Därför ska du hjälpa Martin och Johan

Redan nu börjar jag formulera ett nyårslöfte för mig själv: Jag ska försöka att alltid bråka om grejer som i någon mening är viktiga. I fallet med mina kolleger i Etiopien är det bara svårt att mucka – jag har inga ingångar till en skojarregim och dess Kalle Anka-domstolar.

Tills vidare vill jag bara uppmana er alla som läser här att skänka en hundring till insamlingen som ska täcka Martin Schibbyes och Johan Perssons advokatkostnader.

Och varför ska ni göra det? Ska de inte skylla sig själva som gav sig ut på ett farligt uppdrag i strid med Etiopiens inreselagar?

Nej, det ska de inte. Det låter ibland lite provocerande högdraget, särskilt eftersom det kommer från en yrkeskår vars heder ofta på goda grunder ifrågasätts – men bra seriös journalistik är helt avgörande för den demokratiska utvecklingen. Utan journalistik vet vi ingenting om Carema Care eller om afrikanska folkmord eller ekonomiska skandaler i vårt politiska toppskikt.

Man måste inte gilla all journalistik. Men den som ogillar skvaller och löpsedlar får då på sitt ansvar att göra en bedömning:

Stöd inte skvallerpress om ni inte gillar skvallerpress.

Men stöd två frilansande journalister som med små utsikter till egen ekonomisk vinning och enorm personlig risk försöker berätta svåra, sanna och relevanta berättelser om vår tids stora konflikter.

De behöver alltså din hundralapp. Men vad mera är: du som medborgare behöver också att du ger dem din hundralapp. Du betalar i praktiken till dig själv.

0 svar på “Därför ska du hjälpa Martin och Johan

  1. Andreas, jag tror du har alldeles rätt i att det är oss alla, som medborgare i en demokrati, det här handlar om.
    Delar länken vidare och bidrar givetvis till insamlingen.
    God jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *