Filter och Sydsvenskan

Nya Filter är bra, men framför allt: Den är bra för att vara helt nyfödd. Alla tidningar behöver några nummer på sig att hitta helt rätt – men här är mycket rätt redan från början. Tajmingproblemen blir uppenbara med till exempel reportaget om Michelin-stjärnorna, där man för berättelsens skull saknar besked om hur det faktiskt gick och krögaren Håkan Thörnströms egna kommentarer, men med den periodiciteten får man ju stå ut med det.

Det finns också en del texter som inte lever upp till redaktionens extremt anspråksfulla kvalitetskrav. Som de har pratat förväntar man sig inget mindre än superklass.

Annonsvolymen ser lovande ut och prenumeranttillströmningen lär vara god, men lösnummerpriset borde nog vara 49 snarare än 69 kronor. Hur som helst: Redaktionen lär själv kunna analysera vad som kan och bör bli bättre, och jag ser mycket fram emot nästa nummer.

***

I fredags kom nomineringarna till Guldspaden, Föreningen grävande journalisters pris. Sydsvenskan dominerar verkligen sin klass, och utöver våra två nomineringar har vi tidigare medarbetare nominerade i ytterligare två klasser. Så hör nu här en gång för alla, ni som tror att tråktrygga DN eller sanslöst hajpade Svenskan gör landets bästa dagstidning:

Ni har fel. Det är vi som gör den. Det är inte mer med det.