Cornelia gör praktik

Den gångna veckan har jag haft en praktikant. Det är första gången. När jag föreläste på en skola i Borås hösten 2012 var det en tjej bland eleverna i tvåan som gjorde intryck med sin envetenhet och sina frågor. Hon vill absolut arbeta med journalistik. Jag har försökt säga åt henne att det just nu kanske inte är det arbetsmarknadsmässigt sett bästa yrkesvalet.

Cornelia Smedberg, 19, lyssnar helt enkelt inte på sånt snack.

Och när hon konstaterade att hon inte hade någon praktik på schemat under trean föddes idén att hon i stället skulle kunna använda sitt februarilov till att komma till Skåne och dels göra praktik, dels göra research för sitt specialarbete – som förstås är en mediestudie.

Veckan var enormt intensiv. Vi hade bokat möten med flera av mina kolleger, som generöst ställde upp med sin tid, och så jobbade vi på som vanligt under veckans tre första dagar. Cornelia hjälpte mig med research inför två personporträtt, skrev en ”hallå där” till nöjessidorna, spelade redaktionspingis, samlade information till sitt specialarbete och stupade i säng i vårt gästrum ungefär samtidigt som mina barn – dagar späckade med nya intryck tar ut sin rätt.

På torsdagsmorgonen gick vi upp extra tidigt, tog tåget till Stockholm, åt lunch med en vän med lång erfarenhet från denna bransch, träffade som hastigast en framtida uppdragsgivare som har anlitat mig för att vara moderator på en konferens, gjorde sedan en intervju med en intressant person, åkte ut till Friends arena där jag skulle föreläsa på kvällen – se bilden nedan! – och slutade dagen med att käka en sen middag. På fredagen åkte jag till Östergötland för en intervju, medan Cornelia stannade kvar, hälsade på på Dagens Nyheter, och slutligen fick följa frilansfotografen Linus Meyer på ett jobb på en tv-inspelning.

Att träffa Cornelia den här veckan har, nog för oss alla som har pratat med henne, varit uppmuntrande och energigivande. Hon är en påminnelse om glädjen i yrket, om kraften i vad vi gör, om möjligheterna som kommer av det. Och oavsett om hon använder sitt driv och sitt patos till journalistik eller politik eller något annat, så är jag säker på att hon kommer att göra spännande saker framöver.

DSC_0145
Mötesrummet på Sydsvenskans nya redaktion som nu slutligen har blivit pingisrum.

DSC_0146
Niklas Orrenius har sitt skrivbord hos oss, men det här bordet är ju viktigare.

DSC_0157
På Friends arena, strax före giget. (Det är lättare att ni lutar huvudet än att jag välter bilden rätt… Eller nej. Men jag orkar bara inte just nu…)

IMG_4211
Cornelia på redaktionen, framför Maria G Franckes lila fjäderboa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *