Bara några ord om den orimliga behandlingen av Peter Sunde

Peter Sunde, en av personerna bakom The Pirate Bay, avtjänar nu sitt fängelsestraff.

Hans bror Mats Kolmisoppi är författare, och har därför möjlighet – ett språk, en arena – att berätta något om erfarenheterna av svensk kriminalvård baserat på vad Peter Sunde har varit med om på Västerviksanstalten den senaste tiden.

Texten finns här, i Expressen, och jag uppmanar alla att läsa den.

Bortsett från att texten är gripande har Mats Kolmisoppi fullständigt rätt i sin grundläggande tes och slutsats.

Beskrivningarna av hur Peter Sunde har behandlats gör mig rasande. Detta saknar all rimlighet.

Alla som läser mig här och på andra ställen vet rimligen att Peter Sunde och jag har, åtminstone bitvis, radikalt olika uppfattningar om hur internet bör byggas och hur våra digitala rättigheter ska se ut. Just därför känner jag det extra angeläget att säga detta: jag är som medborgare inte bekväm med hur Peter Sunde – och därmed många med honom – behandlas i fängelset.

***

Jag blev mycket lättad när jag i dag fick se en Facebook-uppdatering från Mats Kolmisoppi där han berättar om brödernas pappas begravning. Peter Sunde fick närvara, och han behövde inte ha handfängsel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *