

 11. Nej, du behöver inte semester, du behöver snarare vård med tanke på din skeva verklighetsuppfattning.

  Hade du läst vad tex Uvell och Sandandani presenterar hade du sett att det består av just precis den evidensbas du hävdar inte existerar.

  Men det är väl det som är ditt problem, eftersom du inte kan möta deras evidensbaserade argument försöker du istället förminska dem med dessa angrepp på deras person och kompetens istället.

  Om de nu är så dumma och har så fel vore det väl en enkel match att ställa upp evidensbaserade motargument istället för att hänge dig åt personliga angrepp?

  De gläfsiga bjäfsiga bandhundarna jag sett befinner sig uteslutande på vänsterkanten och är dessutom de enda jag sett som verkligen ägnar sig åt allt det fulspel som de anklagar sina motståndare för att göra, inkluderande dig själv…….

 12. Jag måste ge Andreas Ekström rätt att det är många som borde avgå och likaså när han säger ”att den oändliga enfalden väller in”. Dock har han fel när det gäller Rebecca Weidmo Uvell som gör ett utmärkt jobb!

 13. Bara så jag vet. När du får kritik för din attack på Tino så är det hat?

  Har inte varit i Sverige på ett tag och försöker lära mig alla nyord. Man vill ju inte bli klassad som doubleplusungood.

 14. Välkommen hem! Och nej, när jag får kritik så är det kritik. Det är när jag får hat som det är hat. Skillnaden är jättelätt att identifiera.

 15. Fråga: Hur skriver jag detta bättre?
  Svaret: Det gör jag inte… Inte idag…

  Möjligen om ett par månader men inte idag eller imorgon…
  Respekt.

  Ta din semester i Klippan.
  Jag har en trädgårdsstol över och bjuder på kaffe alla dagar, alla veckor tills årsskiftet. 😉
  Jag garanterar att Du inte kommer dummare härifrån än du kom hit.

 16. Wow, det finns fler som jag?! Tack! Hur ska vi bära oss åt för att störta idiotins makt? Det jobbiga med en demokrati är att ju mer alla kan ta del av allt (internet) desto mer tongivande blir idioterna! Det är dags för vettiga människor att ta över. Öka lönerna 1000 procent för politiker, inför prov även där likt diplomatskola och se hur landet frodas.

 17. Gött Andreas! Bästa välformulerade och inspirerande spyan jag sett på länge! Du skal ICKE avgå. Du skall SÅ pågå!
  Ha världens skönaste semester när den kommer. Kram Jannike

 18. Bra skrivet!

  Känner väl igen beskrivningen av SD:s fotfolk och deras vilja ”att ta över det offentliga rummet, och skrämma och håna andra som också befinner sig där”.

 19. Jag måste nog hålla med ”Nyheter Idag” om att du är exakt en sådan journalist som Dahlberg kritiserar. Epitetet ”Som en lydig hund” är väldigt träffande.
  🙂

  I artikeln står det bl.a. följande:
  ””Istället för att diskutera själva saken får vi en diskussion om motiv och agendor. Varför är personen X så besatt av just det här ämnet? Är inte det skumt? Eller så hittar man exempel på att personen i fråga har sagt något olämpligt eller förhastat för att misstänkliggöra hela gärningen”, fortsätter Dahlberg.

  Andreas Ekström bekräftar Dahlbergs tes som en lydig hund på kommando

  När tidskriften Neos chefredaktör Paulina Neuding delar Dahlbergs artikel på Twitter reagerade tidningen Sydsvenskans journalist Andreas Ekström. Likt en lydig hund på kommando gör han precis det som Dahlberg beskrev i sin text med orden “eller så hittar man exempel på att personen i fråga har sagt något olämpligt”.”

  http://nyheteridag.se/journalist-anklagar-sanandaji-for-aggressivitet-pa-twitter-kallar-sjalv-folk-for-idioter-och-rasister/

 20. Listan hade kunnat göras längre. Men du är på helt rätt spår.

  Jag har bestämt mig för att avgå. Så jag gör det. Hoppas fler bara slutar på sina jobb.

  /D

 21. Sofia: Men det är helt ok. De bevisar ju min tes på det allra mest strålande vis. Halvbra urskillningsförmåga, svagt med humor, obefintlig självdistans… 🙂

 22. TACK!
  Jag gör som du säger och avgår för idag. Åker hem och spelar gitarr istället.
  Jag tror du har rätt. Alla borde avgå lite grann då och då. Vissa mer och oftare än andra.

 23. Bra o ch jag håller med. Kan du sedan fixa till att krönikören Ann-marie Pålsson avgår från Sydis som krönikör så e min avgångslycka fullständig. Hon skriver om invandring enbart som kostnad, hon kritiserar att invandrare omfattas av vår välfärd etc etc. Så jag klappar händer den dag Sydsvenskan slänger ut henne.

 24. Uppfriskande, klokt och kul skrivet. Du behöver säkert semester, men det är just i det mentala läget man praktiskt taget struntar i vad andra tycker och bara öser ur sig. Det är då det blir som bäst! Ha en superskön semester!

 25. ”…viljan att ta över det offentliga rummet, och skrämma och håna andra som också befinner sig där.”

  Vet inte var jag känner igen det fenomenet ifrån. Kanske från mainstreamjournalisters inställning till alla som de senaste decennierna ens antytt den minsta kritik mot den förda invandringspolitiken i Sverige? Bjälken i ögat osv. Men dikterar man själv villkoren i det offentliga rummet, och ser det som en självklarhet att det ska vara så (med makthavarens rätt), är det väl svårt att se den mekanismen.

  Avgå, Ekström.

 26. Daniel: Du MÅSTE skoja. Vill jag säga, tills jag förstås tämligen omedelbart inser att… det gör du inte. Du är bland dem som anser att hård kritik mot SD och SD:s fotfolk genom åren är liksom LIKVÄRDIGT med det VANSINNIGA näthat som detta fotfolk nu ägnar sig åt. Du utgår vidare från att detta SD-fotfolk skulle ha fört sig med yttersta värdighet och måttlighet, om de stackarna bara hade fått hetsa mot folk från andra länder i lugn och ro de senaste femton åren.

  Herregud.

 27. Nej, skämtar gör jag förstås inte.

  Du och kollegor i stora medier har under lång tid bedrivit häxjakt på varje person som gett uttryck för en åsiktsavvikelse rörande invandringen och mångkulturen. Det gäller inte bara SD-företrädare, utan alla som över huvud taget velat nyansera en debatt som varit (och fortfarande är) djupt dogmatisk, närmast sekteristisk. (Billström fick t.ex. inte ens nämna ordet ”volymer” så fick han löpa gatlopp.)

  Priset för det har inte bara varit ett stympat offentligt samtal utan framför allt en invandringspolitik som helt urartat: kommuner på randen till konkurs, massiv bostadsbrist i hela landet, obefintlig BNP-tillväxt per capita de senaste tio åren, statliga finanser där det aldrig finns utrymme för reformer, ett exploderande antal no-go-zoner, dalande skolresultat, gänguppgörelser, terrorresor, hedersproblematik, gatutiggeri.

  Vad är den gemensamma nämnaren för det ovanstående? Massinvandring och en låt gå-attityd i förhållande till den destruktiva mångkulturen.

  Vilka har försvarat den rådande politiken, ja rentav eldat på den? Framför allt mainstreamjournalister som du.

  Men uppenbarligen har du inte ens förstått problematiken och kommer sannolikt inte att göra det framgent heller. Du upprörs över att någon SD:are kallat dig dum på Twitter, men tycker inte att ett krackelerande land är så mycket att prata om.

 28. Jag delar inte din verklighetsbeskrivning, som det heter. Och att du lägger åsikter i min mun som jag aldrig har yttrat… tja, det hjälper inte din sak.

  Du använder samma tankelogik som rasister gör: ”mainstreamjournalister som du”… Det betyder att du paketerar all journalistik, alla uttryck, alla individer, alla texter, och sedan säger ”de är likadana allihop”. Det är inte snyggt, inte hederligt och inte rätt i sak.

 29. Där kom rasistkortet också. Tyvärr är det inte särskilt gångbart längre, efter att så många redan ropat varg.

  Jag drar inte alla över en kam, det finns förståndiga personer i alla läger. Jag pratar om en kåranda och en konsensus som är urstark inom journalistkåren. Att du inte ser den har förmodligen att göra med att du är mitt inne i den. Må era tidningar gå i graven så att ni får syn på er själva och er makt.

  Av samma anledning förstår du inte att du pratar om dig själv, och andra politiskt korrekta kollegor, när du nämner ”…viljan att ta över det offentliga rummet, och skrämma och håna andra som också befinner sig där.”

 30. Nej, det var inte ”rasistkortet”. Jag skrev att du resonerar på liknande sätt, inte att du är rasist.

  Och vidare: Det du inte förstår är skillnaden på en hård men rimlig offentlig debatt och näthat – eftersom du inte har varit utsatt för det. Jag har sett det från insidan i tio år, och sett många tiotals kolleger drabbas på en rad sätt som inte på samma dag kan jämföras med hård offentlig kritik mot den som vill begränsa invandring. Du blandar inte äpplen och päron, du blandar äpplen och rymdskepp.

  Argumentet att någon eller något är politiskt korrekt är, slutligen, det fattigaste jag kan tänka mig. Det betyder sällan något annat än att den som skäller andra för att vara politiskt korrekta har ett outsläckligt behov av att få säga obehagligheter om och till andra människor, samt att protester mot det, för ett anständigare samtal, ska avfärdas med ett förlöjligande ”pk!”. Det är ett icke-argument.

 31. Jag ”resonerar” och ”använder samma tankelogik” som rasisterna, men är alltså ingen. Låter betryggande.

  Om jag varit utsatt för näthat eller ej vet du inget om, så skippa spekulationerna.

  Det mesta du skriver är väldigt avslöjande. Kanske borde du inte lämna framme alla byggnadsställningar. Det du beskriver som ”hård offentlig kritik” mot invandringskritiker handlar i själva verket om tankeförbud, offentlig åsiktsrepression, en hel samhällsdebatt har medvetet kvästs, journalister och politiker har intagit rollen av åklagare och domare på samma gång, lögnen har institutionaliserats (Sandviken-rapporten, Arbetsförmedlingens siffror om att massinvandringen är nödvändig för arbetsmarknadens behov etc), självcensuren har blivit legio, en sektliknande ”godhets”religion har tagit över och har representanter hela vägen från daghemmet till Sveriges riksdag. Konsekvenserna har inte varit oskyldiga. Sverige är på väg åt helvete. (Tvivlar du behöver du bara ta en busstur till Kroksbäck eller Herrgården och fråga folk som bor där om de senaste sprängningarna, bombningarna och skottlossningarna. Kanske kan Sydsvenskan flytta sitt kontor till ett sådant område? Mångkultur är ju inte bara lönsamt utan även spännande och kulturellt berikande. Varför inte vara verksam direkt där den finns?)

  Jag vill mena att det (en utveckling journalister som du är direkt skyldiga till) är en smula värre än om du och dina kollegor får några taskiga mejl från människor med en avvikande uppfattning.

  Begreppet ”politiskt korrekt” träffar nog ganska bra, tror jag. Man kunde också kalla det mångkulturalist, globalist, svenskhatare, oikofob osv. Välj själv.

 32. Ok, nu tog du steget över gränsen till konspirationsteorier, flera stycken på en gång, en fullständigt Avpixlat-redigerad verklighetssyn och en del hiskeliga påståenden utan kausalitet. Vi har inget mer att säga varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *