Hövding detroniserad

Sedan en tid tillbaka har jag haft en rolig punkt på min att göra-lista. ”Hövding”, har det stått. Det skulle utläsas: Köp en sån där ofattbart cool airbag-cykelhjälm som man kan se här.

Man bär den alltså som en krage. När man faller känner elektroniken i kragen av det, och ut flyger en för huvudet heltäckande airbag. Galet, men det funkar.

I dag gick jag till den cykelhandlare i Lund som har den, för att testa. Den kostar visserligen 4 000 kronor, men jag tycker att det är så roligt att den är utvecklad av två unga entreprenörer härifrån att jag faktiskt tänkte slå till. Dessutom har jag inget hår. Jag skulle älska att kunna ha mössa i stället för vanlig hjälm på vintern.

Så till de dåliga nyheterna:

Det visade sig på ungefär fem sekunder att Hövding med absolut självklarhet kommer att bli en flopp. De som har satsat riskkapital i denna produkt kan med all säkerhet se i månen efter sina pengar.

Och varför det då?

För att den är helt chockerande obekväm.

Att bära en ”Hövding” är som att ha ett mellanting mellan strypkoppel och stödkrage på sig. Den är stel. Den är tung. Vikten ligger i allt väsentligt på nackkotan. Huvudets rörlighet blir något begränsad. Materialet är syntetiskt och andas inte; jag hann känna svetten runt halsen komma krypande på en halv minut. Den är dessutom pillig att fästa, med en dragkedja som kryper upp och nafsar i halsskinnet, och en aktiveringssäkring som man får famla efter.

Mycket uppsnack, fantastisk teknik, föredömligt PR-arbete – för en produkt som är tio gånger mer störande än en vanlig hjälm. Hittills har det sålts katastrofalt få, bara 600 stycken på mer än ett halvår sedan lansering enligt senaste publicerade uppgifterna.

En stor mängd fick återkallas på grund av ett tekniskt fel.

0 svar på “Hövding detroniserad

 1. Dessutom är den ju ful, vilket är rätt misslyckat, eftersom försäljningsargumentet väl åtminstone delvis skulle vara att det är så fult med vanliga cykelhjälmar.

 2. Vill bara säga att syntetmaterial faktiskt andas. Det är en myt att de inte göra. Syntetmaterial är mycket bättre på att andans än exempelvis bomull.
  Alla material som finns i idrottskläder är syntetmaterial och du känner dom under begreppet funktionsmaterial.
  (ex polyester, nylon, lycra osv.) De kan dock kännas väldigt klibbiga om svetten inte får en chans att cirkulera på grund av andra material på andra sidan.

  Tyvärr tror jag du har rätt angående ”Hövding”. Dyr, otymplig och i mina ögon något fel i tiden gör att den floppar. Hela idéen är dock genial men för att lyckas rejält måste den vara lika bekväm och smidig som en hjälm.
  Ingen aning hur deras produktutveckling sett ut men komfort och smidighet är ett absolut krav. Ful eller inte kan alltid diskuteras.

 3. Jag gillar min hjälm. Jag har ju inte heller något hår, men jag använder en sån där ”buff” (?), typ som en tight, fodrad bandana. Svinbra, värmer huvudet och täcket öronen. Finns överallt i Norge. Ska jag skicka en?

 4. Haha. ”[…] det är så fult med vanliga cykelhjälmar”. Hahaha. Det där är så kul alltså. Är det fult med hjälm? Tycker folk det? Jag menar inte att vara fräck, men jag levde bara inte i tron att någon resonerade så nu.

 5. Det finns ju grader i helvetet. Jag har en skatehjälm som jag har TEJPAT IGEN LUFTHÅLEN PÅ eftersom jag inte vill ha koncentrat av kall vind direkt på skallen när jag hojar.

  Det är inte jättesnyggt.

 6. Jag fattar inte, Marcus. Tycker du att det är konstigt att resonera i termer av fult och snyggt när det gäller säkerhetsutrustning eller vadå? Jag tycker det är fult med hjälm. Jag har förstås hjälm ändå.

 7. Det är lugnt, Helena, jag fattar. Det är bara det att jag inte tycker hjälmar är fula. Faktum är att jag tycker ohjälmar (dvs. avsaknaderna av hjälm) är fula, ungefär så som det ser ut när man röker, om du hajar. Jag tror vi är ganska överens, egentligen.

 8. jag känner mig skyldig eftersom jag har skrivit om den där hjälmen och där igenom också skrivit upp den.

  instruktionerna som jag fick med mig när jag kommenderades ut på uppdraget var…
  1. hjälmen är designad av två unga kvinnor
  2. detta är ”något positivt” som händer i malmö
  3. hjälmen har uppmärksammats internationellt

  feelgoodkänslan (nr2) var den huvud-sakliga (jötteborrrg!!!) vinkeln. av någon anledning verkar alla nya produkter ha en aura av feelgood kring sig. jag styrde bort från kvinnor kan-grejen eftersom jag inte ville framstå som malou intill deras sahara hotnights (nr1) och koncentrerade mig istället på att fråga om den internationella uppmärksamheten (nr3).

  uppståndelsen kring det här företaget anser jag inte har någon grund i verkligheten. det här är en ”wtf” som gör sig bra i bild och därför fått valsa runt flera varv för mycket i media.

 9. Ja du. Här var det VM i kvalificerat skitsnack.

  Vilken seriös recension börjar med ”Det visade sig på ungefär fem sekunder att Hövding med absolut självklarhet kommer att bli en flopp”. Wow. Inte illa. Kan jag låna din kristallkula? Fick du den med ett paket flingor eller?

  Det är övertydligt att du inte gillar produkten och du kliver (inte vidare elokvent heller) över dig själv för att bevisa exakt hur mycket.

  Haters gonna hate, heter det på nätet (det borde du ju ha lite koll på, Mr. Hundra Föreläsningar om Året) och det är ju tråkigt att du sällar dig till den skaran.

  Personligen har jag utvärderat min Hövding i nästan ett år och jag är lika nöjd som du är missnöjd. Chockerande nöjd, kanske man kan säga för att parafrasera dig.

  Min hjälm var dessutom en av dem som återkallades. Det sköttes oerhört snyggt av Hövding från början till slut. När den kom tillbaka, på utsatt tid, så var den dessutom omsydd och ännu mer bekväm vid blixtlåset.

  Om du tycker att tyngden är att problem så kanske det är på tiden att bygga upp nackmusklerna en aning. Man känner att den är där, visst, men en vuxen man bör klara av att ha 700 gram på axlarna. En integralkruka väger över 1100 gram som standard. Var är problemet?

  Om din rörlighet var begränsad så valde du förmodligen fel storlek av hjälmen. Jag rör mig obehindrat i min mediumvariant. Man kan även ta av yttertyget om man vill få ner krimskramset en aning.

  Sorry, Mr Ekström, men det här var så patetiskt dåligt och missunnsamt skrivet att du faktiskt bör fundera på att ta bort det eller åtminstone skriva om – med i alla fall en droppe seriositet.

 10. Det finns inga skäl att bemöta enskildheter eller oförskämdheter i ditt inlägg – eller att säga något särskilt om hur olika två personer kan uppleva en produkt, det är ju vanligt – men däremot behövs en liten reflektion:

  Enligt min erfarenhet hör ”vanliga läsare” nästan aldrig av sig till en tidning och säger ”men Svenskan och DN och GP och HBL och SR och HD har ju recenserat den här boken, varför har inte Sydsvenskan då gjort det?”

  Den som frågar sådant har specialkoll, den typen av koll som bara nära vänner, anhöriga eller personer med personliga ekonomiska intressen i ett projekt har.

  Att du som helt vanlig hjälmköpare skulle engagera dig så till den milda grad i att en person tycker annorlunda än du om hjälmen… Nej, det verkar bara för konstigt.

  Så jag undrar alltså – särskilt eftersom du är så harmsen – vilken av de tre kategorierna du tillhör. Vän? Anhörig? Investerare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *