GP och Stampen

Förra året skrev jag en rätt hårt saltad krönika med enligt min mening befogad kritik av Göteborgs-Posten. Jag läser tidningen rätt ofta, och jag var inte riktigt nöjd. Och GP är ju inte vilken tidning som helst. Den är näst störst i Sverige bland morgontidningarna, och dess hälsoläge är, för att citera en synnerligen mediekunnig person som jag korresponderade med efter krönikans införande, ”en angelägenget för hela landet”.

Kanske inbillar jag mig, men jag tycker att den har blivit bättre den senaste tiden. Det syns i små detaljer, man kan som läsare hitta en ny energi på något sätt.

Men så var jag hemma i Fjärås härom dagen och läste pappersutgåvan i godan ro. Plötsligt ramlade en bilaga ur tidningen. Aveny.se hette den, och jag blev helt häpen: är det så att GP har tagit tag i sin slaktade helg- och utgångsbevakning och satsat på att göra en egen rygg av legendariska Aveny igen!?

Nej. Nej nej nej. Självklart inte. Detta var i stället en trist konsumtionsorienterad amatördoftande tidning, vars redaktionella koppling till GP tycks vara noll.

Varumärkesvanvård vore ett alldeles för snällt ord. Varumärkesmisshandel, hur låter det?

***

Å andra sidan är det förstås ingenting mot vad den numera närmast skurkaktiga ledningen för denna tidningskoncern ägnar sig åt. Utdelning till ägarfamiljen senast: 48 miljoner kronor. Detta samtidigt som anställda i koncernen förlorar jobben.

Särskilt obehagligt blir det när man tittar närmare på Stampenkoncernens avgångne verkställande direktör Tomas Brunegårds villkor, vilket tidningen Resumé förtjänstfullt har gjort. Genom ett intriktat småfixande – givetvis lagligt – fick Brunegård med sig femton extramiljoner när han slutade. Av en händelse lika mycket pengar som Stampen beordrade dotterbolaget Hallands Nyheter att spara in.

Som sagt i annat sammanhang: Jag har inget emot kapitalism. Det är svineri jag inte gillar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *