Fotbolls-vm, en variant

Om man vill ha ett vinnande lag i VM får man be Lars Lagerbäck om råd. Vill man få till journalistisk diskussion i Sverige med en journalistisk debattelva av världsklass behöver man bara fråga mig. Här är min trupp till VM.

MÅLVAKT: Jan Wifstrand. Utgivarnas utgivare. Bra med både huvud och fötter, deltar gärna i spelet offensivt. Släpper aldrig nånsin en boll han inte ska släppa. Totalt orädd i luften, vilket ju är bra med tanke på att han flygpendlar.

VÄNSTERBACK: Göran Greider. Tungfotad, men konsekvent i sitt markeringsspel.

MITTBACK: MarieLouise Samuelsson. Flest tecknade bylines i Sverige! När man bygger sitt kolumnistlag börjar man med henne. Givetvis ber man henne ta kaptensbindeln.

MITTBACK: Kenth Andréasson. I sin roll som gudfader på GP sätter han själv hela dagordningen för GP:s publicistiska hållning. En sådan doldis kan bara jämföras med Teddy Lucic. Och alla vet ju vad som händer om Teddy blir skadad: Det går åt helvete.

HÖGERBACK: Linda Skugge. Med åren har hon blivit skickligare i försvaret, och slår inte bara i från sig. Ibland väl defensiv, men kommer ständigt med helt oväntade och irrationella uppspel.

VÄNSTERYTTER: Andreas Malm. Springer offside då och då. Håller vänsterkanten så hårt att han riskerar att helt komma utanför det verkliga spelet. Kan kanske till och med hamna på bänken.

MITTEN: Per Svensson. Absolut inget är honom främmande, på gott och ont. En Håkan Mild-typ. Men borde kanske ta lite fler frisparkar?

MITTEN: Isobel Hadley-Kamptz. Bred repertoar, alltid redo att både jobba hem och söka öppningar framåt. Generös med passningar.

HÖGERYTTER: Peter Wolodarski. Snabb, smart och med massor av varianter på inlägg. Dessutom tunga meriter från tiden i knattelaget i Barnjournalen.

ANFALLARE: Lena Sundström. Skjuter alltid även ur svåra vinklar. Skotten går in överraskande ofta. Fintar genom att verka lite loj i förstaläget, vilket hon i själva verket aldrig är.

ANFALLARE: Kjell Häglund. Kolumnistlandslagets svar på Henrik Larsson eller Alan Shearer. Har varit med länge, men är alltid i form och gör alltid sitt jobb. Spelar på den nivå som motståndet kräver.

AVBYTARE: Olle Lidbom som gör Vassa Eggen. Extremt ettrig på träning, och ser onekligen ut att ha potential för större matcher.

AVBYTARE: Margret Atladottir. Med för att se och lära. I nästa VM är hon given i startelvan.

AVBYTARE: Jonas Karlsson från SVT. Man måste ha en Erlingmark, som inte bråkar om han blir petad, men som kan grundmekanismerna om någon annan blir skadad.

Någon out there som matchar ett motståndarlag?

***

UPPDATERING: En kompis hör av sig med synpunkter på att han inte är med på listan. Han säger att han känner sig ”som Östlund när han kollade mobilsvaret”. En annan har en del synpunkter på den generella uttagningen, dock utan att kräva någon plats för egen del. Men jag är ju en generös kille och utnämner därför…

FÖRSTE BOLLKALLE: Björn af Kleen.