Hårda paket

* Läs Orhan Pamuk, om du inte gjort det. Inte alla Nobelpristagare lär vara fullt så tillgängliga, levande och relevanta i samtiden.

* Har testat en samling noveller av Alice Munro, ”Runaway”. De var fångande som inte mycket annat jag läst – men allra bäst är förordet av Jonathan Franzen. Det är stor litteratur!

Båda dessa är bra julklappar till rätt person, förstås – men mitt bästa tips i julklappsväg är något från Max Ström förlag. Max Ström ger alltid ut överdådigt snygga böcker, klockrena kaffebordsvolymer, av precis den typ som få människor unnar sig själva. Ett aktuellt exempel heter ”En god jul”, och presenterar ett hundratal fina recept som varsamt förnyar jultraditionerna – precis på det sätt som min faster gör när hon tar hand om oss alla, lätt tjugo personer, på sin gård under juldagarna. (Mitt jobb är att köpa osten, för övrigt. Jag brukar planera i veckor. I år känns det ovanligt öppet – men jag blir lynchad om jag kommer utan en Manchego den här gången, den älskades förra året av dem som inte tidigare hade ätit den. Stilton kan man inte frångå heller. Men sedan får vi se!)