Din Tai Fung

Jo: jag är i London. Älskade Hedone har stängt, jag har inte kommit över det, men det finns en viss tröst. Din Tai Fung är en taiwanesisk dim sum-kedja, enkelt uttryckt, som har lyckats få en stjärna i Guide Michelin. De finns i Australien och Asien och på några ställen i USA – men nu också för första gången i Europa. Så i går letade jag mig fram till Henrietta Street vid Covent Garden, fick genast ett bord i den mysigt stökiga matsalen, kryssade i vad jag önskade och maten kom, tallrik efter tallrik. Servitrisen dubbelkollade: du vill verkligen ha allt detta?

Ja? Ser jag ut som en mes?

Om jag inte hade så mycket annat jag måste hinna äta innan jag åker hem i kväll skulle jag slinka in för en eftermiddagsfika av något slag.

Gröna bönor med lätt fermenterat bacon och räkor. Detta är den ena ytterligheten av genialiteten på Din Tai Fung: den självklara enkelheten.
Fläskrulader med gurka och vårlök, sesamfrön och en hoisin-liknande sås. En intensiv kall förrätt som man drömmer om efteråt.
Här har vi en av mina favoriter: milt mjuka dumplingar i chiliolja.
Man måste ju pröva en chili crab-dumpling! Kraftig skaldjurssmak, umami upp över öronen.
Jag tycker egentligen att sådana här enkla knyten – i det här fallet med räkpasta i – är halvkul. Men de hör till. Jag nöjde mig med en.
Ett slags ”huvudrätt”, kan man kanske säga, även om Din Tai Fung inte riktigt tänker i sådana termer. Stekt ris och fläskkotlett. Inte konstigare än så. Raka, milda smaker. Bara så otroligt vällagat.
Och så har vi miraklet, allra sist: soppdumplingarna. De gör makalösa buljonger, i det här fallet på kyckling, och gelatiniserar dem sedan. Så bygger de perfekta knyten runt gelén, och ångkokar – varpå gelén blir till soppa igen. Ni förstår ju själva sensationen att äta en sådan här, värmen, saltet, plötsligheten. Det enda man inte kan besöka Din Tai Fung utan att beställa, så enkelt är det.

2 svar på “Din Tai Fung

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *