Från Telias övervakningsavdelning

Egentligen är jag så fruktansvärt less på upphovsrättsfrågan just nu, men… ja, här är ännu en text, en krönika i tidningen Journalisten, som är ett ”call to arms” riktat till mina mest kunniga och namnkunniga kolleger. (Och precis som utlovat finns texten också här, i min egen webbpublikation Ku Klux Klans Allehanda. Tack till Håkan, som hittade på tidningens namn i kommentarerna till det här gamla blogginlägget…)

I själva sakfrågan börjar jag bli mer och mer övertygad om att något slags lösning finns under den vaga rubriken ”finansiering via bredbandet”. Min kompis den norske svensken i Trondheim skriver apropå detta i ett mejl:

”En schablonskatt, menar du? Som ska fördelas hurdå? Och alternativet, skulle det vara att man betalar för det man konsumerar? Hur då?

Käre Telia-kund,

Enligt vår analys av den bit-sekvens du mottagit under månaden har du laddat ner följande upphovsrättsskyddade material:

(1) Enter Sandman (mp3)
(2) Photoshop v8.3 (tysk version)
(3) Grand Theft Auto 3 (XBox)
(4) Altova XMLSpy 2008

Vi bedömer att the Black Album hade kostat 149 kronor att köpa, och eftersom den totala albumlängden är 61 minuter och 28 sekunder varav Enter Sandman utgör 8,9% så faktureras du härmed kr 13,29 för denna nedladdning. Vi saknar tyvärr prisuppgifter på denna version av Photoshop på tyska. Denna nedladdning vidarebefordras därför till Adobes försäljningsavdelning i Tyskland för vidare uppföljning. Vidare har vi glädjen att meddela att Siba för närvarande har kampanj på Grand Theft Auto 3 till XBox, och eftersom vi alltid utgår från det lägsta butikspriset vi finner så blir kostnaden för denna nedladdning endast kr 399. Sistnämnda nedladdning behöver du endast betala om du väljer att använda programmet längre än de 30 dagar du har gratis. Vi bifogar en tilläggsfaktura på $180 som efter valutaomräkning på gällande datum måste betalas omgående om du väljer att fortsätta använda programmet efter dessa 30 dagar.

Telia Kundtjänst, Övervakningsavdelningen”

Ja, nej, det duger ju inte. Här behövs nya och bättre svar.