IDK, my man

Skärmavbild 2013-08-13 kl. 10.33.55

Ni känner kanske Ingemar Dyrlund Kristiansen? Han är fotograf på Sydsvenskan. Han kallas Ingemar D, eller IDK, och har varit pressfotograf i hela sitt liv. Han har en fru och två söner och flera barnbarn. Han brukar sätta upp gamla bilder av oss som jobbar på tidningen i en liten ram vid sitt skrivbord, så att alla som går förbi får sig ett gott skratt eller ett igenkännande leende. Han klagar aldrig, det vet jag som möjligen har gjort hundra jobb med honom. Han är generös med pepp, stöd och beröm.

Han tar dessutom strålande pressbilder, och när han inte gör det går han upp halv fyra på morgonen och sätter sig i ett gömme ute på landet någonstans och förevigar gäspande rävungar eller spanande rådjur eller bråkande vråkar, som på bilden här. (Bilden är brutalt beskuren av mig, eftersom IDK här egentligen poserar med min dotter, och mina barn brukar jag ju låta bli att publicera bilder på.)

Den som vill se Ingemars finaste naturbilder ska passa på att slinka in på galleri Jäger & Jansson på Stora Gråbrödersgatan i Lund. De hänger där nu, och är alla helt makalöst fina. Och Ingemar fortsätter att vara en inspiration och ett föredöme för oss alla som har förmånen att få jobba med honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *