Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

Digitala revolutionen, onsdag

I förra veckan skrev jag en text om nätmobbens särdrag. Efterreaktionerna var fina, och ofta, från läsare då, av ”ett ord i rättan tid”-typ.

Efter min text i fredags Twitter-pratade jag lite med @EsterAnais. I bara några få ord sammanfattade hon vad jag ibland – men inte alltid – känner: Nämligen detta och detta. Ultrakort. Klicka och läs.

Men för att balansera det lite: Läs, om ni inte redan har gjort det, Kjell Häglunds krönika på Journalisten.se, som man kanske kan säga handlar om motsatsen: det bästa med den anonyma kommentaren, eller rättare sagt det bästa med en tänkande och skrivande person som föredrar att verka utan egen plattform. Kjell kallar dem ”superkommentatorer”, och nämner särskilt en, som om jag inte missminner mig också har varit på besök här (och som förekommer i kommentarfältet till den här vidaregången på min text, lustigt nog.) Jag har mina egna superkommentatorer här, vissa sporadiskt återkommande, andra nästan varje dag, på både nya och gamla inlägg: Jack, Tor, anna, Marcus Almgren, Gunilla, Magnus, Maria… personer som jag i vissa fall vet vilka de är, i andra fall inte. Men som bidrar till att göra samtalet här roligt. Ju mindre sajt, desto mer sakspecifikt ämne, desto högre klass på kommentarerna. Så tror jag att man kan säga generellt. Därav också min kritik av dagspressens kommentarfält i den ovan länkade artikeln.

***

Just i dag ska jag träffa människor samlade av och hos Tidningsutgivarna. Det vill säga en mer pappersvänlig och internetmisstänksam grupp än till exempel ni som läser här är.

Och då gör jag som vanligt: Invänder. Hos papperskramare ska man sjunga nätets lov. Hos de nätfrälsta ska man vara som ett skoskav om nätets utmaningar och olösta problem. Jag säger det eftersom jag kände mig lite träffad av (eller kanske till och med kan tro att det är jag personligen som åsyftas i) inledningen Mikael Zackrissons mycket läsvärda och för alla papperskramare obligatoriska text på Same Same But Different i går: Så ser internet ut. Så stora är möjligheterna. Så bra är det – om man letar på rätt ställe.

Men kom alltid ihåg en sak bara: Det finns inget att ”fatta”. Den som gör en sådan indelning tillåter bara två slutsatser ur varje resonemang. Det är otillräckligt. Sök skavet! Och skav där!

***

Och i anslutning till det: Man kan inte veta vad Twitter är bra för med mindre än att man faktiskt testar lite. Men om man vill få en riktigt bra förklaring utan att testa? Då ska man läsa Jan Gradvall här.

14 Kommentarer

 1. Marcus Almgren den 14 april, 2010 kl 09:30

  Efter att ha läst Hägglunds text om Steelneck har jag bestämt mig för att börja kalla mig själv Pussycat eller Rock Hard Awesome eller nåt sånt. 2. Andreas Ekström den 14 april, 2010 kl 09:45

  Ja… det är ett lite löjligt nick egentligen. Hårdrock från 1982 liksom. (Som om jag skulle ha något emot hårdrock från 1982!) Men man måste ju hitta på något som är möjligt att skilja från andra kanske… 3. […] This post was mentioned on Twitter by Sofia Mirjamsdotter, Malin Fredriksson. Malin Fredriksson said: RT @mymlan: Varför jag har så stor respekt för @andreasekstrom http://bit.ly/bi4u1c […] 4. Kjell Häglund den 14 april, 2010 kl 11:54

  Steelneck kanske råkar vara en rak översättning av hans efternamn. 5. Katarina den 14 april, 2010 kl 01:46

  Bra artikel om nätmobben, jag bloggade själv om den i förra veckan – det var vi nog många som gjorde. Det kusliga med allt, är just detta att allt kan googlas om 50 år. Det kan göra nästan vem som helst paranoid.

  Bra länk, Gradvalls, om Twitter. Jag är sugen, men tänker samma, det att jag redan har nog med distraktioner. Men kanske ändå?

  Jag liknar Facebook, lite som ett fikarum. ”jaha, Lisa har varit ut med hunden”. För oss ensamarbetare är det en slags social kontakt. Men även en viktig kontakt med ex släktingar. 6. Andreas Ekström den 14 april, 2010 kl 02:07

  Kjell: Ja! Så klart! Det slog mig inte ens… 7. Andreas Ekström den 14 april, 2010 kl 02:07

  Katarina: Det är värt att pröva. Ge det en månad. 8. Marcus Almgren den 14 april, 2010 kl 02:26

  Om han heter Stålnacke så är han/hon polis. Inga normala människor heter Stålnacke. 9. Andreas Ekström den 14 april, 2010 kl 02:34

  Jag känner minst en person som simultant är polis och normal. 10. Magnus den 14 april, 2010 kl 02:34

  Man frågar sig förstås hur queerbloggen Leather Wolf and the Killer Queens skulle se ut? Ännu litet mera hård/glamrockinspiration. 11. Magnus den 14 april, 2010 kl 02:48

  Marcus: Nix, det fanns (finns?) en journalist som hette Maria Stålnacke. Jobbade på Radio Malmöhus bl a, sen gick hon nog vidare inom SR. En polares pappa som var läkare på St Lars blev en gång intervjuad av henne i lokalradion, en verklig skjutjärnsintervju, som han fann mycket trubbig och irriterande. 12. Marcus Almgren den 14 april, 2010 kl 05:30

  Aha! Nu är ju jag varken polis eller normal, men efter Magnus vallning vågar jag drista mig till att säga att om inte denna Maria är Steelneck så ska jag äta upp min farfars gamla hatt. Och han fiskade lax ibland, så det är en fet jävla Stetson vi snackar. 13. marcusalmgren den 15 april, 2010 kl 07:39

  Förresten, jag tror det är svårt eller omöjligt att förena normalitet med vetskapen om att man ostraffat och hyfsat godtyckligt kan banka upp, bura in eller ha ihjäl folk. Det gäller att inte vara på fel plats vid fel tid när de blåklädda vampyrerna går på jakt.

  Om inte annat måste det anses som ett lagom stort misslyckande när fina mönstermedborgare som jag har typ negativt förtroende för polisen. 14. Om kaniner och anonymitet | Jenny Maria den 18 april, 2010 kl 06:04

  […] natt läste jag ikapp bloggar efter att trevliga gäster hade gått hem. På Monsieur Ekströms blogg stod det här angående bland annat anonymitet och nätmobb vilket han även skrev om i en krönika i […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.