Bloggnaivt

Läs Björn af Kleen i Expressen om oansvarighet bland bloggare. Fundera sedan på varför förslag om ansvar, juridik, etik etcetera möts med så glasartat panikfyllda blickar och hetsiga kommentarer bland bloggare. Jag läser till exempel hos en bloggare att han hellre litar på bloggar än på etablerade medier.

Det är en häpnadsväckande för att inte säga downright dum tanke.

En enda bloggare, vars identitet man inte vet något om, vars ekonomiska incitament är okända, vars publiceringar inte föregås av granskning av en enda annan levande människa – skulle han eller hon kunna vara mer trovärdig än låt säga tidningen Svenska Dagbladet?

Kanske en enstaka bloggare med en lång historia av trovärdighet. En skribent som har lyckats bygga en relation. I annat fall är det naivt att tro mer på en nykläckt publicist utan minsta filter än på en etablerad organisation av erfarna. Det borde vara självklart, men är det inte, vilket kan tolkas på många sätt.

En kombination av den växande misstron mot etablerade medier och en sorts stjärnögd nyfrälsthet hos bloggare?

***

Läs citaten som förekommer i den här DN-artikeln om demonstrationerna som syftar till att det ska bli lagligt att bryta mot lagen, att konstnärliga prestationer inte ska lönas och att sprida ett antal fantastiska myter (där den att inga skivartister någonsin har tjänat pengar på skivförsäljning är den oftast upprepade och mest hårresande felaktiga, för att inte tala om hur det ser ut för kompositörer) och fundera.

Jag funderar mycket. Allra mest grubblar jag över fildelaruppmaningen att man ska sluta att jävlas med internet, eftersom man inte kan vinna.

Aha. Så en lag – i det här fallet lagen om upphovsrätt – som är svår att bevaka, ska man strunta i att bevaka den?

Om lagen nu inte funkar eller är relevant, borde man då inte göra på det demokratiska viset och göra om lagen? Ni vet, via riksdagen? Eller är det okej i fortsättningen att skita i att följa några av de demokratiskt fastlagda regler som jag inte gillar, eftersom de ändå är så svåra att kontrollera?

Kräver funderingar, det här.