Gör som jag

Spotify

Du kan motivera det hur du vill, jag testar för egen del med en blandad drink: Dels vill jag stödja människor som försöker göra något åt läget. Dels vill jag ha själva tjänsten, som trots initiala brister hela tiden blir bättre.

Spotify försöker ta hänsyn till alla som hänsyn bör tagas till, inte bara sig själva. Jag skulle bara önska att upphovsmännen fick mer pengar från Spotify än vad de får.

(Här lite mer om Spotifyekonomin.)

0 svar på “Gör som jag

 1. Välkommen in i premiumklubben!

  Spotify befinner sig i en klurig situation. Eftersom de i nuläget betalar en liten avgift varje gång någon spelar en låt kan de inte tillåta sig att bli för stora för snabbt. Flera streamingtjänster i USA brottas med stora ekonomiska problem på grund av dessa avgifter (som innebär högre kostnader jämfört med vanlig radio). Det är svårt att bli en lönsam tjänst med enbart reklam.

  I nuläget tjänar de stora skivbolagen en hel del pengar på en tjänst som de själva inte varit med att skapa. Och den största vinsten ligger givetvis i en minskad illegal nedladdning av musik.

  I mitt tycke skulle en god gest mot såväl Spotify som dess användare vara att halvera streamingavgifterna. Syftet med det skulle vara att snabbare få Spotify att gå med vinst, vilket i sin tur skulle leda till större intäkter för artister och bolag (de får en andel av vinsten, men då vinsten idag är noll blir det inga extrapengar). Alltså, minskade intäkter i ett första skede, men också möjligheten att tidigare nå högre ersättningsnivåer.

  Nu är dock en sådan gest blott en utopi. Istället får Spotify förlita sig på att fler skaffar premium. Och där tror jag att bättre ljudkvalitet och de kommande mobilversionerna kan vara tungan på vågen som möjliggör en vidare europeisk expansion och på sikt även USA-lansering.

 2. Oj Andreas, är det här del av ”Xanax For Fun, Use What I have”-spammerkampanjen eller är det på riktigt?

  🙂 Pia

  PS. Gillade din artikel om teknokratin. Skarpt! Du rockar du min bloggvärld ibland…med eller utan dina Xanax feeds. Man får vara tacksam för det lilla; det är i alla fall inte Viagarareklam. DS.

 3. Joe: Exakt, och det intressanta med Spotify är att det är en tjänst som kräver det som upphovsrätten kräver: En viss lojalitet hos väldigt många för att det ska fungera. Vi får se om det bär.

  Pia: Jag har inte fått tag på min webbkille än, så tills vidare är det spam i RSS-flödet… Sorry!

 4. Jag kunde inte hålla med mer. Spotify är fantastiskt och jag blir lite ledsen när folk klagar på att de inte får mobilversionen gratis. Jag tycker man får oerhört mycket för pengarna.

  Jag har aldrig ens provat gratisvarianten av Spotify utan tecknade mig för Pro-konto samma dag som jag hörde talas om tjänsten.

  Jag har alltid lyssnat jätte-jättemycket på musik och köpt massor av skivor. Jämför jag med nittiotalet har sättet jag lyssnar på musik förändras totalt, men jag tror att jag lägger ungefär lika mycket pengar på musik nu som då. Månadsabonnemang på Spotify och eMusic, ett album på iTunes, 7digital, Klicktrack eller Boomkat då och då och någon fin fysisk CD eller DVD emellanåt. Jag lyssnar alltså lika mycket på musik nu som på 90-talet och jag betalar lika mycket för det, så jag hoppas att artisterna inte går back på mig. Hur det går för skivindustrin är väldigt ointressant.

 5. Jag blir väl tvungen att teckna premium om iPhone App Store godkänner Spotify. Men det är ytterst motvilligt. Man vill ogärna stödja en tjänst som tvingas bry sig mer om idiotiska skivbolag än om sina kunder. I dag plockade de plötsligt bara bort alla Bob Dylan från utbudet.

 6. Ja, det är ohyggligt tråkigt att de gamla stora skivbolagen fortfarande har sådan makt och inte förstår att serva sina kunder bättre. Dylans skivor är nu borta från de flesta lagliga streaming-sajterna. Det enda sättet att bryta deras makt är väl att göra fler andra spelare större och viktigare?

  iTunes store är tillräckligt stort och mäktigt för att kunna stå emot skivbolagen. Jag gissar till exempel att de spelade en stor roll i att världen nu slipper kopieringsskyddad musik. Men det vore nog bra om det fanns flera större motvikter till den gamla skivindustrin. Jag tycker att spotify visar att de har bra idéer och vill lyssnarens bästa. Jag betalar dem för det och hoppas att de en dag kan väga tungt nog att tala Dylans bolag till rätta.

 7. Stöd ofri mjukvara för Windows, det behövs verkligen. Ett centralt arkiv med en aktör som bestämmer vad som ska få finnas är en jättebra idé, det märks inte minst efter succén med iphone. Ditt bidrag på 100 SEK är värdefullt efter det senaste kapitaltillskottet på bara 100 MSEK. Nu kommer de alldeles säkert utvecklas åt ett konsumentvänligt håll.

 8. * Jag använder Mac.

  * Användarkraven kommer att styra innehållet.

  * Mitt bidrag var tio gånger så stort – jag köpte en årsprenumeration…

  * Om de INTE utvecklas konsumentvänligt kommer de att gå under. Det är mycket enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *