Kyssande sten

Varje gång det självklara slås fast ytterligare – att Sverigedemokrater helt enkelt är lite dummare än andra människor – är det förstås roligt. Men så här roligt? Det här går utanpå allt! Jag har inte skrattat så mycket vid läsning av tidningsartikel på den dag jag minns.

0 svar på “Kyssande sten

 1. Otroligt hur man kan klassa minst 160 000 medborgare som ”lite dummare”. Som om intelligens skulle ha någonting med partisympati att göra. Men du kanske anser att den KD:are som anklagas för sexövergrepp eller den centerpartist som dömts för rattfylleri är lite smartare än de SD:are som missförstått ett lokalt skämt på en utlandsresa.

 2. Om jag bara kunde registrera mig på dimma.fo skulle jag försöka läsa hela artikeln på färöriska — men det verkar bara vara för prenumeranter och sååå angelägen är jag inte att jag tar fram ”fartelefonin”.
  Men det är fantastisk läsning på sajten. Jag förstår om besökarna fick vikingavibbar när de var där.

 3. Oavsett om SD:arna blev lurade och detta är någon sorts vänsterkomiker kvarstår ju faktum att Färöarna är ett homogent, välmående och nationalistiskt samhälle, något som även Sverigedemokraterna eftersträvar i Sverige. Dessutom är artikelförfattaren Niklas Orrenius, likt många andra journalister, en gammal kommunist som har skrivit för extremvänsterblaskan ETC, som stödjer homolobbyn och som öppet har erkänt att han hatar Sverigedemokraterna. Det är bättre att hylla en fantasifigur än att hylla massmördare:

  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2008/06/30/imorgon_talar_sahlin_for_bodlarnas_inter

 4. När de var på Färöarna, alltså. Inte när de var på sajten (även om det räcker en bra bit!).
  Och färöiska heter det, förstås, och inget annat.

 5. @anders

  1. Jag är inte gammal.
  2. Jag har aldrig varit kommunist (hej Joseph McCarthy).
  3. 2001 publicerade ETC ett reportage från Israel/Palestina. Jag hade skrivit det, utan politisk agenda. Liberala Expressen publicerade samma reportage.
  4. ”Homolobbyn” är ett obehagligt, konspiratoriskt och insinuant begrepp som jag anser avindividualiserar homosexuella och reducerar kampen för lika rättigheter till ett särintresse. Jag stöder inte någon homolobby. Jag stöder tanken på alla människors lika värde.
  5. Jag har i Publicistklubbens årsbok 2007 inskärpt hur viktigt det är att – oavsett journalistens personliga känslor inför SD – sträva mot objektivitet, ärlighet och nyansrikedom i rapporteringen om Sverigedemokraterna.
  6. Jag har aldrig hyllat någon massmördare.

  Slutligen är det viktigt att påminna om att min artikel är föranledd av att Färöarnas största tidning Dimmalætting i tisdags hade de svenska SD-politikernas missförstånd som toppnyhet. Utan den hade Sydsvenskan troligen inte skrivit om Haraldur. Det är inte fråga om någon kampanj på nyhetsplats mot SD. Hade motsvarande sak inträffat ett gäng m- eller s-politiker hade vi med stor säkerhet skrivit en liknande, lättsam artikel om detta.

 6. Jag vill bara stillsamt påpeka att Haraldur talar i det närmaste perfekt ranelidska. Något som borde gjort även trögtänkta gravt mistänksamma.

 7. Läs Mattias Karlssons inlägg som krossar alla löjliga påstående om de som var på Färöarna:

  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2009/05/07/klarlaggande_kring_faroisk_missuppfattni

  ”Summa summarum så blir vi nu hånade i svenska medier för att vi inte genast förstod att ett nationalistiskt tal, hållet av en nationalistisk politiker, på ett språk vi inte behärskar, under ett nationalistiskt nationaldagsfirande i ett nationalistiskt land, egentligen var en antinationalistik satir.

  Beträffande det sistnämnda så kan jag rekommendera Orrenius att faktiskt besöka Färöarna och tala med människorna där på samma sätt som vi gjorde.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *