Därför blir Karin Olsson kulturchef på Expressen

Pallar ni med lite branschnörderier på temat ny kulturchef på Expressen? Kommer här:

* Karin Olsson blir ny kulturchef på Expressen eftersom hon har rätt kvalifikationer på alla sätt. God stilist, debattvana, ledarerfarenhet. Dessutom är hon en politisk mittfältare som utan vidare kan accepteras av både liberaler och radikaler.

* Hon är i rätt läge karriärmässigt och i livet.

* Hon är från Skåne, Sveriges hetaste medielandskap.

* Expressen rekryterar internt till viktiga poster fyra gånger av fem, eller oftare.

* Expressens ledning är mansdominerad på de tre tyngsta posterna.

* Thomas Mattsson förstår kulturen, men kommer inte från det hållet. Han tar därför råd av Björn Wiman i efterträdarfrågan, och Björn gillar Karin.

* Argument emot: Kan inte komma på ett enda.

Så vet ni det! Jag är lika tvärsäker på det här som jag är på att Darin vinner Melodifestivalen. Jag lovar att inte äta godis under minst 48 timmar om jag har fel. Och det gäller båda tipsen!

0 svar på “Därför blir Karin Olsson kulturchef på Expressen

 1. Jag blev faktiskt lite förvånad när jag inte såg hennes namn bland förhandstipsen hos andra medieexperter. Men Bonnier är väl ålagda att besätta f d Lundagårdsredaktörer till nya chefsposter?

 2. Argument emot: Hon har inte utmärkt sig i skrift för sina kunskaper om les beaux arts? Vad jag sett. Sen har hon inte utmärkt sig för sin okunskap heller, det var inte så jag menade, men tänker att hon är ett oprövat kort på området?

 3. Där kan du ha en poäng, men jag tror att det är mindre viktigt trots allt. Människor kommer in i kulturjournalistiken från ett av två håll: det konstnärliga eller det samhälleliga. Gärna båda då. Och i dag är politik kultur och kultur politik mer än någonsin. Har man då en kulturell kraft som Johan Hilton vid sin sida – jag tycker ju att han är extremt omdömesgill sedan han gav mig en generös recension av min intervjubok – så tror jag att det kan funka alldeles utmärkt.

  Vi får se! Jag kan ju ha fel i min gissning också, men, som sagt, då blir det godisfritt som straff i minst två dygn.

 4. Äter du godis i vanliga fall? Annars är det ju inget straff. Jag tror också att Darin vinner melodifestivalen.

 5. Hon är möjligen mittfältare med Expressenmått mätt, annars är hon en högertjej och märkligt okunnig om det som händer utanför medelklassen för att ha varit chef på Lunfdagård i en tid av snabba förvandlingar. Isobel är klart till vänster om Karin och borde få större uppgifter. Men det går ju, som det sägs, en hemlig gång från Lundagård till Expresen så¨det var ju givet att Karin skulle migrera dit.

 6. När det idag blev klart att Karin Olsson fick jobbet tänkte jag: ”Attans att jag inte twittrade om det i förrgår eller så, det visste ju jag att det skulle bli hon”.
  Men jag inser att jag inte hade varit lika tvärsäker om jag inte hade läst detta..!

 7. ”Hon är i rätt läge karriärmässigt och i livet” 30 år?!? Numera verkar alla öve 35 vara helt körda för tunga mediejobb…

 8. Tjae, det är nog mer en fråga om person i det här fallet. Karin har rätt skolning och erfarenheter, sedan om rätt läge öppnar sig när man är 28 eller när man är 45 ska ju spela mindre roll!

 9. Livserfarenhet. Sånt spelar roll. De flesta riktigt bra skribenterna är över 40. Har varit med ett tag, sett saker och ting komma och gå. Sånt kan man inte läsa sig till.

 10. Det är sant, viss typ av kunskap tror jag också att man bara kan förvärva med tid som redskap. Men det i sig måste inte diskvalificera en trettioåring som Karin Olsson, som har alla upptänkliga kvaliteter för det här uppdraget såvitt jag kan bedöma. Hon är ett framtida chefredaktörsämne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *