Kjoltweet

I går kjoltwittrade jag lite. Det är en gammal önskan: Jag skulle vilja ha en cool, lång, svart kjol. Typ en sån här. Lite slaktarförklädeskänsla, hela vägen ner till marken, styvt svart tyg.

Men västvärlden, minus en eller annan kilt, har aldrig riktigt kommit dithän. Jag har för mig att H&M testade med en mindre kollektion på nittiotalet och sålde totalt tolv stycken eller något i den stilen.

Tack vare Twitter kan man kanske få till en ändring – för Kristina Lindh på tidningen Vi erbjöd sig omedelbart att sy en, och så göra ett reportage om fenomenet kjol till män i anslutning.

Det är taget, Kristina. Det politiska och estetiska projektet ”män i kjol” är härmed i gång. Lågintensivt, långsiktigt.

0 svar på “Kjoltweet

 1. Kjol känns lite på gränsen…men varför inte en vacker kaftan á la Ebbot i Soundtrack of Our Lives. Eller en sådan där indisk sak, en långskjorta?

 2. Kan man kasta sig på den beställningen? Ser för mig rubriken: ”Skalliga småbarnspappor de mest kjolsuktande”.

 3. Jens: Problemet med de plaggen är att de utstrålar ett slags skäggflummighet. Jag vill se mer stramt professionell ut i min kjol.

  Marcus: Du skulle verkligen klä i en sån!

 4. Jag applåderar dig. Jag har själv närt samma dröm och är av uppfattningen att det någon gång tidigt i klädernas historia måste begåtts en förväxling. Visst är det väl så att vi män egentligen har större anledning att ha kjol istället för byxor? Vi har liksom mer som ska få plats därinne. Åtsittande byxor på män är ett misstag.

 5. Är det en tillfällighet att killen ser ut som David Bowie? Den ser väldigt bra ut, och visst ska det vara svart och lätt åtsmitande, men jag tror att det fungerar bäst på män som har en icke-biffig kroppsbyggnad, eller är litet andrigyna. Abba-Benny eller Paolo Robetto i kjol – neeej…men gärna andra (och utan synligt hår på benen! Visst borde det vara mer accepterat att män använde kjol då och då.

 6. Andreas: Jovisst, vet att du inte har Peter Antoine-build. 😉 Och med din längd och pondus borde en lång svart kjol sitta bra. Skulle för egen del kunna tänka mig en knälång svart pennkjol (yes – inte just i sommar dock…), men jag inser att det skulle dra blickarna till sig som en magnet.

 7. En välskräddad kjol missklär ingen oavsett kön.

  Och Blåkläders kilt fungerar utmärkt, om man har ett passande yrke. Kommer föreslå samtliga mekaniker inom Morris Motorcycles Racing Team 2010 att överväga Blåkläderskilten.

 8. Min bror hade lång svart kjol och svart kavaj på sin studentbal! Jag trodde han var one of a kind (och det är han ju, på alla tänkbara sätt), men tydligen finns det fler som omhuldar just denna dröm.

 9. Jag vill omedelbart ha en till min man, han skulle vara jättesnygg i den! Kommer att följa kjolprojektet med intresse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *