Andreas Ekström

Intro

Andreas liten

Hittills

5C04C647-5B3C-4954-BFF6-C52AE35A335D

Föreläsningar

Böcker

Länkar

Om upphovsrätt

English

Som officiant

I dagens Journalisten…

…finns en krönika jag har skrivit. I korthet går den ut på att jag tycker att det vore spännande att veta mer om vem Sveriges bloggspindel på nätet, Johan Larsson, är.

Han har åstadkommit något suveränt bra. Men vem är han? Tjänar han pengar? Tänker han sälja? Kan han tänka sig att sälja uppgifter ur sina databaser till typ Observer? Hur har han lärt sig allt han kan? Varför håller han på? Vad tror han om framtida trender och utveckling i bloggosfären? Och är han verkligen helt ensam om att ha byggt detta?

Jag räknar med en del diskussioner i bloggosfären i dag. Kanske berättar Johan Larsson mer om sig själv genom sin egen blogg?

UPPDATERING: Nu svarar han! Kul och intressant. Johan känner sig kanske lite trängd av att jag är nyfiken på vem han är. Det behöver han inte göra. Saken är ju den att jag inte bryr mig det minsta om honom som privatperson, det är inte alls det texten handlar om – jag är i stället nyfiken på just det jag har skrivit i krönikan och här ovan: hur han i ”professionell” mening ser på sina bloggtjänster. Han har gjort något bra och unikt – det är helt rimligt att Johan Larsson blir en auktoritet, och därför får många frågor om sitt specialområde.

Inte minst därför håller jag tummarna för att Johan väljer att återkomma och svara till exempel på frågorna här ovan, som ju faktiskt ännu inte är besvarade.

UPPDATERING 2: Efter ett litet svep i bloggosfären ser jag massor med intressanta kommentarer. Många är nyfikna, precis som jag. Andra – som till exempel webbexperten Fredrik Wackå – tolkar krönikan lite tokigt, eller så har han bara läst den spetsiga rubriken.

Tror någon verkligen på allvar att jag efterfrågar detaljer om Johan Larsson som privatperson?

Självklart inte. Jag tror det gäller att läsa krönikan noga: Johan Larssons betydelse och fina prestation gör att många blir nyfikna på hans arbete och drivkrafter. (Inte på hans skostorlek eller musiksmak.) Det är fullständigt journalistiskt rimligt att söka svar på de frågor jag har ställt här ovan.

Men: Det är också fullt rimligt om Johan Larsson själv inte har lust att medverka till att sådana frågor får svar. Det är det fina i demokratin och pressfriheten: Frågorna får alltid ställas. Svarsgivaren kan alltid, kanske med undantag för folkvalda, låta bli att svara. Men den som låter bli att svara, måste också alltid acceptera att svaren söks på andra sätt om det finns ett allmänintresse i de här svaren.

Johan Larsson har ingen motsvarighet i Sverige, och är i medielandskapet fullständigt unik. Det vore i det närmaste tjänstefel för en passionerat bloggintresserad journalist att INTE skriva om hans arbete.

***

I dag, tror jag förresten, presenteras Olle Stenholms efterträdare som Allmänhetens pressombudsman. PO som institution försvinner om inte rekryteringen av ny PO blir hundraprocentig. Bara en publicist av Olle Stenholms tyngd och odiskutabla omdömessäkerhet kan klara att mota kraven på en förflyttning av mediernas renhållning till tingsrätterna. Jag har tidigare sagt att min kandidat är Kerstin Brunnberg på Sveriges Radio. Vi får se i dag, det ska bli spännande.

5 Kommentarer

  1. […] Jag har sagt det förut och säger det igen, känner sig journalisterna i underläge så skriver de om bloggosfären, då får de i alla fall läsare och reaktioner på sina inlägg även om de använder sig av sin egen tidning, som nu senast Andreas Ekström kulturjournalist på Sydsvenskan gjort. Men även han inser att i bloggen kan man uttrycka sig mycker mer utförligt, så han klämmer även till med ett extra inlägg i sin egen blogg. Det vore ju lite väl plumpigt om man då klagar på bloggosfären, så istället så går han i angrepp mot den som skapat funktioner som håller samman bloggosfären. Nu retar sig tydligen Ekström på att Johan är så hemlig och anonym. […]  2. […] Journalister och bloggare delar tvättstuga och knuffar för blobbar 18 04 2007 Intressant att följa tvättstugesamtalet mellan Andreas Ekström och Knuff-Johan Larsson. Ekström, kulturjournalist (kulturbloggaren eg) på Sydsvenskan, började lappskrivandet med krönika Dags att avslöja hemligaste mediekillen på Journalisten.se. Knuff-Johan kommenterade bloggaren Ekström. Herr Ekström replikerar på sin blogg varav Johan än en gång skriver ny lapp. […]  3. […] I ett uppdaterat inlägg från i tisdags skriver jag något om varför det är viktigt och rimligt att ställa frågor till Johan Larsson – en hållning som alla journalister jag har sett kommentera saken självklart delar. […]  4. deep|edition » Senaste jazzen den 2 maj, 2007 kl 08:55

    […] Ibland rullar det igång diskussioner som behandlar bloggosfären. Nu senast är det Andreas Ekström aka Hemliga Pappan som fallit i en liten märklig fälla, där han använder traditionell medieteori för att förstå nya medier. Han är nyfiken på vem Johan Larsson är, “pappa” till Knuff.se, Nyligen.se, Bloggar.se, Intressant.se m fl. Johan Larsson har ingen motsvarighet i Sverige, och är i medielandskapet fullständigt unik. Det vore i det närmaste tjänstefel för en passionerat bloggintresserad journalist att INTE skriva om hans arbete. […]  5. […] En och annan bloggare går möjligen ändå i spinn över detta. Så var det förra gången jag skrev om Johan Larsson, trots att jag i den efterföljande debatten var pedagogisk på en nivå som borde ha räckt för sexåringar. […]