iPhone – en telefon under all kritik

* Den som stänger av knappljudet förväntar sig givetvis att alla knappljud ska försvinna. Själva nummerknapparna blippar dock fortfarande som om det vore 1995. Det enda sättet att få tyst på dem är att ha hela telefonen i tyst läge.

* Telefonen ger ifrån sig ett löjligt ljud för att bekräfta sända sms. Det går inte att stänga av.

* Telefonen ger ifrån sig ett löjligt ljud för att bekräfta att den får ström från sladden. Det går inte att stänga av.

* Grunduppsättningen med appar går inte att ta bort. Ursäkta, vad får er att tro att jag vill ha en aktieapp i mitt standardutbud…?

* Det går inte att spela in samtal.

* Autokorrigeringen i sms-text är ”tvingande”, inte gjord för godkännande.

* iTunes och iPod är två olika system. De borde vara ett och samma.

* När man slår ett nummer delar displayen in siffrorna efter eget gottfinnande. En fyrsiffrig anknytning visas alltså inte som 1234 utan som 123-4.

* Den saknar FM-radio.

* Den klarar nästan ingen multitasking.

* Den har ingen kamerablixt och ingen som helst kamerazoom.

* Väckarklockan kan inte ”bryta igenom” en avstängd telefon. Åtta timmars batteritid åt helvete för den som inte kan ladda, men som ändå behöver väckning.

* Telefonen saknar ”lägeslåsning”. Om man halvligger ner och läser en webbsida kan man vara säker på att den plötsligt bestämmer sig för att visa sig från andra sidan.

* Om man har sitt headset ipluggat försvinner meddelandesignalen.

Alla de här sakerna, alla, utan undantag, är sådant man upptäcker på nylanserade prylar. Sådant man förväntar sig ska vara justerat och fixat inom ett år.

Men min iPhone är helt ny, av senaste modell. Och ändå full av barnsjukdomar.

Hur har Apple gått i land med det här och ändå lyckats framstå som innovatörer?

0 svar på “iPhone – en telefon under all kritik

 1. Att alla de sakerna, alla, utan undantag, skulle vara barnsjukdomar visar bara på att du utgår ifrån att dina egna, högst personliga, behov är likvärdigt med den generell användaren.

  Att spela in samtal är ett önskemål jag hört från många journalister. Men för en vanlig användare helt ointressant och knappast ett fel.

  Att den saknar FM radio är väl knappats något man förväntar sig på en telefon. Många har det men har du en uppfattning om hur många som använder det? Troligtvis inte.

  Multitasking kommer. Men detta handlar mer om användarvänlighet än om teknik. Har du sett hur irriterade Android användare bli efter ett par timmars användande av sin telefon. Telefonerna har fram till nu inte haft processorkraft nog att hantera multitasking på ett bra sätt. Apple har helt enkelt satt användarna främst för att ge dem en bra upplevelse.

  Dina personliga önskemål har inget med barnsjukdomar att göra.

 2. Vissa saker är självklart en fråga om tycke och smak. Tycker du att knappljuden är en sådan sak? Kvittoljuden? Lägeslåsningen? Sifferindelning bara efter amerikansk modell? Väckarklockan? De osuddbara apparna?

  Aldrig. Allt det är exempel på dålig produktutveckling. En dålig produkt – på de punkterna, vill säga.

  Sedan är iPhone en imponerande liten dator på många andra sätt.

 3. tror det är dags att skriva en bok om apple, snacka om att frälsa sina användare. Alla Mac-användare skulle kunna offra en kroppsdel för att övertyga om att deras produkter är så mycket bättre. Sedan kan jag hålla med om att vissa av de saker du efterfrågar kanske inte kan betraktas som standard, medan andra verkligen kan ses som basfunktioner som de flesta andra telefoner klarar av. Jag hävdar fortfarande att en iPOD touch är bättre för den som vill leka och surfa och en mobil till den som vill ringa….

 4. Jag fyller på:
  * iPhone saknar ett enhetligt filsystem. Dvs, du kan inte spara dokument mallan apparna. Dokument i Dropbox är låsta där och kan inte användas i ex QuickOffice. I särklass sämsta egenskapen hos detta OS.
  * Telefonen har en benägenhet att låsa sig ung 10 sek mellan varven. Oftast sker det när du behöver den som bäst. Tro mig, det är inget måndagsex. Jag är inne på min femte iPhone. Med 3GS blev det en aning mer sällan.
  * iTunes måste du använda för att aktivera telefonen. För stora org och bolag är det en grym belastning. Visst ger telefonen i sig mindre support men iTunes genererar desto fler.
  * Batteriet håller på tok för kort tid. Jag laddar min telefon flera gånger per dag. Slå på GPS, kamera och bluetooth så är du snabbt rökt.
  * Som utvecklare blir du kastad 10 år tillbaka i tiden. Programmeringsspråket har anor från dinousauriernas tid utan garbage collection och valfrihet. Att det rasar ut appar är för mig ett under. Under vilka stenar har de hittat den produktiviteten?
  * Ett konto mot en Exchange känns för klent. Som konsult behöver jag tre, fyra sådana kopplingar. Imap och Pop känns ju lagom 2010.
  * Centralt godkännande av Appar måste ju bara vara fel. Det är vi konsumenter som ska avgöra det. Censur och överförmynderi hör 1800-talet till.
  * Appar som installeras är mycket omodernt. Vi vill se webbappar som klarar offline.
  * Safari hör till utkanterna av webbläsare. Ge oss Chrome i iPhone nu!

  Det var några saker. Men missförstå mig rätt nu! Det saknas konkurrens. Android är på god väg men de är ännu inte i närheten av användarvänligheten och stabiliteten i iPhone.
  Känns jobbigt för mig, jag gillar iPhone men formligen avskyr Apple. Tom mer än Dell 🙂

 5. Du missar ju poängen med funktioner och användarvänlighet!

  Ljud när du gör saker är en av grundstenarna i bra användarupplevelse. Du har det när en dator startar, du har det då en dator tömmer papperskorgen mm mm. Det är det som är bra användarvänlighet!

  Håller med dig om att vissa appar vill man ta bort, men det handlar om att det skall vara lätt för normalanvändarna. Är du en poweruser har du redan jailbreakat din telefon och tagit bort det du inte vill ha.

  Spela in ljud handlar om att det inte är så vanligt hos RIM eller Motorola i USA. Lär säkert komma, eller så jailbreakar du och löser det på det viset!

  Autokorrigering gör ju att nio av tio skriver dubbelt så snabbt på en iphone! Det handlar igen om att öka produktiviteten. Går med att stänga av om du jailbreakar.

  Att iTunes och iPod är två olika system är väl bra? Köpa musik vill jag inte ha i samma app.

  Att telefonen delar in siffror i grupper bygger med på användarvänlighet. Hur många nummer är fyra nummer långa? Så här visar du på nytt du inte kan det här om att bygga GUI som användare vill ha. Och ja, det finns studier som bygger på dessa val.

  FM-Radio? 2010? Du skojar? Det finns ingen koppling så man kan skriva ett telex heller. Hallå? Kom in i matchen, kör du 78-varvare där hemma när du lyssnar på musik med?

  Multitasking behövs knappt i telefoner. Dock kommer det i iPhone OS 4.0 som kommer i slutet på juni.

  Nämn en enda kamerablixt eller kamerazoom i en mobiltelefon som fungerar? Jag som yrkesfotograf förstår inte ens att man kan önska sig något sådant. Bättre med pixlar som passar linsen och som är skarpa. iPhonen har den bästa kameran på marknaden.

  Hur många stänger av sina telefoner? Väckaren fungerar utmärkt tycker jag och det finns ju appar som är helt fantastiska.

  Lägeslåsningen kommer säkert. Kan hålla med om det kan vara störigt. Finns ju på syskonet iPad så.

  Hur då försvinner meddelande signalen? Hör du inte det i ditt headset? För det gör jag.

  Tror du skall släppa SE & Nokias 1900-tals tänk och komma in i nutiden.

 6. Ser du skriver du hatar Apple. Fine, köp en Android lur då. Då kan du ha porrappar med.

 7. Men du, varför har du köpt fem iPhones? Man skulle ju kunna tro att du köper den för att den är snygg, trots att den inte har dig som en del av sin målgrupp.

 8. Beroende på vilket headset du använder kan du faktiskt höra både meddelandesignal och egna ringsignaler.

  Nummerformateringen är inte amerikansk. Den ändras efter dina inställningar under Regionsformat. Har du det inställt på Sverige visas telefonnummer formaterat efter svensk standard.

  Autokorrigeringen kan du stänga av om du vill (men jag tycker att den är bra. Vädigt bra t.o.m). Men jag håller med om att det kunde funnits ett lättare sätt att ”stänga” ett stavningsförslag.Ser ut att bli bättre i 4.0

 9. Robban: Hahaha! Så talar en äkta maciban!

  Kul att se att det finns folk som verkligen inte har egna åsikter, utan ser allt från Cupertino som den enda sanningen. Det är tur att herr Jobs kan berätta för användarna vad de vill ha, för inte kan väl en användare vilja ha något som inte finns implementerat i Iphone?

  Tack för att du gav mig dagens skratt. 🙂

 10. Jag köper 5 iPhones av dessa anledningar:
  2ggr har den gått sönder (minnet pajar och den kan inte återställas, ny mobil frå Telia på garanti)
  1gg uppgradering 3G till 3GS.
  1gg stulen.

  Jag hatar inte Apple. Bara avskyr dem 🙂 Låg kvalitet och inlåsta prylar. Min MBP har reparerats flera gånger. Mac Minin likaså. Jag förväntar mig mer av prylar som dyrkas som gud av mactalibaner.

  But still… iPhone är den bästa mobilen just nu och jag hoppas innerligt att någon annan kör om!

 11. Wow. Våra behov och preferenser tycks stämma rätt bra, för här finns flera dealbreakers för mig. Iofs visste jag att jag inte kommer att köpa nån iphone förrän den har en vettig kamera och fm-radio, men att det var så mycket mer jag skulle störa mig på…

  En väckarklocka som inte fungerar när telefonen är avstängd är värdelös för mig. Jag jobbar skift och vill välja själv när jag sovit klart, inte bli väckt för att boken jag beställt på bibblan har kommit.

  I Robbans värld lever jag uppenbarligen inte. Fm-radio 2010? Jo, du vet, vi gör annat spelar musik i den där etern. Som att sända reportage, debatter och nyheter. När jag är ute på jobb och ska sända direkt från en brand behöver jag radio som backup för att klaffa ihop med sändningen från studion. Och naturligtvis behöver jag en bild till webben.

  Förr var min inställning att jag ville ha en riktigt bra kamera, en riktigt bra mediaspelare osv. Sen blev mina fickor fulla och jag köpte N95:an. Den kameran är faktiskt acceptabel. Så jag får väl hoppas att N95:an håller ett tag till 😉

 12. Att en del tycker att det är normalt att behöva ”jailbreaka” sin telefon, snarare än att ha en normal avellerpå-inställning på några helt grundläggande funktioner fyller mig med häpnad.

 13. En del sakr du stör dig på, Andreas, är rena missuppfattingar.
  Jag håller med dig om att man kunde ha önskat ett annat beteende i del fall, men ofta är det rena val producenten har gjort; antingen ska det fungera si eller så. Gillar man inte det som kund kan man välja nåt annat.
  Att en del funktioner inte finns alls är ibland säkert en del av ett större sammanhang. Apple tjänar inga pengar på FM-radio. Inte heller de företag som subventionenerar priset på telefonen om man surfar i deras nät. (Marknadsekonomi.)
  Det där med hur kortnummer formatterar är inte ens Apples fel, utan styrs av operatören. Det finns en fil (som man kommer pt om man jailbreakar) som innehåller hur telefonnummer ska visas. Den filen ingår i de operatörsspecifika inställningar telefonen har. Min telefon visar tex 124-7, 1531 och 36-25. Det har alltså inget med att det är just 4 siffror i numret att göra.

 14. Men saken är ju den att Apple inte hade behövt backa alls. De hade bara kunnat ge användaren möjlighet att slå på eller av bekräftelseljud för sänt sms, till exempel.

  Att inte utveckla sådana enkla valmöjligheter är bara arrogant.

  Sedan exakt vad det beror på att Apple väljer att inte bygga en FM-radio är inte lika intressant som det faktum att det inte FINNS någon FM-radio. Det saknas. Punkt. Det är inte min sak hur världens mest hajpade hårdvarutillverkare löser det i arbetet med sin mest hajpade produkt…

  Kan du specificera, var det något mer än kortnummerformateringen som var ett missförstånd…?

 15. Kortnumren var det jag hade i huvudet.
  Men att säga att iPhone är ”under all kritik” och ta avsaknad av radio som exempel är lika ”rättvist” som att klaga på att att en Volvo V50 inte är fyrhjulsdriven. Köp en fyrhjlusdriven bil som du behöver en. Det gör inte V50 sämre.

  Tidigare fanns inte MMS. Jag tyckte att det var lika naturligt som när Apple övergav integrerad diskettläsare 1999. Varför mms:a när det finns en jättebra mailklient. Men Apple föll till föga och tog med den funktionen i senare OS. På samma vis förhåller jag mig till radio. På sikt kommer den att vara överflödig, men jag saknar den lite nu.
  Skillnade för mig är att jag aldrig mms:ar medan jag ofta lyssnar på radio.

 16. His Stveness’ vägar äro outgrundliga, skulle man kunna säga, hehe.
  Men like it or not så är Apples produkter, hård- eller mjukvara ofta ett resultat av deras syn på hur saker ska fungera. Gillar, eller i alla fall accepterar, man inte det är deras prylar fel val.

  Att iPhone har blivit en så monumental succé beror inte på att den är under all kritik. Att den här diskussionen alls äger rum bevisar att det är en fantastisk produkt, men som har, eh… ska vi säga ”utvecklingspotential”.

  iPhone är den första telefonen jag faktiskt utnyttjar funktionerna i. Jag skiter väl i om kameran har 3 eller 12 mpx. (Jag har faktiskt hellre 3 eftersom bilderna jag tar med den ändå är avsedda för ett ännu mindre format.)

  Jag skiter väl i om jag inte kan stänga av mobilen utan att stänga av larmet. Vill jag bli ostörd sätter jag den i flygplansläge.

  Jag kan hålla på ett tag och göra mig löjlig som en fanboy, men faktum är att tekniskt intresserad som jag är vill jag inte kladda med en SonyEricsson om man kan få en telefon som man bara sätter igång för att få en att fungera.

  Bristerna hanterar jag genom att ändra angreppsvinkel (”Måste man göra som man gjorde förr?”) eller gå runt problemet (se flygplansläget ovan). Apple har mer än en gång utmanat kunderna med frågan om man vill köpa *vägen* till ett resultat eller *en väg* till ett resultat.

 17. Intressant. Jag har ju ingen iPhone, men alla mina coola kompisar har en och INGEN har upplyst mig om alla dessa defekter. Jag är förvånad att inte fler blir galna på blippande knappljud m.m.

 18. Klart att iPhone har brister men det är utan tvekan den mest användarvänliga mobil som jag har haft. SonyE suger, Nokia har fördelar, men iPhonen fyller mina behov.

 19. Hoppsan – rör inte min vän! Men det finns en bra kameraapp ”Gorillacam” och en bra vädersajt ”WeatherPro”, de medskickade är ju kass! Tror dessutom möjligen att ”Alarm Clock” fungerar som en väckarklocka i en riktig telefon. Håller också med om att en radio hade varit självklart!

 20. Varför ha radio med halvtaskig mottagning av kanske 15 stationer när man kan streama 35.000 med finfin kvalitet från nätet? Jag använder RadioBOX de få gånger jag känner att jag vill lyssna på radio och det fungerar finfint.

 21. Jag har aldrig varit en Apple-fan förr, men iPhone har vunnit mig. Det är verkligen en jättegrej Apple har gjort med iPhone och iPad. De har börjat om från början till 100%. De har glömt allting om hur telefoner och datorer fungerar och istället byggt upp någonting som fungerar så som de skulle önska att saker fungerar. Det är ingen liten grej och de har också revolutionerat branschen. Alla smartphones som kommit efter iPhone är ju i princip bleka kopior. iPhone och iPads innebär generationsskiften. Mobiler och datorer kommer inte bli desamma som det var. PC:ns era är snart förbi, det känner jag mig övertygad om.

  Självklart finns det saker som saknas i iPhone. Börjar man om från början kanske man inte hinner implementera ALLA funktioner på ett par år. Speciellt om man, som Apple, bryr sig mycket om detaljer. De vill inte släppa hafsigt implementerade funktioner, utan tänker hellre efter en gång till och släpper ifrån sig någonting de kan stå för.

  Jag är mycket imponerad av och glad för min iPhone.

 22. Åh herregud så befriande med lite kritik! Äntligen! Visst är iPhone en fantastisk gadget på många sätt, men det finns oerhört mycket problem med den. Det ligger i allas intressen, även Apples att den här produkten blir bättre, för det här skräpet är ju under all kritik. Tack för att du sticker ut hakan lite!

 23. Tack vare SSBD hittade jag detta inlägg. iPhone är bra på många sätt och vis – inte minst genom den stora mängden appar. Men jag har stört mig på ganska precis samma saker som nämns. Kanske ogillar jag dock framförallt känslan av att Apple ska bestämma vad som de tror är bäst för mig…

 24. Ett par funderingar:

  Bristen på FM-radio stör kanske stör några. Men man måste ändå komma ihåg att Iphone har Itunes .Det är i mitt tycke den bästa, snabbaste, mest överskådliga och tilllförlitliga podcastresurs i världen (både för att streama direkt eller ladda hem). Man söker och börjar lyssna några sekunder senare. Perfekt.

  Ekström skrev:

  ”Som utvecklare blir du kastad 10 år tillbaka i tiden. Programmeringsspråket har anor från dinousauriernas tid utan garbage collection och valfrihet. Att det rasar ut appar är för mig ett under. Under vilka stenar har de hittat den produktiviteten?”

  Verkligen inte kastade 10 år tillbaka i tiden. Apples appar är knutna till en etablerad och stabil plattform (App Store) som möjliggör bred distribution och icke försumbara intäktsmöjligheter. Det är vad utvecklare i grunden är intresserade av. Att folk testar deras produkter och betalar för sig om de blir fans. För tio år sedan fanns ingen teknisk möjlighet för en plattform av
  App Stores dignitet och räckvidd att etablera sig.

  Ändå har ju till och med Steve Jobs själv uttryckt förvåning över hur snabbt allting gått. 185 000 appar som laddats ner 3 miljarder gånger redan nu hade nog ingen väntat sig. Särskilt inte med tanke på att App Store inte öppnades förrän 2008 dvs ett år efter Iphone-lanseringen.

  Apple har sina egna men väldigt genomarbetade metoder att göra saker på. I det sammanhanget kan jag ändå inte låta bli att tänka på hur skivindustrin i det längsta vägrade låta Steve Jobs lansera Itunes. Skulle folk betala för mp3-filer?Hittils har Itunes sålt tio miljarder låtar. Apple gjorde det på sitt vanliga vis, med en stabil, lättnavigerad plattform som når alla. Utan att vara något riktigt hardcore-fan av av Apple tycker jag ändå att de ofta visar ett sätt att göra saker som antyder en stor förståelse för helheter samt fokus på vad som egentligen är kärnan i en produkt eller plattform.

  Ekström skrev:

  ”Appar som installeras är mycket omodernt.”
  Förstår inte riktigt vad du menar här. Att appar är separerade från webbläsaren är väl lika självklart som att program och spel på en vanlig dator är skilda från webbläsaren.

 25. Sydis kunde ju ha tänkt på att införskaffa andra telefoner med möjlighet att spela in samtal. Alltså gjort en annan deal…

 26. Jack, tack!

  Men:

  Ekström skrev inte, Ek skrev, åtminstone de saker du tar upp. Det förekommer alltså en kommentator här som heter Andreas Ek. Han är inte jag! (Och jag hade märkligt nog en klasskamrat i ettan som hette så också. Det ledde till namnförväxlingar redan då.)

 27. Jo, radio Box är bra men om man vill lyssna länge så äter den nedladdningstid ganska tufft

 28. Tycker Iphonen har finfina praktiska och roliga appar, superbrakamera etc. Men den är ju duktigt kass som telefon. Dåligt ljud och ofta eko. Känns ju ändå som minimikravet att det ska funka bra.

 29. Håller med dig i mycket av din kritik. Och det är underhållande att läsa applekramarnas svar. Allt Apple gör är inte tipptopp enligt mig. Som användare vill jag ha valfrihet utan att behöva göra en jailbreak på telefonen.

 30. Hej Ekström! Jag är inte din gamla klasskamrat 🙂

  Jag måste erkänna att jag har hat-kärlek till iPhonen. Klart bästa mobilen nu. Men snart kommer andra å kör om.

 31. Omodernt med appar? Inte alls. Att hålla allt på webben har sina begränsningar. Läs detta: http://sachin.posterous.com/the-web-sucks

  Ljudet som signalerar att man kopplar telefonen till en laddare försvinner om du sätter telefonen i tyst läge. Ganska rimligt.

  Samma sak gäller SMS-ljudet.

  Men meddelandesignalen *försvinner* inte om headset är inkopplat utan slussas till just headsetet.

  Autokorigeringen är inte tvingande. men standardbeteendet är att ord ska korrigeras. Vill du inte ändra kan du avböja ändringsförslaget genom att ”peta” på den föreslagna ändringen.

  Digital kamerazoom är ett gratis tillbehör från x tredjepartslevarantörer (i AppStore).

  Lägeslåsning verkar komma i nästa operativsystem.

  Att iPod och iTunes är olika system kan du väl inte hålla emot telefonen? Det är ju en mjukvarukonstruktion. Det finns säkert goda skäl till detta.

  Telefonen låser sig när den växlar mellan 2G- och 3G-nät. Ingen ursäkt, men väl en förklaring till varför det drabbas just oss så ofta. (Vi har 2G-stationer uppskruvade på redaktionen.)

  Censurdiskussionen är alltid lika tröttsam när den kommer i galna sammanhang. Det kan aldrig vara censur att ha kontroll över en distributionskanal riktad mot en egen produkt.
  Apple lider (nåja) av att ha en image av att stå för det frisinnade alternativet. Det skulle aldrig föresväva någon att avkräva exempelvis Microsoft samma öppenhet man vill att Apple ska ha. Apple är ett företag bland andra. De vill förstås att man ska få en så bra upplevelse av deras produkter det går, om det leder till att de säljer mer av dessa. Om dåligt skriven tredjepartsprogramvara skulle sänka telefonens prestanda och därmed användarupplevelsen är det bad for business.

  Det är stor skillnad på saknade funktioner, felaktigt utformade funktioner och annorlunda utformade funktioner. Om blixt saknas är det nog inte för att Apple inte kan bygga in en blixt, utan för att de tycker att en blixt skulle medföra för stora begränsningar i en annan ände, te att batteritiden skulle bli lidande, eller att blixten skulle bli för dåligt om batteritiden inte skulle behöva lida. Det är alltså (antagligen) ett val, inte en barnsjukdom.
  Att ett ljud flyttas från telefon till headset när headset är inkopplat är inte fel, det är annorlunda.
  Att en iPhone saknar lägeslåsning är svårt att jämföra med någon annan telefon. Jag irriterar mig också på lägselåsningen. Men inte vill jag påstå att min gamla telefon, en SE 902 eller vad den hette, skulle ge mig en behagligare surfupplevelse fast den har permanent lägeslåsning…

 32. Ett helt avgörande problem är Apples synsätt på mig som användare.

  Valfriheten är ju borta. Man kan tycka att det är ”rimligt” eller ”inte rimligt” med löjliga ljud – man slipper hela diskussionen om man bara erbjuder ett enkelt ”av eller på”.

  Varför gör inte Apple det? Arrogans eller tunnelseende, det är det enda svaret. Och väldigt mycket av min inledande kritik kan härledas till det.

  Gör vad ni vill i hela världen till default. Det har ni rätt att göra. Men ta inte ifrån mig möjligheterna att göra de inställningar som passar mig.

 33. När jag skrev rimligt syftade jag förstås på idén att telefonen blir tyst när man trycker på tystknappen.

  Ingen har tagit ifrån sig några inställningar. De du kräver har du aldrig haft (i en iPhone). Vill du ha dem kan du säkert få byta in din iPhone mot den där Nokian vi kunde få ta i stället. 😉

 34. Jag vet ju att du inte har lön från Apple, men din oförmåga att se användarens situation och tolka storföretagets beslut som alltigenom kloka och vägledande är häpnadsväckande. Det är ju som om du höll på ett fotbollslag. Det ÄR tillåtet att önska sig förändringar i en produkt, på de punkter där man anser produkten bristfällig. That’s it.

 35. Jag är gammal Nokia fan, ex 6310i var den absolut bästa ”vanliga” mobiltelefon man kunde få för ett par år sedan. Den var sjukt enkel och dessutom hade den en brinntid som nästan varade en vecka. Att man hos konkurrenten SE ex inte hade defaultnummer utan var tvungen till en massa extra knapptryck gjorde Nokia till outstanding.
  Har tidigare klassat iPhonen som en leksak och ingen business telefon, men efter att ha införskaffat en iPhone 3GS i somras är jag totalt såld. Jag måste säga att den definitivt är en business telefon och dess användarvänlighet är helt outstanding. Jag kan definitivt framföra kritik, och gör det ofta om jag anser det befogat, men alla de fördelar iPhonen har överväger så totalt de ev brister Du framhåller att jag känner mig själv som en duvunge i sammanhanget.
  Att så radikalt endast beskriva brister när Du i samma stund medger att det är den bästa telefon som finns är onekligen motsägelsefullt. Lite kul att se en läsare anamma det Du säger och säga att hon inte skall köpa en iPhone. Jag tycker synd om henne….
  Personligen tycker jag alla människor borde få uppleva en iPhone för det är först när man haft den ett tag som man förstår hur fullständigt outstanding den är. Visst finns det grejer som kunde bli bättre och visst finns det grejer man saknar, men jag menar på att Du definitivt inte ser den vackra skogen för alla de fula träden som är i vägen. Tror Du skrivit mycket av detta för att just få fram en diskussion.

 36. Låg kvalitet på Apples prylar kan jag skriva under på. Är inne på min sjätte utbytes iPod Nano. Den funkar tyvärr inte heller. Jag orkar inte gå igenom en vända till, så jag struntar i att köpa Applesgrejer hädanefter.

 37. Sedan måste jag säga att jag hoppas inte att det här med ”godkända” appar kommer bli en trend även i datorvärlden. Hej storebror!

 38. Man vill ju plocka bort vissa inkommande o även utgående samtal. Vad jag förstår så går inte detta. Ska man ta bort så blir det alla eller missade. En STOR miss tycker jag! Ångrar faktiskt köpet lite på grund av detta o andra ”låsta saker”. Finns det lösning på detta?

 39. Har min första Iphone efter ett par Android. väldigt olika och båda har bra/dåliga funktioner. Men det är en sak som jag inte förstår och det är att jag i iphone inte kan välja olika volym på ljudsignalerna om t ex väckarklocka och ringsignal. Kan välja vilka ljud jag vill men de har alla samma volym. Helt otroligt att Apple missat detta. vansinningt. eller är det bara jag som inte hittat denna funktion?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *