0 svar på “Bara 48 sekunder från Ystad i dag

 1. Hej!

  Det var en kul och anspråkslös liten film med trevlig text till.

  När jag såg den blev jag väldigt nyfiken. Du som kan det här med digitala medier och upphovsrätt och allt sånt: får du verkligen lägga ut det här materialet på nätet? Med alla de där eleverna som filmas i smyg? Ja, de är visserligen svåra att känna igen, men helt omöjligt är det väl inte …

  Själv tycker jag att det du gjort är oförargligt, men du är ju inte i en offentlig miljö utan inne på en skola (och där gäller skolans regler) …

  Ja, jag undrar därför att jag själv vill veta hur omständligt det ska och får vara att dokumentera och redovisa saker med hjälp av film och foto. Jag har märkt att det är känsligt för många och att det ibland är nästan oförklarligt känsligt. Därför skulle jag gärna vilja veta vilka formella regler som gäller.

  Vänliga hälsningar
  Charlotta

 2. Hej! Bra fråga! Om skolans ledning, eller någon som finns på filmen, skulle be mig att ta bort filmen så skulle jag förstås göra det.

  Det är alltså skolans regler som gäller eftersom filmen är tagen på skolans mark. (En del undrar om det är tillåtet att fotografera människor ute på stan och publicera bilden utan deras tillstånd – och det är det. Det är var man fysiskt befinner sig själv som avgör. Det är alltså i princip lagligt att fotografera en person som befinner sig på sin egen tomt eller i sitt eget hus, så länge man själv befinner sig på allmän mark.)

  Men sedan, och nu kommer vi in på min personliga uppfattning, räcker sällan det formellt juridiska. Om man inte har ett väldigt starkt publicistiskt skäl att publicera en bild eller en film, vilket jag ju absolut inte har i det här fallet, så tycker jag att man som materialägare ska vara generös och tillmötesgående om någon har invändningar mot publiceringen!

 3. Ja, det där med allmän plats känner jag till, bl a tack vare den här filmen, som du kanske redan känner till:
  http://www.youtube.com/watch?v=A8D1r5IDBRE

  Men hur man kan och bör göra på skolor är en fråga som engagerar mig. Helst skulle jag vilja kunna använda ”gott omdöme” och kunna publicera sådant som är helt oförargligt och som jag bedömer är positivt och trevligt för de personer som är med. Jag kan också tänka mig att plocka bort bilderna eller filmen om någon har invändningar mot dem, men det är väldigt besvärligt att fråga i förskott (bl.a. därför att det är besvärligt att visa filmen eller bilderna utan att publicera dem).

  Mitt intryck är att många människor i dag är onödigt rädda för att vara med på bilder på nätet. Eller är rädslan befogad?

  Jag tog till exempel en trevlig bild på en av mina rektorer när personen ifråga presenterade en föreläsare på skolan och så lade jag bilden på min flickr-sida med en bildtext som sa vad den föreställde: Rektor X vid skolan X presenterar föreläsaren X. När jag av artighet frågade motivet om det var ok bad min rektor mig att plocka bort bilden (vilket jag då gjorde). Jag hade gjort bedömningen att min rektor är en offentlig person och att bilden var smickrande och god marknadsföring för skolan … Vi gör uppenbarligen olika bedömningar av det här. Vad tycker du om den typen av bilder? Hur ska man hantera sånt? Jag har sett att du tagit många spontana filmsnuttar och bilder och lagt ut på webben och jag tänker därför att du säkert har tänkt igenom frågan …

 4. Jag tror att man ofta får acceptera att vi befinner oss i en stor omställningstid, eller till och med en revolution. Det är jättesvårt att säga något säkert och definitivt om hur man bör göra i varje läge med de här sakerna. Pröva sig fram, tycker jag, och vara lyhörd för vad medverkande personer önskar och säger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *