Grovt förtal?

Under en tid har förberedelserna inför ett eventuellt möte i rätten mellan den så kallade 35-åringen, som greps som misstänkt för mordet på Anna Lindh, och Sydsvenskans förre utgivare Hans Månson pågått. 35-åringen menar att utgivaren är skyldig till grovt förtal, och inlämnade för två år sedan en stämning med hjälp av sitt juridiska ombud Gunnar Falk. Detta har Sydsvenskan tidigare rapporterat om. Vi är ett antal reportrar som deltog i rapporteringen om 35-åringen, och vi måste alla således rimligen vara beredda på att vittna i det eventuella målet.

Själv skrev jag en enda artikel – om 35-åringens liv i Lund. Utan större svårighet kunde jag visa att hans tid som student i Lund var en bluff. Han var aldrig ens inskriven vid Lunds universitet. I artikeln får också 35-åringens tidigare hyresvärd uttala sig, och han berättar bland annat om att 35-åringen ska ha stulit ett föremål ur den lägenhet han hyrde.

Frågan är nu om den artikeln, och de andra artiklarna, utgör grovt förtal eller inte. Till saken hör att Sydsvenskan aldrig namngav 35-åringen.

Jag har oerhört svårt att se att 35-åringen faktiskt skulle vilja möta tidningens representanter inför rätten. Vad han är ute efter är rimligen en deal, att vi och andra tidningar skulle vilja ”köpa oss fria” i någon form av förlikning. Jag är glad att vi inte går den vägen, och det ska bli spännande att följa processen, oavsett vilken vändning den tar. Räkna med en del rapportering i fallet framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *