Bugning till golvet

Linda Skugge är ett stilistiskt geni, med total lojalitet mot texten i alla lägen. Fullständigt fri. Hon bör få alla de fina priser som sömngångaraktigt delas ut till typ Sara Stridsberg. När hon nu dessutom säger det som behöver sägas så… ja, det är bara att buga till golvet.

Så… behöver det sägas, det där? Ja, det gör det verkligen. Jag har gnuggat mig i ögonen vid läsning av en del av de där texterna som ingår i den så kallade ”sexdebatten”. Är det verkligen möjligt att vi i en tid av historiska framsteg för jämställdheten köper att en del skribenter i praktiken beskriver sig själva som hjälplösa mähän, totalt oförmögna att fatta egna beslut om sin situation? Tinder är så hemskt så hemskt, skriver någon, men… har du tänkt på att det är frivilligt att använda Tinder? Har du hört uttrycket ”var och en salig på sin fason” någon gång?

Man kan inte samtidigt hävda att män och kvinnor är jämställda, och sedan inte ta halva ansvaret för att mötet med en annan människa blir sådant som man vill. Så mycket lättare det blir att slå ut med händerna och skylla på ”mansrollen”, eller varför inte uppfinna en hel mansroll och ge den ett namn. Så blir det egna ansvaret noll.

Detta går igen i andra diskussioner om livsval. ”Män” är så jobbiga och städar inte, säger kvinnan som lever med en stökig man. Ja, men… såg du hans studentrum, innan ni flyttade ihop? Var det ett råttbo? Vad förväntade du dig egentligen? 

Eller varför inte efter tjugo år som vikarie och projektanställd: ”min bransch utnyttjar cyniskt arbetskraftsöverskottet och gör allt för att inte ge mig fast anställning”. Det kan absolut ligga något i det. Det kan också vara så att du inte är tillräckligt bra på det du gör. Men det är förstås en jobbigare tanke, för då bär du själv på en del av ansvaret för hur ditt liv har blivit.

Vi lever i den friaste av tider. Var och en får göra som han eller hon vill. Egna misslyckanden och dåliga erfarenheter är sorgliga och helt giltiga – men de utgör ingen solid tesunderbyggnad för den som vill fastslå något generellt om en hel kultur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *